Edu-Art

Cimborafesztivál a Nemzeti Múzeumban

2014.12.11. 09:49
Ajánlom
Koncertekkel, dalokkal és versekkel várják a közönséget december 20-án a Karácsonyi Cimborafesztiválon a Magyar Nemzeti Múzeumban.

É. Szabó Márta, a Cimbora Alapítvány elnöke a december 11-ei sajtótájékoztatón elmondta: a rendezvényen két születésnapot is ünnepelnek, hiszen 41 éve indult a Cimbora műsor, valamint 21 éves az Óbudai Danubia Zenekar, amelynek tagjai még a Cimbora Zenekarban muzsikáltak. A Cimbora Zenekar Vásáry Tamás irányításával éveken át működött a Magyar Rádió és Televízió Ifjúsági Zenekaraként.

A Cimbora újság a múlt században (1922-1929) működött Benedek Elek főszerkesztésében, és a Cimbora televíziós műsor 40 éven át követte tanítását a toleranciára és az értékekre.

Az alapítvány elnöke felidézte a Balatonalmádiban tartott művészeti táborokat, ahova határon innen és túlról gyűltek össze a gyerekek, s kiemelte ezeknek a találkozóknak a fontosságát. Megemlítette ezen túl a tábor újraélesztésének tervét, valamint a februári és húsvéti Cimborafesztivál megrendezésének ötletét is.

A december 20-i zenés maraton Bach Esz-dúr zongoraversenyével kezdődik a Dunakeszi Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai előadásában, majd Liszt Ferenc, Bartók Béla, Debussy és Rahmanyinov műveit hallhatja a közönség Szokolay Ádám, Vida Mónika, Radnóti Róza, Görög Enikő és Görög Noémi tolmácsolásában. Déltől a Kaláka együttes, Kányádi Sándor költő, majd az Ewald Rézfúvós Együttes lép színpadra a múzeum dísztermében. Délután többek között Érdi Tamás zongora- és Kokas Katalin hegedűművész ad elő egy Mozart-szonátát, majd versek és dalok hangoznak fel mások mellett Halász Judit, Sebő Ferenc, Szinetár Dóra és Galkó Balázs tolmácsolásában. A napot az Óbudai Danubia Zenekar karácsonyi koncertje zárja Vásáry Tamás vezényletével, Mozart-versenyművekkel. A rendezvényen a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal összefogva 400 (6 és 14 év közötti) gyermeket is vendégül látnak.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Vizuál

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Tánc

Augusztusban Miskolcon táncol a világ

Augusztus 24. és 28. között rendezik meg a tavaly elhalasztott Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Miskolcon. A hazai és nemzetközi táncvilág legkülönlegesebb produkció érkeznek Miskolci Nemzeti Színház színpadára, de nem maradnak el a hagyományos kísérőprogramok sem.
Klasszikus

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.