Edu-Art

Bolyki György: „Ez egy fiatalos fesztivál”

2011.06.21. 14:27
Ajánlom
Második alkalommal rendezik meg a Kaposvári Kamarazenei Fesztivált 2011. augusztus 12. és 20. között. A programról az igazgatót, Bolyki Györgyöt kérdeztük.

- Ha a tavalyi fesztivált röviden értékelned kellene, miről szólnál a legbüszkébben, és miben vártok többet vagy mást az ideitől?

- Fesztiváligazgatóként nem szeretném dicsérni a saját fesztiválunkat, inkább a sajtó- és szakmai visszhangokra támaszkodnék, amelyek szerint nem biztos, hogy túlzó az a kijelentés, hogy a tavalyi év legszínvonalasabb fesztiválja volt a Kaposfest. Ez azt jelenti, hogy elindultunk egy jó nyomon, de talán a negyedik-ötödik alkalom után majd azt mondhatjuk, hogy ez az ország egyik legjobb fesztiválja. De igazából Kaposváron minden adott ahhoz is, hogy a világ egyik legjobb fesztiváljává nője ki magát. A legszínvonalasabb kamarazenei fesztiválok világszerte kisvárosokban vannak, elengedhetetlen az ilyen városok hangulata, közösségteremtő aurája. Rengeteg dologgal kapcsolatban szeretném, hogy idén máshogy legyen, de a legfontosabb már szerencsére adott: elkészült a Szivárvány Zeneház, úgyhogy nyugodtan mondhatom, olyan teremben lesznek a koncertek, amelyet bárhol máshol a világon szívesen elfogadnának, hiszen minden adott a kényelemhez.

- Néhány fellépőt már tavaly megismerhettünk, de új neveket is szép számmal találunk a programban.

- A fellépők között senkinek sincs bérelt helye a fesztiválon. Azokat a művészeket kértünk fel ismét, akiket nem tudtunk volna magas színvonalon pótolni egy másik előadóval. Kevés embert hívtunk vissza egyébként. Ugyanarra törekedtünk, mint tavaly, hogy a magyar élvonal ott legyen és találkozzon a világ élvonalával. Akikre talán felhívnám a figyelmet, az Alexei Ogrintchouk, akit első osztályú oboistának, és Colin Currie, akit elsőrangú ütősnek tartanak. Lesz fantasztikus gambásunk, lantjátékosunk, eljön Perényi Miklós, Frankl Péter, Keller András és Kocsis Zoltán is. De nem azt nézzük, hogy a közönség ismeri-e a nevet, hanem, hogy akit idehívunk, azt hallani kell! Tavaly itt volt Joshua Bell, akit nagyon megtapsolt a közönség, és itt volt Pekka Kuusisto is, akinél kvázi szétverték a házat, mint egy rock koncerten.  

- Milyen tematikát követtetek, mik voltak a főbb szempontok a műsor összeállításnál?

- A vezérelvünk ismét az, mint tavaly: megengedjük magunknak az élvezet szabadságát, nincs tematika. Egyetlen tematikus napunk van, a Strém Kálmán-emléknap, amikor a művek zöme inkább huszadik századi, illetve szeretnénk egy kiállítást is a legendás koncertszervező emlékére. Kevesen tudják ma, ki volt Strém Kálmán. Egy nem létező dolgot honosított meg Magyarországon, mint mi itt Kaposváron. De egyébként semmiféle koncepcionális gondolatot nem viszünk bele ebbe az emléknapba sem. Tavaly ebből sok vitánk támadt neves művészekkel és fesztiválszervezőkkel, hogy ezt így nem lehet, aztán végül az élet mégis minket igazolt, mert a közönség nagy része örült, hogy ilyen változatos volt a program. Egy szempont van: élvezetes legyen!

- A Strém Kálmán-emléknap mellett lesz egy Josef Hassid-est is. Hogyan merült fel a nagy lengyel hegedűs neve? 

