Edu-Art

Bemutatkozik a Budapest Tánciskola

2010.10.05. 10:21
Ajánlom
A hivatásos kortástáncos-képzést nyújtó Budapest Tánciskola október 6-án a Nemzeti Táncszínházban mutatja be legújabb alkotásait.

A diákok, tanáraik és vendégművészek kreatív munkájának aktuális eredményeit a Trafó és a MU Színház évtizedek óta, az utóbbi években pedig már a Nemzeti Táncszínház is egyre gyakrabban látja vendégül. A bemutatott művek egyszerre újszerűek és népszerűek, jellemzőjük a hagyományápolás és újszerűség közötti egyensúly megőrzése.

Az est darabjainak közös vonása, hogy a bemutatott művek egytől egyig a benne szereplők aktuális együttműködésén alapulnak. Fontos nekünk, hogy ne az "utókornak" táncoljunk, hanem a JELENlevőknek. A NYÁRI TERMÉS-ben a táncosok motívumait állítja a koreográfus saját elképzelései szolgálatába. Az ImPair időjátéka Pelles Nikolett lekötött szólója és a színpadon hozzá születő dobkíséret. A HAIDAU-ban egy több évszázados hagyomány - a magyar néptánc kultúra - találkozik a kortárstánc legkorszerűbb táncnyelvi és kompozíciós elveivel. JELENlevők? Szépen ölelik egymást e szóban IDŐ és TÉR. Az ERŐ-vel kiegészítve e három alkotja a RecepTánc közös nyelvezetét.

Közvetlenül az előadás után beszélgetés kezdődik, mely úgy ad segítséget a tánc nyelvezeteinek gazdagabb megértéséhez, hogy nem csorbítsa a néző véleményformálásának szabadságát. A beszélgetés moderátora a rendező, egyben a Budapest Tánciskola igazgatója, Angelus Iván.

2010. október 6. 19:00 Nemzeti Táncszínház

NYÁRI TERMÉS

Koreográfia: Molnár Csaba

Tánc: Bódi Alexandra, Csák Beatrix, Csasznyi Blanka, Drávucz Petra, Hrotkó Heléna, Kelemen Patrik, Petrovics Sándor, Szentinek Csaba, Szűcs Ida

Zene: J. S. Bach, Glenn Gould előadásában felvételről

ImPair

Koreográfia, tánc: Pelles Nikolett

Dob:  Csuzi Márton

HAIDAU

Koreográfia, tánc: Bódi Alexandra, Bordás Emil, Csák Beatrix,

Csuzi Márton, Drávucz Petra, Kelemen Patrik, Szűcs Ida

Zene: Dresch Mihály

RecepTánc

Koreográfia, tánc: Bakó Tamás, Bódi Alexandra, Bordás Emil, Csák Beatrix,

Csasznyi Blanka, Csuzi Márton, Drávucz Petra, Hársfai Noémi, Hrotkó Heléna,

Kelemen Patrik, Szentinek Csaba, Szűcs Ida, Vass Imre

Zene: A helyszínen alakuló montázs

Koncepció, instrukciók, zenei montázs: Angelus Iván

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.