Edu-Art

Átadták a MOL Tehetséggondozásért Díjakat

2013.03.05. 13:45
Ajánlom
A MOL Új Európa Alapítványa az idén is nyolc pedagógus, négy tanár és négy edző áldozatos munkáját ismerte el a MOL Tehetséggondozásért Díj odaítélésével. A díjátadó ünnepséget a Szépművészeti Múzeum Barokk termében rendezték.

"»Testesítsd meg azt, amit tanítasz, és csak azt tanítsd, amit megtestesítesz.« Az elismerésben részesülő négy tanár és négy edző tökéletesen képviseli mindezt, jobb szakembereket elképzelni sem tudok a gyermekek és a jövő nemzedéke számára" - méltatta a díjat átvevő pedagógusok munkáját Somlyai Dóra, a 2006 óta működő Új Európa Alapítvány kurátora. Az elismerésben idén négy sportszakember: Halla Péter budapesti párbajtőredző, Herpai József szegedi sakkedző, Horváth Árpád tatabányai kézilabdaedző és Király István budapesti kick-box edző, valamint négy tanár: Durányik László kecskeméti kórusvezető, Megyimóreczné Schmidt Ildikó pécsi zongoratanár, Endrész Györgyi miskolci kémiatanár és Kiss Géza, a budapesti matematikatanár részesült. A növendékektől, szülőktől és a kollégáktól több mint ezer jelölés érkezett a 2012. évi díjakra, amelyek erkölcsi és anyagi elismerést is jelentenek egyszersmind (értékük személyenként 500 ezer forint).

A díjat átvevő két zenepedagógus egyaránt ismert és elismert szakember. Durányik László 1995 óta tanít a kecskeméti Kodály Iskolában, ahol megalapította és jelenleg is vezeti a Miraculum gyermekkart, az Aurin leánykart és a már leérettségizett lányokból megalakult Aurin nőikart. Megyimóreczné Schmidt Ildikó zongoratanár csaknem 30 éve tanít a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskolában, 2010-óta pedig a Pécsi Művészeti Gimnáziumban és Szakközépiskolában is.

Az ünnepségen a MOL Tehetségtámogató Program által támogatott két fiatal művésznövendék is fellépett, mindketten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek előképzőjének hallgatói: a 14 esztendős hegedűs, Králik Abigél és a 15 éves zongorista, Balogh Ádám. A díjakat az alapítvány kurátorával együtt Ónodi Eszter színművésznő, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete adta át.


A 2012. évi MOL Tehetséggondozásért Díj kitüntetettjeinek rövid méltatása:

TANÁROK

Durányik László karnagy, Kecskemét
1995 óta tanít a kecskeméti Kodály Iskolában, ahol megalapította és jelenleg is vezeti a Miraculum gyermekkart, az Aurin leánykart és a már leérettségizett lányokból megalakult Aurin nőikart. Tanítványaival az elmúlt években számos hazai és nemzetközi versenyről, fesztiválról tértek haza győzelmekkel, díjakkal. 2006-ban a leánykar olimpiai bajnok lett a Kínában megrendezett kórusolimpián. Feladatuknak tekintik a magyar kultúra hagyományainak ápolását és olyan fiatalok nevelését, akik elkötelezettek a kóruséneklés iránt.

Endrész Gyöngyi kémiatanár, Miskolc
28 éve tanít a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban, idén érettségizteti osztályfőnökként a hatodik osztályát. Számos diákja jutottak be az OKTV és a rangos Irinyi kémiaverseny döntőjébe, utóbbiban öt alkalommal első helyezést értek el. Eddig négy tanítványa vett részt a Nemzetközi Kémia Diákolimpián. Szigorú és következetes tanár, ugyanakkor jól ért a kamaszok nyelvén, tudja őket motiválni.  Részt vett a kétszintű érettségi kidolgozásában, társszerzője és lektora érettségire felkészítő tankönyvnek és feladatgyűjteménynek.

dr. Kiss Géza matematikatanár, Budapest
20 éven át szülővárosában, a kisújszállási Móricz Zsigmond Gimnáziumban, majd 2004-től a budapesti Apáczai Gimnáziumban tanított. 2009 óta a Fazekas Mihály Gimnázium tanára, 2010-től vezetőtanára. Elhivatott személyisége páratlanul ösztönzően hat a matematikát megismerni és felfedezni vágyó gyerekekre, a sokszor elzárkózó tehetségekben kialakítja az egészséges versenyszellemet és a versenytársak tiszteletét. Diákjai az OKTV-n és a legrangosabb országos matematika versenyeken évről évre a legjobbak között végeznek.

