Edu-Art

Cimborafesztivál a Nemzeti Múzeumban

2014.12.11. 09:49
Ajánlom
Koncertekkel, dalokkal és versekkel várják a közönséget december 20-án a Karácsonyi Cimborafesztiválon a Magyar Nemzeti Múzeumban.

É. Szabó Márta, a Cimbora Alapítvány elnöke a december 11-ei sajtótájékoztatón elmondta: a rendezvényen két születésnapot is ünnepelnek, hiszen 41 éve indult a Cimbora műsor, valamint 21 éves az Óbudai Danubia Zenekar, amelynek tagjai még a Cimbora Zenekarban muzsikáltak. A Cimbora Zenekar Vásáry Tamás irányításával éveken át működött a Magyar Rádió és Televízió Ifjúsági Zenekaraként.

A Cimbora újság a múlt században (1922-1929) működött Benedek Elek főszerkesztésében, és a Cimbora televíziós műsor 40 éven át követte tanítását a toleranciára és az értékekre.

Az alapítvány elnöke felidézte a Balatonalmádiban tartott művészeti táborokat, ahova határon innen és túlról gyűltek össze a gyerekek, s kiemelte ezeknek a találkozóknak a fontosságát. Megemlítette ezen túl a tábor újraélesztésének tervét, valamint a februári és húsvéti Cimborafesztivál megrendezésének ötletét is.

A december 20-i zenés maraton Bach Esz-dúr zongoraversenyével kezdődik a Dunakeszi Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai előadásában, majd Liszt Ferenc, Bartók Béla, Debussy és Rahmanyinov műveit hallhatja a közönség Szokolay Ádám, Vida Mónika, Radnóti Róza, Görög Enikő és Görög Noémi tolmácsolásában. Déltől a Kaláka együttes, Kányádi Sándor költő, majd az Ewald Rézfúvós Együttes lép színpadra a múzeum dísztermében. Délután többek között Érdi Tamás zongora- és Kokas Katalin hegedűművész ad elő egy Mozart-szonátát, majd versek és dalok hangoznak fel mások mellett Halász Judit, Sebő Ferenc, Szinetár Dóra és Galkó Balázs tolmácsolásában. A napot az Óbudai Danubia Zenekar karácsonyi koncertje zárja Vásáry Tamás vezényletével, Mozart-versenyművekkel. A rendezvényen a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal összefogva 400 (6 és 14 év közötti) gyermeket is vendégül látnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.