Edu-Art

Bartók – elődök, kortársak, követők

2011.04.13. 13:40
Ajánlom
Ezzel a mottóval rendezik meg a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivált Szombathelyen 2011. július 8-18. között.

A komoly műhelymunka mellett a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium vonzereje, hogy hangulatos fesztivál események: koncertek, filmvetítés, kirándulás, szabadtéri programok kapcsolódnak hozzá. A szeminárium középpontjában természetesen mindig a Bartók-életmű egy-egy lényegi eleme áll. A téma ennek megfelelően változatos, az előző években fókuszban volt már a zenés színpad, a távol-kelet vagy az improvizáció. 2011-ben pedig a „Bartók - elődök, kortársak, követők" mottóval indul útjára a rendezvény

A program tehát nemcsak a Bartók utáni zenét állítja a középpontba, hanem azoknak a zeneszerzőknek a művészetével is foglalkozik, akik Bartókra nagy hatást gyakoroltak: Liszt, Debussy, Richard Strauss. A professzorok ennek megfelelően állították össze az elemezendő, gyakorlásra váró kurzusanyagot.

Pauk György, a hegedű kurzus vezetője minden jelentkezőtől elvárja, hogy játsszon egy Bach-tételt és valamit Bartóktól. A kurzus repertoárjára egy-egy különleges témát keres Bartók mellé. „Tavaly ilyen volt a francia repertoár, amit szeretek, és tudom, Magyarországon nem nagyon játsszák. Sajnos sok mindent nem játszanak, cseh műveket sem. Idén a két nagy romantikustól, Brahmstól három, Schumanntól pedig két szonátát választottam. - mondta el. De kiemelte Richard Strauss Esz-dúr szonátáját is. - Nálam Londonban, a Királyi Akadémián minden gyerek játssza. Egész korai mű (1887), és amikor vesszük, a növendékeknek először meg kell hallgatniuk A rózsalovagot, amit ugyan huszonhárom évvel később komponált, de néhány motívum már a szonátában megjelenik. Elbűvölően szép, de nehéz, nagyon nagy harminc perces darab. Érdekes a kurzus anyagából a második Schumann szonáta, a d-moll is, ami szintén ritkán hangzik el, mert nem hegedűszerű."

Peskó Zotán, a karmester kurzus professzora is hasonlóképpen gondolkodik az anyagról: „Idén hosszan fogok beszélni a Faust-szimfóniáról, amit én Liszt egyik legnagyobb művének tartok. Hiszen nemcsak Liszt életművében kiemelkedő jelentőségű, hanem motívumkezelésében a kortársakra és az utódokra is rendkívüli hatással volt. Bartók például a h-moll szonáta mellett a XIX. század legnagyszerűbb alkotásának tartotta. Szeretnék rávilágítani, hogy egy-egy motívumot milyen különbözőképpen formál át a zeneszerző, véleményem szerint ennek az elemzésére most szükség van." Érdekes - véli -, hogy e Liszt-szimfónia két szélső tételének elrajzolt, eltorzított Faust-arca, mint kompozíciós megoldás, hogyan él tovább a Két kép című Bartók műben, ami ugyancsak a kurzus anyaga, sőt a Hegedűversenyben is. 

Az elődök és kortársak hatásának elemzése nemcsak a kurzusok anyagában, a hangversenyek műsorán és a zenetudományi előadásokban egyaránt megmutatkozik. A párbeszéd jelentősége a Bartók-kutatásban címmel rendeznek tudományos konferenciát. Idén tehát a kutatás és az előadóművészet összefüggése a fő téma - gazdag részletekkel. A zenei előadói gyakorlat összefüggését, a stílus- és notációs kérdéseket, korai hangfelvételeket vizsgálják és elemzik. A konferencián az 1961-ben, fél évszázada alapított Bartók Archívum munkatársainak két hosszabb ideje előkészületben lévő vállalkozását, Somfai László angol nyelven készülő tematikus Bartók-műjegyzékét és Bartók kompozícióinak előkészületben lévő kritikai összkiadását is bemutatják.

A kurzusoknak nemcsak visszatérő hallgatói vannak, hanem olyan mesterei, akiknek a kedvéért szívesen jönnek vissza a növendékek. Tihanyi László nemcsak a karmester kurzusban professzortársa Peskó Zoltánnak. Wilheim András és Fabio Nieder olasz származású zeneszerző, zongoraművész és karmester mellett a zeneszerző aspiránsok képzésében is részt vállal. A zongoristák „túlsúlya" a szemináriumon is megmutatkozik, számukra külön kurzust szerveznek Eckhardt Gábor, illetve Nagy Péter vezetésével. Meláth Andrea, aki a karmester kurzus munkáját segíti, énekes képzést is vezet. Kim Kashkashian örmény származású, Detroitban született brácsaművész szívesen látott vendége a magyar koncerttermeknek, többször fellépett Budapesten. Most növendékeket fogad Szombathelyen. Jacques Zoon holland fuvolaművész Geoffrey Gilbert és Adorján András mellett szerzet kurzusvezetői gyakorlatot. A találkozás vele nemcsak a fuvolára írt darabok miatt izgalmas, hangszerkészítő lévén az instrumentumról tud mély ismereteket átadni.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.