Edu-Art

Az iskolákba viszik a színházat Szegeden és környékén

2011.09.11. 18:00
Ajánlom
Előadásokkal, szakkörökkel, tehetséggondozó foglalkozásokkal játékos formában viszi közelebb a teátrumok világát az óvodásokhoz és iskolásokhoz a szegedi Pinceszínház; az uniós támogatással zajló egyéves program szeptember 1-jén indult.

A szakkörök, összejövetelek célja, hogy a művészetek iránti érdeklődés felkeltésével a gyerekek nyitottabbá, később a színházat szerető és értő felnőttekké váljanak – mondta Kancsár Orsolya, a Pinceszínház egyik alapítója az MTI-nek.

A programban három szegedi és négy vidéki oktatási intézmény vesz részt. A legkisebbeknek, a deszki óvodásoknak a kulturális sokszínűséget bemutató témanapokat, táncházat, sportvetélkedőket szerveznek. Az egyik tanulásukban akadályozott, hátrányos helyzetű gyerekeket oktató szegedi iskolában havonta szakköröket tartanak, ahol rendhagyó irodalomórákon, személyiségfejlesztő drámajátékokon foglalkoznak a diákokkal.

Négy általános iskolában és egy gimnáziumban heti rendszerességgel szerveznek szakköröket, amelyeken beszédtechnikával, a színházi alapismeretek elsajátításával, színpadi mozgással foglalkoznak. A drámapedagógiai foglalkozások és szituációs gyakorlatok segítik a gyerekek önismeretének fejlődését – közölte a színésznő. A Pinceszínház társulata a tanulókkal a mindennapi élet problémáit feldolgozó saját színdarabot is létrehoz, a középiskolás diákok pedig egy szintén önálló drogprevenciós előadást állítanak színpadra.

A kezdeményezés nem titkolt célja a tehetséggondozás, a színészek a szövegek elemezésével, közös gyakorlással, tanácsokkal segítik a gyerekek felkészülését az aktuális versmondó versenyekre. A szakkörökön az érintett intézmények mintegy száz diákja vesz részt, a programba azonban lényegesen több gyerek kapcsolódik be, hiszen az iskolákban két-két előadását is bemutatja a Pinceszínház.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.