Edu-Art

Bemutatkoznak a ParlARTe KamaraSzimfonikusok

2012.03.24. 16:24
Ajánlom
Csodálatra méltó az a lelkesedés és az a hozzáállás, ami Csóka Anitából sugárzik. Szinte egy pillantás alatt összehozott egy közel ötvenfős kamarazenekart és kórust szólistákkal. A Zeneakadémia folyosóján sétálva én is meghallottam, hogy a hallgatók az újonnan alakuló kamaraegyüttesről beszélnek. Sokan vagyunk kíváncsiak bemutatkozó koncertjükre, ami március 31-én, a Batthyány téri Szent Anna templomban lesz hallható, 19:30-as kezdettel.

Csóka Anita, a Zeneakadémia ének szakos hallgatója, ez év januárja óta gondolkodott azon, hogy új színfolttal gazdagítsa a magyarországi zenekarok palettáját. "Azért szerettem volna saját zenekart alapítani kórussal, hogy a saját utamat járhassam, és ne függjek senkitől. A szívem és vágyaim szerint szeretnék működni a zenében, így olyan kamaraegyüttest akartam létrehozni, melynek nem nagyon akad versenytársa a piacon, és olyan zenészekkel akartam együtt dolgozni, akik szintén szeretnének kitörni abból a bizonyos állóvízből..."

Anitának összesen másfél hetébe került, hogy megszervezze az első próbaidőpontot, kórust és zenészeket szerezzen. A zenekar többségét személyesen ismeri, a tagok közt jó barátai is vannak, de néhány zenészt Anita figyelmébe ajánlottak. A bemutatón Rossini Stabat Matere és Haydn Esz-dúr trombitaversenye fog felcsendülni, az utóbbiban Igricz Balázs működik majd közre. A Rossini-mű szólistái pedig: Szakács Ildikó (szoprán1), Csóka Anita (szoprán2), Alagi János (tenor), Labant Árpád Bence (basszus). A kórust vezeti: Pávai Gyopár, a zenekar állandó koncertmestere Diószegi Tamás, az est karmestere Bolyky Zoltán lesz.

Rossini Stabat Materét Csóka Anita már jól ismeri: "Tanulmányaim során sokat foglalkoztam ezzel a művel. Az énekvizsgámon is ebből a műből választottam oratórium-áriát, valamint kamara-énekórákra is ennek a műnek az együtteseit vittük. Korábban is teljesen odavoltam ezért a darabért, még a Szent István konzis éveim alatt is előadtuk Záborszky Kálmánnal és a Zuglói Filharmónia együttesével, akkor még a kórusban énekeltem. Úgy gondoltam, hogy bemutatkozó darabként ez a mű méltó lesz a zenekar tagjai és az énekesek tudásbeli színvonalának tükrözésére." Anita hozzátette még, hogy elég magasra tette a mércét, de biztos benne, hogy meg fognak birkózni a feladattal és a lehető legmagasabb színvonalon fogják kivitelezni a bemutatkozó előadást.

A zenekarok jelenlegi helyzetéről Magyarországon és saját esélyeikről így nyilatkozott az együttes vezetője: "Tudom, hogy a mai világban a komolyzenével foglalkozó együttesek helyzete nem túl rózsás, de úgy gondolom, hogy új koncepció és nemzetközi kapcsolatépítés segítségével a kamaraegyüttesünk virágzó jövő előtt áll! A célom, hogy profi, hivatásos együttest alkossak a barátaim (most már munkatársaim) segítségével. (...) Amennyiben a bemutatkozó koncertünk is sikeres lesz - ez persze nem is lehet másként (nevet - a szerk.), Ágoston Lászlóval, a MoltOpera alapítójával és vezetőjével lennének hosszú távú terveink, amelyekkel nemzetközi vizekre is eveznénk."

Bármennyire lehetetlennek is tűnik a helyzet zenekarok alapítása esetén, mindig boldogsággal tölt el az a pozitív hozzáállás és lelkes együttműködés, ami nélkül nem jöhetne létre profi előadás - a jókedv és az előadók egymás iránti kölcsönös tisztelete, szeretete megmutatkozik minden előadásban. Ezúton is sok sikert kívánok a sikeres rajthoz. Én ott leszek a legelső előadáson, biztosan sokan követik majd a példámat.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Klasszikus

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.
Plusz

Udvarlási tánc a Willendorfi Vénusz árnyékában – Programajánló a Sziget 3. napjára

Nem mindennapi udvarlási táncot láthatunk az olasz művész, Alessandro Sciaronni tolmácsolásában, amelyben szinte akrobatikus mozdulatokkal feszülnek egymáshoz a testek. Ha a táncból nem lenne elég, nézzük meg a Willany Leó előadását is, levezetésképpen pedig irány az ArtZone, ahol kollázsolhatunk, festhetünk és zenélhetünk is. Látogassatok el a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra augusztus 12-én is!

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.