Edu-Art

Berlin-Budapest kamaraest

2013.02.17. 18:06
Ajánlom
Február 27-én este héttől négy zeneművészeti főiskolás hallgató mutatkozik be a Régi Zeneakadémián.

A műsoron Arthur Honegger trombitára és zongorára komponált Intradája, Beethoven: Op.102/1 C-dúr cselló-zongora szonátája, Hindemith: Szonáta trombitára és zongorára című műve, Alexander Szkrjabin: Op.53 No. 5-ös zongoraszonátája, Hidas Frigyes trombitára és zongorára írt Fantáziája, Szergej Prokofjev Suggestion diabolique című kompozíciója, és Dmitrij Sosztakovics op. 40-es cselló-zongora szonátája hangzik fel. Amint a színes műsorból is kiderül, a négy fiatal között van csellista, trombitás és zongorista. S hogy kik ők?

Isabelle Cottet 1990-ben született Párizsban, szülei is zongoraművészek. Számos versenygyőzelem után 12 évesen felvételt nyer a Conservatoire à Rayonnement Régional de Paris-ba, tanára Prof. Olivier Gardon. 2007-ben kapja meg a 'Diplome d'Etudes Supérieures'-t, majd 2009-ben a 'Diplome de Perfectionnement'-ot. 20 évesen debütált Beethoven első zongoraversenyével (C-dúr, op.15) a Salle Pleyelben, Párizsban. 2009 októberétől Prof. Jacques Rouvier osztályában folytatja tanulmányait. Szólista elfoglaltságai mellett sokat kamarazenél. Szenvedélyesen érdeklődik az énekes-irodalom iránt. Legutóbb a Lucerne Festival-ra (Svájc) kapott meghívást, ahol Leon Fleisher-rel dolgozhatott együtt. 2012 májusában koncertet adott a Berliner Philharmonie-ban, a Berlin Classic Players program keretén belül.

Szabó Ildikó gordonkaművész 1993. április 14-én született Budapesten muzsikus családban. Négyévesen kezdte zenei tanulmányait Czeh Ágnes növendékeként a Tóth Aladár Zeneiskolában, 11 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségek Osztályának hallgatója, ahol tanára Mező László volt. Olyan neves művészek mesterkurzusain vett részt, mint Onczay Csaba, Heidi Litschauer, Wolfgang Boettcher, Philippe Muller és Starker János. 2011 októberétől Jens Peter Maintz növendéke a Berlini Művészeti Egyetemen. Ildikó számos verseny díjazottja, trófeái között szerepel a Friss Antal Országos Csellóverseny, a David Popper Nemzetközi Csellóverseny, a drezdai Dotzauer Nemzetközi Csellóverseny, a Budapest Csellóverseny, az Alfredo Vanda Marcosig Európai Csellóverseny, a Guilhermina Suggia Emlékverseny és a zágrábi Antonio Janigro Nemzetközi Csellóverseny, valaminta Tonali Grand Prix díja is. Néhány hete a hamarosan nyíló Budapest Music Centerben mutatkozott be a Concerto Budapest szólistájaként.

Horváth Benedek 1989-ben született Budapesten. Zenei indíttatását édesanyjától kapta, aki népdalénekes és zenetanár. Ötéves korában kezdett el hegedülni és zongorázni, majd kilenc évesen a zongora mellett döntött.  Tanulmányait a Rácz Aladár Zeneiskolában kezdte, 18 éves korában felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus zongora szakára. BA diplomát 2010-ben, MA-t pedig 2012-ben szerzett, jelenleg MA tanárszakos hallgató. 8 éves korától kezdve vesz részt versenyeken, több mint tíz alkalommal lett első budapesti és országos versenyeken. 2003-ban Dianne Golkasian Rahbee két zongoraversenyét vette CD-re a MATÁV zenekarral. 2011 januárjában szólókoncertet adott Podgoricában és Tiranában, Magyarország EU-elnöksége és Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója kapcsán. 2012-ben Laureado díjat kapott a világ 10 legnagyobb versenye közt jegyzett Santaderi Paloma O'Shea Nemzetközi Zongoraversenyen. Fellépett számtalan fesztiválon, zenei rendezvényen, Magyarországon és külföldön egyaránt.

Elmauer János 1989-ben született Bonyhádon, zenész családban. Alapfokú zenei tanulmányait   1996-ban kezdte Tényi Zoltánnál zongorán, majd a következő évtől kezdve trombitálni is tanult Drága Lászlónál. 10 éves korában nyerte első versenyét Szekszárdon még zongoristaként, majd 2001-ben az Országos Zeneiskolai Zongoraversenyen Nyíregyházán különdíjban részesült.  14 évesen felvételt nyert a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol Kis András osztályában folytatta trombita tanulmányait. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója Boldoczki Gábor professzor növendékeként. Neves belföldi és határon túli fesztiválok szereplője, rendszeresen vesz részt Tarkövi Gábor és Velenczei Tamás trombitaművészek kurzusain, hazai versenyeken évek óta állandó dobogós helyezett. 2010-ben az Országos Debreceni Trombitaverseny győztese. Legfrissebb sikere a 2012 decemberében megrendezett 4. Varasdy Frigyes Egyetemi és Főiskolás Trombitaverseny 3. díjának elnyerése. A zenekari játék mellett fontosnak tartja a kamarazenélést, főként a zongora-trombita játékot. Repertoárja a barokktól egészen napjaink zenéjéig terjed.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Jazz/World

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.