Edu-Art

Brass Week, avagy nemzetközi nyári rezes akadémia

2013.06.14. 16:13
Ajánlom
Balatonfüreden, 2013. augusztus 5-17. között várják a Zeneakadémia professzorai a konzis, illetve alap- és mesterképzésben résztvevő rézfúvós hallgatókat, kamaracsoportokat. Jelentkezési határidő: 2013. július 10.

Az immár második alkalommal megrendezendő kéthetes Liszt Academy Brass Week célja, hogy bemutassa azon magyar zeneszerzők műveit, akik munkásságuk meghatározó részét áldozták a rézfúvós hangszereknek és a rézfúvós zenekaroknak. A világhírű magyar rézfúvós zeneirodalom gazdagságát és sokszínűségét Hidas Frigyes, Balassa Sándor, Kocsár Miklós, Sári József, Ránki György, Farkas Ferenc, Székely Endre, Madarász Iván, Victor Máté, Szőllősy András, Bánkövi Gyula, Dubrovay László, Sugár Miklós, Durkó Péter és Malek Miklós által jegyzett remekművek mellett a fiatalabb generáció (mások mellett Fekete Gyula, Horváth Balázs és Ott Rezső) darabjain keresztül ismerhetik meg és sajátíthatják el a résztvevők.

A Brass Week ötletgazdája, szakmai és művészeti irányítója, egyben harsona tanára Dr. Hőna Gusztáv, a Zeneakadémia fúvós tanszékének vezetője (a fenti fotón középen). Tanártársai lesznek: Kirsch János, a Zeneakadémia trombita professzora és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának trombitása; Skultéty Zsolt, a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikusok trombitása és a Zeneakadémia Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola trombitatanára; Fejér András, a Berlini Szimfonikusok szóló harsonása, a Zeneakadémia korábbi tanára; Varga Zoltán, a Zeneakadémia kürt professzora és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első kürtöse és szólistája; Magyari Imre, a Zeneakadémia kürt professzora; Dr. Szabó László, a Zeneakadémia tuba professzora; valamint Kovács Zoltán Tamás (trombita), a Zeneakadémia rézfúvós kamarazene professzora és Balogh Sándor (harsona), a Zeneakadémia rézfúvós kamarazene professzora.

A balatonfüredi Ferencsik János Zeneiskolában (lásd a lenti fotón) megrendezendő kurzus részvételi díja 35.000 Ft/hét. Az ár tartalmazza a szállást és a napi háromszori étkezést, valamint természetesen a gazdag szakmai programot (egyéni órák, kamarazene, légzéstechnikai gyakorlatok, befújási módszerek, koncertek); a felhőtlen szórakozást pedig az inspiráló balatoni környezet és a jobbnál jobb kikapcsolódási lehetőség biztosítják. S hogy mindez nem pusztán ígéret, arról meggyőződhet mindaz, aki rákattint az első alkalommal 2012-ben megrendezett rézfúvós akadémia alkalmával készült kedvcsináló fotókra (lelőhelyük a Brass Week Facebook oldala).

Az alap- és mesterképzésben résztvevő rézfúvós hallgatók, illetve 11-12. évfolyamos szakközépiskolai rezes diákok és kamaracsoportok jelentkezését várják. A hiánytalanul kitöltött jelentkezési lapot a brassweek@zeneakademia.hu e-mail címre kérik eljuttatni.

Jelentkezési határidő: 2013. július 10.


Az érdeklődők figyelmébe ajánlják, hogy 2013. június 18-ig pályázhatnak a Nemzeti Kulturális Alap többek között mesterkurzusokon való részvételt támogató kiírására, melyről minden tudnivaló megtalálható ezen a linken.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.