- A Hassid-est egy érdekes dolog, mert kevesen tudják, hogy ki volt ő. Azok a művek fognak elhangzani, amelyeket rövid élete alatt lemezre vett. Ez a művészeti vezető, Kokas Katalin ötlete volt, és nekem nagyon megtetszett. Nem baj, ha egy fesztiválnak van könnyedebb része is, amikor sláger virtuóz darabok csendülnek fel, hiszen szép és jó zenékről van szó. Szerintem az egyik legnagyobb sikere ennek a koncertnek lesz.

- A kortárs zenének is nagy szerepe lesz az idei fesztiválon, amelynek egyik kiemelkedő eseménye Steve Reich Tehillime lesz, de érdekesnek ígérkeznek Jeney Zoltán a fesztivál számára komponált új kompozíciói.

- Ezeket a darabokat nem akartuk szándékosan „beilleszteni" a programba. Egyszerűen kitaláltuk, hogy legyen Steve Reich Tehillime, és aztán tudtuk csak meg, hogy a komponista idén 75 éves, szóval még ez sem volt szempont. Zenei igényei miatt nagyon ritkán adják elő ezt a művet, s úgy gondoltuk, hogy itt összejön idén is annyi kiváló muzsikus, hogy egy ilyen emblematikus művet meg lehessen szólaltatni. Jeney Zoltán felkérése új ötlet, tavaly nem volt ilyen, de szeretnénk majd minden évben felkérni egy magyar szerzőt, hogy írjon néhány művet a fesztivál számára.

- Idén a népzene is különös hangsúllyal bír. Hogy jött az ötlet és miért épp Jánosiék és a Söndörgő?

- A Bartók-művek kapcsán merült fel, hogy mi lenne, ha a közönség meghallgathatná először autentikus előadásban a művek gyökerét. Óriási dolog, hogy a koncert után a Jánosi együttes csinál egy táncházat is. Tavaly különböző zenékre ment a bulizás hajnali háromig az esti koncertek után, amit most más keretek között, de folytatni szeretnénk. A magyar népzenei táncházon kívül lesz még szerb és cigányzenei program is. 

- A zeneakadémistáknak, diákoknak nagy kedvezményeket és kurzusokat kínáltok.

- A zeneakadémisták számára fantasztikus lehetőség az, hogy a művészek fejenként kétórás kurzusokat vállaltak. Tehát aki időben jelentkezik e-mailben, hogy kinél szeretne kurzuson részt venni, az ingyen órát vehet az általa kiválasztott művésztől és még kreditet is kap érte. A résztvevőknek a szállás feleannyiba kerül (1500 Ft éjszakánként), a koncertekre a belépőt is féláron lehet megvenni, az útiköltség felét visszatérítjük, de lesz még a diákok számára egy fesztiválpárna is, amit, ha megvásárolnak, azzal akármelyik koncerten elfoglalhatják az üres helyeket, akár a színpadról is hallgathatják a hangversenyt. Hogy ez megéri-e nekünk? Azt gondolom, sokszorosan megtérül ez számunkra, hiszen az országnak egy zeneszerető értelmisége lesz. Ki van kalkulálva, hogy hány embert bírunk így fogadni, ezért bátorítom a zeneakadémistákat, hogy minél előbb jelentkezzenek!

- Persze még 2011 augusztusa is messze van, mégis, lehet-e tudni valamit arról, hogy milyen terveitek vannak a következő évre, évekre?

- A tervek megvannak, de megmondom őszintén, hogy a fesztivál jellegéből fakadóan mindig az aktuálisan legnagyszerűbb formában lévő előadókat akarjuk elhívni. Egyelőre még csak egy-két, már befutott, ismert művésszel tárgyalunk a következő évekről. Alapvetően mi nem azokat a sztárokat szeretnénk elhozni a magyar közönségnek, akikkel amúgy is lépten-nyomon találkozhatnak, hanem azokat, akik majd holnap lesznek sztárok, és már ma is olyan teljesítményt nyújtanak, hogy mindenképpen látni kell őket. Ebből a szempontból ez egy fiatalos fesztivál és szeretném, hogy az is maradjon.

Már megjelent a 2011-es Kaposfest programfüzete, megtalálható a szokásos Fidelio terjesztési pontokon!

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.