Megyimóreczné Schmidt Ildikó zongoratanár, Pécs
Közel 30 éve elkötelezetten, szeretettel tanít a pécsi Liszt Ferenc Zeneiskolában, 2010-óta pedig a Pécsi Művészeti Gimnáziumban és Szakközépiskolában is. Volt növendékei számtalan dobogós helyezést, kiemelt nívódíjat nyertek az országos és nemzetközi zongoraversenyeken. Balogh Ádám tanítványa 2011-től a Zeneakadémia Kivételes Tehetségek Előképző Tagozatának hallgatója. A tanárnő módszertani előadásokat tart, konferenciákon szerepel, zenei rendezvényeket szervez.  Zenepedagógusi munkáját számos országos kitüntetéssel ismerték el.

EDZŐK

Halla Péter vívóedző, Budapest
1975 óta foglalkozik utánpótlás neveléssel, 2003 óta a Vasas edzője. Az egyesület párbajtőr szakágának vezetése mellett a budapesti Bocskai István Általános Iskolában tart tantervben szereplő vívóórákat, megszerettetve így gyerekek százaival a sportot. Tanítványai a korosztályos világversenyeken rendre dobogós helyezéseket érnek el, az egyesület mára az egyik legeredményesebb utánpótlás nevelő bázissá vált. Gyermekszeretete, céltudatossága vezet eredményre, fontosnak tartja a kölcsönös tiszteletet és a partnerséget.

Herpai József sakkedző, Szeged
Több mint 25 éve tanít matematikát és sakkot a szegedi Tisza-parti Általános Iskolában. Ez idő alatt rengeteg gyermekkel ismertette meg a sakkot, közülük sokan kiemelkedő eredményeket értek el hazai és nemzetközi szinten. Ő volt első edzője Lékó Péter nagymesternek, a jelenlegi legjobb magyar sakkozónak, valamint Papp Petra női nagymesternek, sakkolimpikonnak. Tanítványai az országos csapat és egyéni bajnokságokon évről-évre dobogón állnak. A sakk iránti elkötelezettségét a tanítás és a gyermekek iránt érzett önzetlen szeretet motiválja.  

Horváth Árpád kézilabdaedző, Tatabánya
A tatabányai Kodály Zoltán Általános Iskola testnevelő tanára, 33 éve ismerteti és szeretteti meg a diákokkal a kézilabdázást, és nevel ki tehetséges utánpótlást a Grundfos Tatabánya KC számára. Csapatai diákolimpiákon 24 alkalommal jutottak az országos döntőbe, az országos kézilabda utánpótlás bajnokságokon számos alkalommal végeztek dobogós helyen. Az iskola két alkalommal nyerte el „Az ország legjobb utánpótlás nevelést folytató iskolája" címet, sok serdülő, ifjúsági és felnőtt válogatott kezdett nála sportolni.

Király István kick-boksz edző, Budapest
A magyar felnőtt és az utánpótlás válogatott szövetségi kapitánya, VI. danos nagymester, a a Halker-KirályTeam Kick-box Akadémiának alapítója és vezetőedzője. Az Akadémiát 8. éve a világ legeredményesebb kick-boksz klubcsapataként tartják számon, közel 200 növendékük között 10 felnőtt és 27 utánpótlás világbajnok edz. Nagy figyelmet fordít a hátrányos helyzetű fiatalokra, Sportintegrációs Programjának keretében kiváló roma sportolói mentorként segítik fiatalabb társaikat. Ő karolta fel többek között a háromszoros világbajnok Veres Richárdot, aki Londonban futhatott az olimpiai lánggal.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.