Edu-Art

Armel Operafesztivál - Keresik az énekeseket

2016.02.29. 14:06
Ajánlom
Az Armel Operafesztivál kiírta az énekesek számára a versenyfelhívást 2017-es évadára: jövőre is öt opera főszerepére várják a hazai és külföldi jelentkezőket.

Az Armel Operafesztivál 2017 darabjai és versenyszerepei a következők: Udo Zimmermann: Die Weisse Rose (Biel Solothurn Színház és Zenekar, Biel, Svájc, versenyszerep: Hans Scholl - bariton); Laurence Osborn: The Mother (Mahogany Opera Csoport, London, Egyesült Királyság, versenyszerep: Sofia - koloratúr szoprán); Leszek Możdżer: Immanuel Kant (Varsói Kamaraopera, Varsó, Lengyelország, versenyszerep: Lady Millionaire - szoprán); Jakov Gotovac: Ero s anger svijeta (Ero the Joker) (Rijekai "Ivan pl. Zajc" Horvát Nemzeti Színház, Rijeka, Horvátország, versenyszerep: Mica (Ero) - tenor); Rufus Wainwright: The Prima Donna (Pannon Filharmonikusok, Pécs, Magyarország, versenyszerep: Marie - koloratúr szoprán).

Armel Opera Festival

Armel Opera Festival

Az Armel hétfői sajtóközleménye szerint a jövő évi, immár 10. évadra 2016. április 22-ig jelentkezhetnek az énekesek.

Az első forduló válogatásai Budapesten április 22-én, Párizsban április 25-én és 26-án lesznek, egy énekes csak egy első fordulós helyszínen indulhat. Miután mindkét első forduló lezárult, a zsűri elnöke, Vajda Gergely zeneszerző-karmester, a fesztivál művészeti vezetője dönt, és a két helyszínről összesen 30 versenyző jut tovább a verseny második fordulójába.

Vajda Gergellyel 2015-ben, a Sziget Fesztivál előtt beszélgettünk.

A Budapesten június 5-én tartandó második fordulóban az énekeseknek már a versenyelőadásokat rendező és dirigáló szakemberek előtt kell szerepelniük. Míg Vajda Gergely a verseny első fordulójában a versenyzők hangi kvalitásait vizsgálja, a júniusban zajló második fordulóban a továbbjutóknak már a rendezők követelményeinek és színházi szempontrendszerének is meg kell majd felelniük, mivel az operafesztivál különös hangsúlyt fektet a műfaj előadói aspektusára is.

"A kortárs opera mindig bajban van" – 2015-ben az Armel Operafesztivált érintő nagy változásokról, és a programkínálatról Havas Ágnes, a fesztivál igazgatója mesélt lapunknak.

A 21. század operajátszása a komplexitásra épül, ezért azon művészek jelentkezésére számítanak, akik nemcsak kiváló operaénekesek, hanem a színpadi játékhoz elengedhetetlen színészi képességekkel is rendelkeznek - olvasható a közleményben.

A kiválasztottak 2017-ben a bemutatót megelőző próbaidőszakot az adott partnerszínházban, intézményben töltik, ott készülnek fel a nyári budapesti premierekre, amelyeket a 10. Armel Operafesztiválon láthat majd a közönség.

Itt olvashatja a tavalyi Armel Operafesztivál nyerteseinek névsorát.

A közleményben kitérnek arra is, hogy az Európai Fesztivál Szövetség (EFA) az Armel Operafesztivállal együttműködésben idén június 2. és 8. között szervezi meg nemzetközi fesztiválakadémiáját. Az eseményt 10. éve rendezik meg a világ különböző pontjain, 2015-ben Bejrút adott otthont a rendezvénynek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Tánc

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.
Könyv

Hallgassa meg a Grecsó Krisztián új regényében előforduló zenéket!

Az író Vera című regénye az 1980-as évek elején Szegeden játszódik, a kiadó egy lejátszási listával tette még átélhetőbbé a könyv atmoszféráját.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.