Edu-Art

Batta András: érzelmileg is megindított a kitüntetés

2014.03.14. 16:59
Ajánlom
A Zeneakadémiához kötődő oktatási, oktatásszervezési és kutatói teljesítményéért vehette át a Széchenyi-díjat Batta András, az intézmény egykori rektora, akit – mint elmondta – érzelmileg is megindított, hogy a legnagyobb magyarról elnevezett díjjal tüntetik ki munkásságáért.

"Óriási megtiszteltetés számomra ez az elismerés, és érzelmileg is nagyon megindított, hogy egy olyan emberről elnevezett díjjal tüntetnek ki, aki ennyit tett az országért és a magyarságért. A magam jóval szerényebb eszközeivel én is próbáltam és próbálok az ő szellemében tevékenykedni" - mondta Batta András.

Úgy vélte, eddigi pályafutása eredményekben leglátványosabb korszaka a Zeneakadémia élén eltöltött csaknem tíz év volt, amelynek során az új Ligeti-épület elkészülte és a Liszt téri főépület felújítása mellett többek között megalakult a népzene és a zenepedagógia tanszék, integrálták a kecskeméti Kodály Intézetet, elindultak az Alma Mater koncertek és a társadalmi tudatba is sikerült még intenzívebben beleplántálni a Zeneakadémia értékeit. "Gyönyörű időszak volt, egyszerre izgalmas, fárasztó és felemelő. Majdnem végig egy eufórikus töltés jellemezte ezt a tíz évet az életemben" - fogalmazott.

Az oktatás - mindenekelőtt a zenetörténet témakörében - már 35 éve kíséri Batta András pályáját. Kutatóként Liszttel, Richard Strauss-szal és a századforduló magyar zenéjével - a fiatal Bartókkal, Weinerrel és Kodállyal - foglalkozott elsősorban, életművében kiemelkedik a csaknem ezer oldalas, több mint tíz nyelvre lefordított Operakalauz című mű. Kutatásaiban központi helyet foglalnak el a Zeneakadémia történetéhez kötődő témák.

 Mint mondta, pályája folyamán különböző periódusok követték egymást. Így volt egy intenzív kutatási korszak; volt egy médiaperiódus, melyben elsősorban ismeretterjesztő műsorokat készített rádióknak, televízióknak, és sokat írt is; volt könyvírási szakasz; és néhány évig szerzőként és szerkesztőként is dolgozott a kölni székhelyű Könemann kiadónak. Egyedül talán az oktatás az, amivel megszakítás nélkül foglalkozik - tette hozzá. 

"A különböző elfoglaltságaim mellett mindig is foglalkoztatott a zenei és a kulturális közélet, de igazán intenzíven csak az utóbbi tíz évben csöppentem bele. Mindaz, amit eddig elértünk a Zeneakadémia megújulásától és a Vigadó felújításától kezdve az olyan új helyszínek létrejöttéig, mint a Budapest Music Center, csak a kezdete annak, amit a magyar zenével tenni lehetne. Most, hogy az épületek már adottak, a tartalommal kellene foglalkozni intenzívebben, és ehhez erősödő együttműködés és új intézményi keretek is kellenek" - utalt Batta András a kormány által már jóváhagyott új koncertközpont alapítására.

Az új intézmény a Zeneakadémiában megrendezett hangversenyekre fókuszálna, de megpróbálná jobban összhangba hozni a vidéki és fővárosi koncertéletet is, valamint a fiatal hazai tehetségek felfedezésével és promóciójával is foglalkozna. Batta András nem tudott egyelőre konkrét választ adni arra a kérdésre, hogy ő fogja-e vezetni ezt az intézményt, mivel az jogilag még nem állt fel és költségvetését is jelenleg tárgyalják. Mindenesetre úgy fogalmazott: "Engem ez nagyon érdekel, és ha mód nyílik rá, szívesen foglalkozom ezzel, akár az intézmény vezetőjeként".

Jövőbeli kutatási és könyvterveiről szólva említett egy többnyelvű zeneszótárat, 1984-ben megjelent Richard Strauss-könyvének javított, bővített kiadását, valamint egy Marton Éva életpályáját bemutató kötetet, amely már el is készült és a Helikon gondozásában várhatóan idén tavasszal jelenik meg. 

Batta András kitért arra is, mennyire fontos lenne, hogy a szakmájukban jelentős teljesítményt nyújtók a közéletben is hallassák a hangjukat. "Nagy problémának látom, hogy az értelmiség, különösen a humán értelmiség jelentős része elfordult a közélettől. Míg húsz-harminc-negyven éve a zeneszerzők, zenetudósok például még elég intenzíven megjelentek a közéletben, ez ma jóval kevésbé van így. Sokan közönyössé váltak, és kutatásaikba temetkeztek. Ezen az attitűdön változtatni kellene. Ki kell állni a nemzet és a kultúra mellett azoknak, akik erre hivatottak. A magam részéről szeretném ezt a hozzáállásomat továbbra is megtartani, és nagyon örülnék, ha minél többen csatlakoznának, különösen pedig ha a fiatalok is értelmét látnák annak, hogy hallassák a hangjukat" - fogalmazott Batta András.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Könyv

Az író, akinek első kisregénye miatt sajtóper indult

Dolgozott textilkereskedésben, volt bélyegkereskedő és nyelvtanár is.1894. október 18-án született Déry Tibor, a 20. századi magyar próza egyik jelentős képviselője. 
Színház

Izgalmas utazás nézőnek és alkotónak egyaránt – Bűn és bűnhődés premier

Závada Pál a székesfehérvári Vörösmarty színház felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírű regényéből, a Bűn és bűnhődésből, amelynek bemutatója október 16-án volt a Kozák András Stúdióban. Hargitai Iván rendezésének köszönhetően a különleges előadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát.
Vizuál

A tavalyi év eseményei a világ legjobb képein

Nézd meg, mi történt a világban tavaly! Október 23-ig megtekinthető a tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Színház

To be, or not to be - Benedict Cumberbatch Hamletként tér vissza az Urániába

Decemberben újra látható az Uránia történetének egyik legnépszerűbb színházi közvetítése, a londoni Barbican Színház Hamlet előadása, főszerepben Benedict Cumberbatch-al. 

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.