Edu-Art

Brass Week, avagy nemzetközi nyári rezes akadémia

2013.06.14. 16:13
Ajánlom
Balatonfüreden, 2013. augusztus 5-17. között várják a Zeneakadémia professzorai a konzis, illetve alap- és mesterképzésben résztvevő rézfúvós hallgatókat, kamaracsoportokat. Jelentkezési határidő: 2013. július 10.

Az immár második alkalommal megrendezendő kéthetes Liszt Academy Brass Week célja, hogy bemutassa azon magyar zeneszerzők műveit, akik munkásságuk meghatározó részét áldozták a rézfúvós hangszereknek és a rézfúvós zenekaroknak. A világhírű magyar rézfúvós zeneirodalom gazdagságát és sokszínűségét Hidas Frigyes, Balassa Sándor, Kocsár Miklós, Sári József, Ránki György, Farkas Ferenc, Székely Endre, Madarász Iván, Victor Máté, Szőllősy András, Bánkövi Gyula, Dubrovay László, Sugár Miklós, Durkó Péter és Malek Miklós által jegyzett remekművek mellett a fiatalabb generáció (mások mellett Fekete Gyula, Horváth Balázs és Ott Rezső) darabjain keresztül ismerhetik meg és sajátíthatják el a résztvevők.

A Brass Week ötletgazdája, szakmai és művészeti irányítója, egyben harsona tanára Dr. Hőna Gusztáv, a Zeneakadémia fúvós tanszékének vezetője (a fenti fotón középen). Tanártársai lesznek: Kirsch János, a Zeneakadémia trombita professzora és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának trombitása; Skultéty Zsolt, a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikusok trombitása és a Zeneakadémia Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola trombitatanára; Fejér András, a Berlini Szimfonikusok szóló harsonása, a Zeneakadémia korábbi tanára; Varga Zoltán, a Zeneakadémia kürt professzora és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első kürtöse és szólistája; Magyari Imre, a Zeneakadémia kürt professzora; Dr. Szabó László, a Zeneakadémia tuba professzora; valamint Kovács Zoltán Tamás (trombita), a Zeneakadémia rézfúvós kamarazene professzora és Balogh Sándor (harsona), a Zeneakadémia rézfúvós kamarazene professzora.

A balatonfüredi Ferencsik János Zeneiskolában (lásd a lenti fotón) megrendezendő kurzus részvételi díja 35.000 Ft/hét. Az ár tartalmazza a szállást és a napi háromszori étkezést, valamint természetesen a gazdag szakmai programot (egyéni órák, kamarazene, légzéstechnikai gyakorlatok, befújási módszerek, koncertek); a felhőtlen szórakozást pedig az inspiráló balatoni környezet és a jobbnál jobb kikapcsolódási lehetőség biztosítják. S hogy mindez nem pusztán ígéret, arról meggyőződhet mindaz, aki rákattint az első alkalommal 2012-ben megrendezett rézfúvós akadémia alkalmával készült kedvcsináló fotókra (lelőhelyük a Brass Week Facebook oldala).

Az alap- és mesterképzésben résztvevő rézfúvós hallgatók, illetve 11-12. évfolyamos szakközépiskolai rezes diákok és kamaracsoportok jelentkezését várják. A hiánytalanul kitöltött jelentkezési lapot a brassweek@zeneakademia.hu e-mail címre kérik eljuttatni.

Jelentkezési határidő: 2013. július 10.


Az érdeklődők figyelmébe ajánlják, hogy 2013. június 18-ig pályázhatnak a Nemzeti Kulturális Alap többek között mesterkurzusokon való részvételt támogató kiírására, melyről minden tudnivaló megtalálható ezen a linken.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.