Edu-Art

Budapesten találkoztak a Kodály nevét viselő iskolák

2016.04.26. 13:56
Ajánlom
Április 23-án negyedik alkalommal rendezték meg a Kodály Zoltán nevét viselő iskolák találkozóját Budapesten, a Magyar Örökség-díjas Marczibányi téri Kodály Iskolában. Az esemény kiemelt vendége és egyben fővédnöke volt Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, védnöke Szőnyi Erzsébet a Magyar Kodály Társaság tiszteletbeli társelnöke, és Mészáros Enikő a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ II. tankerület részéről.

Az eseményt, amelyet személyes jelenlétével megtisztelt Kodály Zoltánné Péczely Sarolta, Őri Csilla, a találkozónak helyet adó iskola igazgatójának köszöntője után, dr. Ittzés Mihály a kecskeméti Kodály Intézet ny. igazgatóhelyettese, a Magyar Kodály Társaság Elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a kamaraéneklés újra a mindennapok részévé kell, hogy váljon, életre szóló élményt nyújtva a fiataloknak és a társadalom egészének. A szakmai nap nyitányaként a Magyar Rádió Gyermekkórusából alakult kamaracsoport adott koncertet dr. Matos László vezetésével.

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta és Őri Csilla

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta és Őri Csilla

A kamaratalálkozón a rendező Marczibányi téri Kodály Iskola mellett országosan nyolc intézmény vett részt egy, vagy két formációval. A Gyálról, Kaposvárról, Kecskemétről, Győrből, Székesfehérvárról, Debrecenből, Szobról, Salgótarjánról és Budapestről érkező kamaraénekesek Kodály Zoltán, Bárdos Lajos és Szőnyi Erzsébet művei mellett szabadon választott darabokkal készülhettek.

kodály3

A két részben megtartott kamaraének-koncertek programját újdonságként a fogadó iskola jelenlegi hangszeres tehetségeiből, és az iskola egykori, a zenei pályát hivatásként választó növendékeiből alakult hangszeres produkciók színesítették.

Az esemény zárásaként Dr. Márkusné Natter-Nád Klára zenetanár, a Magyar Kultúra Lovagja, a Nemzeti Tankönyvkiadó ny. felelős szerkesztője, a Magyar Kodály Társaság elnökségének tagja mondta el gondolatait.

A Zeneakadémián március 20-án került megrendezésre a Lantos Rezső emlékére meghirdetett karvezető verseny a Marczibányi téri Kodály Iskola Gyermekkara és az Új Liszt Ferenc Kamarakórus közreműködésével.

Rozgonyi Éva, Kodály Zoltánné Péczely Sarolta és B. Horváth Andrea

Rozgonyi Éva, Kodály Zoltánné Péczely Sarolta és B. Horváth Andrea

Az ünnepélyes eredményhirdetést követően Rozgonyi Éva Liszt-díjas, Bartók–Pásztory-díjas és B. Horváth Andrea ének-zene tanár, KÓTA-díjas karnagyok vezényletével csendült fel Bárdos Lajos: Édesanyámhoz és Kodály Zoltán: Nagyszalontai köszöntő című kórusműve.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.