Edu-Art

Bemutatkozik a Budapest Tánciskola

2010.10.05. 10:21
Ajánlom
A hivatásos kortástáncos-képzést nyújtó Budapest Tánciskola október 6-án a Nemzeti Táncszínházban mutatja be legújabb alkotásait.

A diákok, tanáraik és vendégművészek kreatív munkájának aktuális eredményeit a Trafó és a MU Színház évtizedek óta, az utóbbi években pedig már a Nemzeti Táncszínház is egyre gyakrabban látja vendégül. A bemutatott művek egyszerre újszerűek és népszerűek, jellemzőjük a hagyományápolás és újszerűség közötti egyensúly megőrzése.

Az est darabjainak közös vonása, hogy a bemutatott művek egytől egyig a benne szereplők aktuális együttműködésén alapulnak. Fontos nekünk, hogy ne az "utókornak" táncoljunk, hanem a JELENlevőknek. A NYÁRI TERMÉS-ben a táncosok motívumait állítja a koreográfus saját elképzelései szolgálatába. Az ImPair időjátéka Pelles Nikolett lekötött szólója és a színpadon hozzá születő dobkíséret. A HAIDAU-ban egy több évszázados hagyomány - a magyar néptánc kultúra - találkozik a kortárstánc legkorszerűbb táncnyelvi és kompozíciós elveivel. JELENlevők? Szépen ölelik egymást e szóban IDŐ és TÉR. Az ERŐ-vel kiegészítve e három alkotja a RecepTánc közös nyelvezetét.

Közvetlenül az előadás után beszélgetés kezdődik, mely úgy ad segítséget a tánc nyelvezeteinek gazdagabb megértéséhez, hogy nem csorbítsa a néző véleményformálásának szabadságát. A beszélgetés moderátora a rendező, egyben a Budapest Tánciskola igazgatója, Angelus Iván.

2010. október 6. 19:00 Nemzeti Táncszínház

NYÁRI TERMÉS

Koreográfia: Molnár Csaba

Tánc: Bódi Alexandra, Csák Beatrix, Csasznyi Blanka, Drávucz Petra, Hrotkó Heléna, Kelemen Patrik, Petrovics Sándor, Szentinek Csaba, Szűcs Ida

Zene: J. S. Bach, Glenn Gould előadásában felvételről

ImPair

Koreográfia, tánc: Pelles Nikolett

Dob:  Csuzi Márton

HAIDAU

Koreográfia, tánc: Bódi Alexandra, Bordás Emil, Csák Beatrix,

Csuzi Márton, Drávucz Petra, Kelemen Patrik, Szűcs Ida

Zene: Dresch Mihály

RecepTánc

Koreográfia, tánc: Bakó Tamás, Bódi Alexandra, Bordás Emil, Csák Beatrix,

Csasznyi Blanka, Csuzi Márton, Drávucz Petra, Hársfai Noémi, Hrotkó Heléna,

Kelemen Patrik, Szentinek Csaba, Szűcs Ida, Vass Imre

Zene: A helyszínen alakuló montázs

Koncepció, instrukciók, zenei montázs: Angelus Iván

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.