Edu-Art

Bárdos Szimpózium 2015

2015.04.29. 10:48
Ajánlom
A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Liszt termében május 1-3. között kerül sor szakami beszélgetésekre.

május 1. péntek:

14.00: A Szimpózium megnyitása - Duffek Mihály

14.10: 40 éves a debreceni szolfézs- és ének-zene tanárképzés - S. Szabó Márta

15.00: Kettős évforduló: Maróthi és a 275 éves a Debreceni Kántus - Berkesi Sándor

15.30: A zenei nevelés hatása más fejlesztési területekre; A populáris kultúra mint kihívás az iskola számára - Turmezeyné Heller Erika

17.20: Újdonság és szépség korunk magyar kórusmuzsikájában, Csemiczky Miklós Missa Brevis című művének bemutatásával - Ordasi Péter

19.30: Kórushangverseny - közreműködők: Ady Endre Gimnázium Leánykara, vez.: Kerekes Rita, Canticum Novum Kamarakórus, vez.: Török Ágnes;  Lautitia Ifjúsági Vegyeskar,  vez.: Nemes József; Váradi Judit és Hodozsó Norbert - zongora

május 2. szombat:

8.00: Biztos, hogy ez népdal? Biztos, hogy így van? - az új stílusú népdalok tanításáról - Joób Árpád

10.00: "Énekelte Lázár Mihályné Keczán Johanna" - népzenei ismeretek tanítása a debreceni Zeneiskolában, Sáriné Szebenyi Judit vezetésével

10.45: A műsor-összeállítás dramaturgiájának alapvető szempontjai iskolai kórusok számára - Ordasi Péter

11.45: Bemutató kóruspróba kortárs magyar szerzők műveiből - Lautitia Gyermekkar, Nemes József

14.00: Bemutató ének-zene óra az Ady Gimnázium 9. osztályos növendékeivel - Kerekes Rita

14.50: A kortárs kóruszene értelmezésének aspektusai - Tamási László

15.50: A zene és a társművészetek kapcsolódási pontjai - Spiegel Marianna

16.40: A 20. századi kóruszene notációja - Török Ágnes

19.00: Szesztay Zsolt emlékezete - S. Szabó Márta

A Szesztay Emlékdíj átadása; Nőikari hangverseny - közreműködők: a szegedi Bartók Béla Nőikar, Bárdos Lajos Leánykar, Kölcsey Kórus - vezényel: Ordasi Péter, Tamási László, Duffek Ildikó és Veres Anett; Duffek Mihály - zongora, Karasszon Dezső - orgona

május  3. vasárnap:

8.30: Szekciós tanácskozások ének-zene tanári szekció (vezeti: Vass Irén); A készségfejlesztés lehetőségei Kodály Zoltán olvasógyakorlataival a kisiskolások tanításában szolfézstanári szekció (vezeti: Spiegel Marianna); Jellegzetes ritmikai és dallamfordulatok a műzenei stíluskorszakokban 

10.00: Hagyomány a 20. század zenéjében. Kodály: Magyar zsoltár / Psalmus hungaricus; Duruflé: Requiem - Arany János

11.40: Közös éneklés Arany János vezetésével

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.