Edu-Art

Budapesten járt az Ayr-Paris Band

2010.08.09. 13:19
Ajánlom
Július 24-én a kanadai Ayr-Paris fúvószenekar vendégszerepelt a Hubay Jenő Zeneiskolában.

Az Ayr-Paris Band nevét két szomszédos „kis” kétezer fős, Ontario állambeli városokról kapta. Tagjaik a több környező településről járnak össze. A fúvószenekar mindenfajta korosztályú, képzettségű, képességű hangszeresből áll, bár többségük csak hobbizenész. 2006-ban ünnepelték fennállásuk 50. évfordulóját. Évente átlag 25 koncertet adnak különböző helyi eseményeken, például ’Mikulásfesztiválokon’, helyi parádékon. Kétévente körbeutazzák Európát, illetve jelentős koncertmeghívásokat kapnak Írországba, és Skóciába.

A mostani 47 fő között alig látni 30-nál fiatalabb zenészeket. Az idősek panaszkodtak is, hogy úgy járnak, mint a többi zenekar a környékükön, utánpótlás híján ők is ki fognak halni. Szerencsére már emellett a ’Senior’ zenekar mellett alakult egy ’Junior’ is, amely reményeik szerint megoldás lesz a problémára. Az ütőszólamra például e 2010-es európai körút előtt toboroztak 3 fiatalt a „kicsikből.”

Az Ayr-Paris Band nem csak hangszeres darabokat ad elő, ugyanis alakult a tagokból egy énekkar is.  Repertoárjukban ebben az évben alig találni klasszikusokat, kivéve Lehár Ferenc  Víg Özvegy áriáját – angolul. Főleg szórakoztató, illetve népdalszerű, kis háttértörténettel rendelkező darabokat szólaltatnak meg. Ilyen például a Mamma Mia musical dalaiból készült összeállítás, vagy a Kutya és a gazdája, ahol a szólót követően a fuvolista két percen keresztül csak ugat. Két karmesterük, Merry Schmidt, és Richelle Read darabtól függően felváltva vezényli őket, míg a másik a zenekarban játszik klarinéton, vagy harsonásként.

Európai turnéjuk alkalmával az első állomás, Cesky Krumlov után utaztak Budapestre, ahol a Hubay Jenő Zeneiskolában léptek fel. Az iskola zenekarának bevezető számai után egyórás koncertet adtak, majd a két együttes közösen játszotta el Harold L. Walters Instant concert-jét, és az Oroszlánkirály betétdalaiból készült összeállítást. Bár a fellépés után alig maradt idejük pihenni szoros menetrendjük miatt, lelkesen fogadták a magyarok állófogadását, ahol kiderült, számukra még mindig a „legvidámabb barakk” vagyunk Kelet-Európában. Talán ezért utaztak tovább már aznap?

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.