Edu-Art

Bemutatkoznak a Zeneakadémia ifjú tehetségei

2012.03.27. 15:55
Ajánlom
Március 28-án délben Dobszay Péter orgonakoncertjével kezdődik a Liszt Akadémia tehetséggondozó programjában résztvevők bemutatkozása.

A Zenakadémia tehetséggondozó programjának a célja a zenei tehetségen túl olyan képességek fejlesztése, ismeretek átadása, amelyek elősegítik azt, hogy a növendékek már az egyetemi éveik alatt elkezdjék a felkészülést a nemzetközi karrierhez. Az 2011/12-es tanév végéig tartó képzés nem a zenei képességek továbbfejlesztéséről, hanem a személyiség kiteljesítéséről, új tudásanyag és eddig kihasználatlan készségek elsajátításáról szólt elsősorban. A nemzetközi zenei életről, a művészi profil kialakításának szempontjairól és abban a fotó jelentőségéről Kovács Géza, Devich János és Felvégi Andrea tart előadást. Az interjúkra, televíziós szereplésekre való felkészülést többek között Horvát János, Petrovics Eszter segíti. A hanglemezfelvétel, a zenei piac, szerzői jogok aktuális kérdéseiről Hollós Máté tájékoztatja a fiatal zenészeket. A kiválasztott hallgatók - tíz klasszikus zenész, négy jazzmuzsikus, és egy népzenész pszichológiai stúdiumokat és angol, illetve német vagy francia nyelvleckéket is vehetnek.

A március 28-án az Operaház Székely Bertalan termében rendezendő koncert keretében Mohai Bálint fagott-, Jámbor Janka cselló-, Baráth Emőke szoprán, Környei Miklós gitár-, Razavaljajeva Anasztázia hárfa-, Nicolas Namoradze és Konyicska Renáta zongoraművész (képünkön), valamint Duleba Lívia ifjú fuvolaművész mutatkozik be.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem épületének EU-s finanszírozással folyó felújítása mellett szerződéses feltétel volt az egyetem szellemi és oktatási tevékenységének megújítása is - ennek részeként indítottak tehetséggondozó programot. A tartalmai fejlesztés hat altémájának - , tehetséggondozás, az ensemble kultúra fejlesztése, Alma Mater koncertélet, idegen nyelvű képzés, esélyegyenlőség, zenepedagógia - fejlesztése uniós elvárás, a projekt költségvetése másra nem költhető, az egyetem büdzséjét nem terheli.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Klasszikus

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.
Plusz

Udvarlási tánc a Willendorfi Vénusz árnyékában – Programajánló a Sziget 3. napjára

Nem mindennapi udvarlási táncot láthatunk az olasz művész, Alessandro Sciaronni tolmácsolásában, amelyben szinte akrobatikus mozdulatokkal feszülnek egymáshoz a testek. Ha a táncból nem lenne elég, nézzük meg a Willany Leó előadását is, levezetésképpen pedig irány az ArtZone, ahol kollázsolhatunk, festhetünk és zenélhetünk is. Látogassatok el a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra augusztus 12-én is!

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.