Edu-Art

Bemutatkoznak a ParlARTe KamaraSzimfonikusok

2012.03.24. 16:24
Ajánlom
Csodálatra méltó az a lelkesedés és az a hozzáállás, ami Csóka Anitából sugárzik. Szinte egy pillantás alatt összehozott egy közel ötvenfős kamarazenekart és kórust szólistákkal. A Zeneakadémia folyosóján sétálva én is meghallottam, hogy a hallgatók az újonnan alakuló kamaraegyüttesről beszélnek. Sokan vagyunk kíváncsiak bemutatkozó koncertjükre, ami március 31-én, a Batthyány téri Szent Anna templomban lesz hallható, 19:30-as kezdettel.

Csóka Anita, a Zeneakadémia ének szakos hallgatója, ez év januárja óta gondolkodott azon, hogy új színfolttal gazdagítsa a magyarországi zenekarok palettáját. "Azért szerettem volna saját zenekart alapítani kórussal, hogy a saját utamat járhassam, és ne függjek senkitől. A szívem és vágyaim szerint szeretnék működni a zenében, így olyan kamaraegyüttest akartam létrehozni, melynek nem nagyon akad versenytársa a piacon, és olyan zenészekkel akartam együtt dolgozni, akik szintén szeretnének kitörni abból a bizonyos állóvízből..."

Anitának összesen másfél hetébe került, hogy megszervezze az első próbaidőpontot, kórust és zenészeket szerezzen. A zenekar többségét személyesen ismeri, a tagok közt jó barátai is vannak, de néhány zenészt Anita figyelmébe ajánlottak. A bemutatón Rossini Stabat Matere és Haydn Esz-dúr trombitaversenye fog felcsendülni, az utóbbiban Igricz Balázs működik majd közre. A Rossini-mű szólistái pedig: Szakács Ildikó (szoprán1), Csóka Anita (szoprán2), Alagi János (tenor), Labant Árpád Bence (basszus). A kórust vezeti: Pávai Gyopár, a zenekar állandó koncertmestere Diószegi Tamás, az est karmestere Bolyky Zoltán lesz.

Rossini Stabat Materét Csóka Anita már jól ismeri: "Tanulmányaim során sokat foglalkoztam ezzel a művel. Az énekvizsgámon is ebből a műből választottam oratórium-áriát, valamint kamara-énekórákra is ennek a műnek az együtteseit vittük. Korábban is teljesen odavoltam ezért a darabért, még a Szent István konzis éveim alatt is előadtuk Záborszky Kálmánnal és a Zuglói Filharmónia együttesével, akkor még a kórusban énekeltem. Úgy gondoltam, hogy bemutatkozó darabként ez a mű méltó lesz a zenekar tagjai és az énekesek tudásbeli színvonalának tükrözésére." Anita hozzátette még, hogy elég magasra tette a mércét, de biztos benne, hogy meg fognak birkózni a feladattal és a lehető legmagasabb színvonalon fogják kivitelezni a bemutatkozó előadást.

A zenekarok jelenlegi helyzetéről Magyarországon és saját esélyeikről így nyilatkozott az együttes vezetője: "Tudom, hogy a mai világban a komolyzenével foglalkozó együttesek helyzete nem túl rózsás, de úgy gondolom, hogy új koncepció és nemzetközi kapcsolatépítés segítségével a kamaraegyüttesünk virágzó jövő előtt áll! A célom, hogy profi, hivatásos együttest alkossak a barátaim (most már munkatársaim) segítségével. (...) Amennyiben a bemutatkozó koncertünk is sikeres lesz - ez persze nem is lehet másként (nevet - a szerk.), Ágoston Lászlóval, a MoltOpera alapítójával és vezetőjével lennének hosszú távú terveink, amelyekkel nemzetközi vizekre is eveznénk."

Bármennyire lehetetlennek is tűnik a helyzet zenekarok alapítása esetén, mindig boldogsággal tölt el az a pozitív hozzáállás és lelkes együttműködés, ami nélkül nem jöhetne létre profi előadás - a jókedv és az előadók egymás iránti kölcsönös tisztelete, szeretete megmutatkozik minden előadásban. Ezúton is sok sikert kívánok a sikeres rajthoz. Én ott leszek a legelső előadáson, biztosan sokan követik majd a példámat.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.