Edu-Art

Bemutatjuk a Pax et Bonum Kamarakórust

2012.06.12. 12:35
Ajánlom
Az egyházzenei formáció 2008-ban alakult PROtestáns FIatalok Kamarakórusa néven a fóti Evangélikus Kántorképző vállalkozó szellemű tanáraiból és diákjaiból.

Az eredetileg PROtestáns FIatalok Kamarakórusa néven megalakult együttes vezetését 2011 őszén az az alapító Abaffy Nórától, a Zeneakadémián doktorisko­lás egyházzenésztől Opicz József, egyházzene és zeneismeret mesterképzős hallgató vette át. A kórustagok többségét ma is szoros kapcsolat fűzi a kántorképzőhöz; sokan, akik még diákként voltak jelen a kórus alapításakor, ma már tanárként térnek vissza Fótra. A megalakulásuk óta eltelt évek alatt a kórusba barátok, családtagok is bekapcsolódtak, a tagok között sok ismerős zeneakadémistát is találhatunk. Mind­nyájan fiatalok, s akár hivatásos zenészek, akár nem, egyforma lelkesedéssel, vidámsággal és profizmussal vesznek részt az együttes munkájában. 2012-ben a tagok gyarapodásával immár protestáns és katolikus fiatalokat egyesítő kórus az ökumené jegyében vette fel a Pax et Bonum Kamarakórus nevet.

Alapításuk óta hangversenyek és egyházzenei áhítatok rendszeres közreműködői, felléptek már több Alma Mater Doktorandusz koncerten és az Egyházzenei Tan­szék kongresszusának alkalmain, valamint hallhattuk őket a Zeneakadémia épületbúcsúztató fesztiválján is. Turnéztak már Szlovéniában, Erdélyben és múlt nyáron Németországban is. Repertoárjukon az egyházi év különböző időszakaihoz kapcsolódóan régi zenei és kortárs műveket egyaránt találunk. Egyik legnagyobb szabású vállalkozásukat Händel Messiásának megvaló­sítása jelentette; a művet több alkalommal is előadták, a Kálvin téri református templombeli koncertről DVD is készült.

A 2012-es Tavaszi Fesztivál rendezvényeinek keretein belül flashmobok során lephették és ajándékozhat­ták meg éneklésükkel a 2-es metró utasait, a Keleti pályaudvaron várakozókat, a Vörösmarty téren sé­tálókat és fogyasztói társadalmunknak épp az Aréna Plázában vásárolgató tagjait. Azt hiszem, kifejező lehet az a reakció, melyet egy metrón utazó nénitől kaptak a kóristák: „Olyan jó, hogy egy kis színt visznek ebbe a nyavalyás életbe!" A megmozdulásról és a kórusról aznap az M1 esti híradója és a Tények is tudósított - utóbbi csatorna műsora indul el a lenti lejátszón, a Pax et Bonum produkciója 1:05-nél kezdődik.

Legutóbbi koncertjük 2012. május 5-én volt Orosházán, az evangélikus templomban. Különböző szerzők korálfeldolgozásai mellett Lotti, Byrd, Tallis, Bach, Purcell, Mendelssohn, Liszt, Rheinberger, és 20. századi zeneszerzők művei is felcsendültek. A koncert az egyházi év különböző időszakaiból épült fel, az együttes célja ugyanis nem más volt, mint hogy műsorukkal átfogó képet adjanak egész éves munkájukról. Az összeállítás részben a másnapi Can­tate Vasárnaphoz is kötődött, mivel május 6-án az orosházi evangélikus gyülekezetben szolgált a kórus az istentiszteleten, melyet az MR1 - Kossuth Rádió élőben közvetített.

A névváltoztatással szimbolikus megújulás kezdődött a kamarakórus életében. Elkészült az együttes új honlapja, és a mai elvárásoknak megfelelően face­book rajongói oldala is, ahol elérhetőka Pax et Bonum Kamarakórus koncertjeinek időpontjai és a velük kapcsolatos aktuális információk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Klasszikus

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.