Edu-Art

Bárdos Szimpózium 2015

2015.04.29. 10:48
Ajánlom
A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében május 1-3. között kerül sor szakami beszélgetésekre.

május 1. péntek:

14.00: A Szimpózium megnyitása - Duffek Mihály

14.10: 40 éves a debreceni szolfézs- és ének-zene tanárképzés - S. Szabó Márta

15.00: Kettős évforduló: Maróthi és a 275 éves a Debreceni Kántus - Berkesi Sándor

15.30: A zenei nevelés hatása más fejlesztési területekre; A populáris kultúra mint kihívás az iskola számára - Turmezeyné Heller Erika

17.20: Újdonság és szépség korunk magyar kórusmuzsikájában, Csemiczky Miklós Missa Brevis című művének bemutatásával - Ordasi Péter

19.30: Kórushangverseny - közreműködők: Ady Endre Gimnázium Leánykara, vez.: Kerekes Rita, Canticum Novum Kamarakórus, vez.: Török Ágnes;  Lautitia Ifjúsági Vegyeskar,  vez.: Nemes József; Váradi Judit és Hodozsó Norbert - zongora

május 2. szombat:

8.00: Biztos, hogy ez népdal? Biztos, hogy így van? - az új stílusú népdalok tanításáról - Joób Árpád

10.00: "Énekelte Lázár Mihályné Keczán Johanna" - népzenei ismeretek tanítása a debreceni Zeneiskolában, Sáriné Szebenyi Judit vezetésével

10.45: A műsor-összeállítás dramaturgiájának alapvető szempontjai iskolai kórusok számára - Ordasi Péter

11.45: Bemutató kóruspróba kortárs magyar szerzők műveiből - Lautitia Gyermekkar, Nemes József

14.00: Bemutató ének-zene óra az Ady Gimnázium 9. osztályos növendékeivel - Kerekes Rita

14.50: A kortárs kóruszene értelmezésének aspektusai - Tamási László

15.50: A zene és a társművészetek kapcsolódási pontjai - Spiegel Marianna

16.40: A 20. századi kóruszene notációja - Török Ágnes

19.00: Szesztay Zsolt emlékezete - S. Szabó Márta

A Szesztay Emlékdíj átadása; Nőikari hangverseny - közreműködők: a szegedi Bartók Béla Nőikar, Bárdos Lajos Leánykar, Kölcsey Kórus - vezényel: Ordasi Péter, Tamási László, Duffek Ildikó és Veres Anett; Duffek Mihály - zongora, Karasszon Dezső - orgona

május  3. vasárnap:

8.30: Szekciós tanácskozások ének-zene tanári szekció (vezeti: Vass Irén); A készségfejlesztés lehetőségei Kodály Zoltán olvasógyakorlataival a kisiskolások tanításában szolfézstanári szekció (vezeti: Spiegel Marianna); Jellegzetes ritmikai és dallamfordulatok a műzenei stíluskorszakokban 

10.00: Hagyomány a 20. század zenéjében. Kodály: Magyar zsoltár / Psalmus hungaricus; Duruflé: Requiem - Arany János

11.40: Közös éneklés Arany János vezetésével

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól – az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül. Utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.