Edu-Art

Az iskolákba viszik a színházat Szegeden és környékén

2011.09.11. 18:00
Ajánlom
Előadásokkal, szakkörökkel, tehetséggondozó foglalkozásokkal játékos formában viszi közelebb a teátrumok világát az óvodásokhoz és iskolásokhoz a szegedi Pinceszínház; az uniós támogatással zajló egyéves program szeptember 1-jén indult.

A szakkörök, összejövetelek célja, hogy a művészetek iránti érdeklődés felkeltésével a gyerekek nyitottabbá, később a színházat szerető és értő felnőttekké váljanak – mondta Kancsár Orsolya, a Pinceszínház egyik alapítója az MTI-nek.

A programban három szegedi és négy vidéki oktatási intézmény vesz részt. A legkisebbeknek, a deszki óvodásoknak a kulturális sokszínűséget bemutató témanapokat, táncházat, sportvetélkedőket szerveznek. Az egyik tanulásukban akadályozott, hátrányos helyzetű gyerekeket oktató szegedi iskolában havonta szakköröket tartanak, ahol rendhagyó irodalomórákon, személyiségfejlesztő drámajátékokon foglalkoznak a diákokkal.

Négy általános iskolában és egy gimnáziumban heti rendszerességgel szerveznek szakköröket, amelyeken beszédtechnikával, a színházi alapismeretek elsajátításával, színpadi mozgással foglalkoznak. A drámapedagógiai foglalkozások és szituációs gyakorlatok segítik a gyerekek önismeretének fejlődését – közölte a színésznő. A Pinceszínház társulata a tanulókkal a mindennapi élet problémáit feldolgozó saját színdarabot is létrehoz, a középiskolás diákok pedig egy szintén önálló drogprevenciós előadást állítanak színpadra.

A kezdeményezés nem titkolt célja a tehetséggondozás, a színészek a szövegek elemezésével, közös gyakorlással, tanácsokkal segítik a gyerekek felkészülését az aktuális versmondó versenyekre. A szakkörökön az érintett intézmények mintegy száz diákja vesz részt, a programba azonban lényegesen több gyerek kapcsolódik be, hiszen az iskolákban két-két előadását is bemutatja a Pinceszínház.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.