Edu-Art

Armel Operafesztivál - Keresik az énekeseket

2016.02.29. 14:06
Ajánlom
Az Armel Operafesztivál kiírta az énekesek számára a versenyfelhívást 2017-es évadára: jövőre is öt opera főszerepére várják a hazai és külföldi jelentkezőket.

Az Armel Operafesztivál 2017 darabjai és versenyszerepei a következők: Udo Zimmermann: Die Weisse Rose (Biel Solothurn Színház és Zenekar, Biel, Svájc, versenyszerep: Hans Scholl - bariton); Laurence Osborn: The Mother (Mahogany Opera Csoport, London, Egyesült Királyság, versenyszerep: Sofia - koloratúr szoprán); Leszek Możdżer: Immanuel Kant (Varsói Kamaraopera, Varsó, Lengyelország, versenyszerep: Lady Millionaire - szoprán); Jakov Gotovac: Ero s anger svijeta (Ero the Joker) (Rijekai "Ivan pl. Zajc" Horvát Nemzeti Színház, Rijeka, Horvátország, versenyszerep: Mica (Ero) - tenor); Rufus Wainwright: The Prima Donna (Pannon Filharmonikusok, Pécs, Magyarország, versenyszerep: Marie - koloratúr szoprán).

Armel Opera Festival

Armel Opera Festival

Az Armel hétfői sajtóközleménye szerint a jövő évi, immár 10. évadra 2016. április 22-ig jelentkezhetnek az énekesek.

Az első forduló válogatásai Budapesten április 22-én, Párizsban április 25-én és 26-án lesznek, egy énekes csak egy első fordulós helyszínen indulhat. Miután mindkét első forduló lezárult, a zsűri elnöke, Vajda Gergely zeneszerző-karmester, a fesztivál művészeti vezetője dönt, és a két helyszínről összesen 30 versenyző jut tovább a verseny második fordulójába.

Vajda Gergellyel 2015-ben, a Sziget Fesztivál előtt beszélgettünk.

A Budapesten június 5-én tartandó második fordulóban az énekeseknek már a versenyelőadásokat rendező és dirigáló szakemberek előtt kell szerepelniük. Míg Vajda Gergely a verseny első fordulójában a versenyzők hangi kvalitásait vizsgálja, a júniusban zajló második fordulóban a továbbjutóknak már a rendezők követelményeinek és színházi szempontrendszerének is meg kell majd felelniük, mivel az operafesztivál különös hangsúlyt fektet a műfaj előadói aspektusára is.

"A kortárs opera mindig bajban van" – 2015-ben az Armel Operafesztivált érintő nagy változásokról, és a programkínálatról Havas Ágnes, a fesztivál igazgatója mesélt lapunknak.

A 21. század operajátszása a komplexitásra épül, ezért azon művészek jelentkezésére számítanak, akik nemcsak kiváló operaénekesek, hanem a színpadi játékhoz elengedhetetlen színészi képességekkel is rendelkeznek - olvasható a közleményben.

A kiválasztottak 2017-ben a bemutatót megelőző próbaidőszakot az adott partnerszínházban, intézményben töltik, ott készülnek fel a nyári budapesti premierekre, amelyeket a 10. Armel Operafesztiválon láthat majd a közönség.

Itt olvashatja a tavalyi Armel Operafesztivál nyerteseinek névsorát.

A közleményben kitérnek arra is, hogy az Európai Fesztivál Szövetség (EFA) az Armel Operafesztivállal együttműködésben idén június 2. és 8. között szervezi meg nemzetközi fesztiválakadémiáját. Az eseményt 10. éve rendezik meg a világ különböző pontjain, 2015-ben Bejrút adott otthont a rendezvénynek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.