Edu-Art

Crescendo Nyári Akadémia - immár kilencedszer

2012.03.22. 23:40
Ajánlom
Több mint 200 diákot és közel 50 fős tanári gárdát várnak a szervezők a világ minden tájáról. Jelentkezni 2012. május 30-ig lehet.

A diákok a következő mesterkurzusokra jelentkezhetnek: ének, opera, szólóhangszer (hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő, fuvola, oboa, klarinét, fagott, trombita, zongora, orgona), kamarazene, zenekar, karvezetés, ifjúsági kamarazene és szí­nészet. A Crescendo Nyári Akadémián a magas színvonalú művészi képzés mellett a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy fiatal diákjaiknak lehetőséget adjanak a művész életét érintő kérdések megvitatására, valamint arra, hogy a diákok és tanárok között jó kapcsolat alakuljon ki. Ennek érdekében a számos interaktív program mellett olyan oktatókat hívnak meg, akik a szakmai igényességen túl a tanítványokra teljes emberként tekintenek, és az akadémián nem pusztán tanárként, hanem magánemberként, családjukkal együtt vannak jelen. 

A 2012-es Crescendo Nyári Akadémia vendégtanára lesz a Julliard híres hegedűprofesszora, korábbi rektora, Stephen Clapp. Négy évtizedes tanári pályafutása mellett az Aspeni Fesztivál Kamara Zenekarának koncertmestere volt, és olyan előadókkal játszott együtt mint Itzhak Perlman, Pinchas Zukerman, Yo-Yo Ma, Brooks Smith és Jacqueline DuPré.  A vonósok tanári karában találjuk Judit Ermert német származású csellistát, a Ghenti Királyi Konzervatórium vezető vonósát, a Prima Junior díjas Rohman Ditta csellistát, és David Danelt, a Prágai Filharmonikusok hegedűművészét.

Körmendi Klára zongora mesterkurzusán 2012-ben kiemelt szerepet kapnak Debussy művei, születésének 150. évfordulója alkalmából. Körmendi Klára kurzusán a magyar és külföldi hallgatók megismerkedhetnek a klasszikus repertoár mellett a XX. és XXI. századi kortárs magyar zeneszerzők (Bozay Attila, Durkó Zsolt, Farkas Ferenc, Hollós Máté, Kocsár Miklós, Lendvay Kamilló, Sári László, Szokolay Sándor) legkiemelkedőbb zongoraműveivel, s a legkiválóbb fiatal előadók hangversenyen is kapnak fellépési lehetőséget.

A Crescendo Nyári Akadémia ének és opera tanszaka Európa egyik legrangosabb és legteljesebb nyári ének-kurzusát biztosítja diákjainak. Kiváló tanárok (Rosemary Hardy, Szabóki Tünde, Meláth Andrea, Timothy Bentch stb.) tartanak mesterkurzust, egyéni énekórákat, korrepetálást valamint német, olasz és francia dikciófejlesztő leckéket. Az Opera műhelymunka keretén belül, teljes jelenetek színpadra állítása révén a diákok a karakterformálás és jelenetépítés alapszabályait sajátíthatják el. Az opera tanszakos diákok, Paolo Paroni olasz karmester vezetésével, Purcell: Dido és Aeneas operáját állítják félig szcenírozott változatban, színpadra. A produkció a Zempléni Fesztivál részeként kerül bemutatásra.

A kamarazene tanszak résztvevői számára versenyt rendezünk, a legeredményesebb kamaracsoportok tagjai oklevelet kapnak, tárgyi jutalomban részesülnek, illetve fellépési lehetőséget kapnak a Crescendo Nyári Akadémia kiemelt hangversenyein, melyeken Martin Helmchen zongoraművész és Elisabeth Marie Hecker csellista mint vendégművészek vesznek majd részt.

Az akadémia második hetén kerül sor a Crescendo Fesztiválra, mely a diákoknak számos fellépési lehetőséget biztosít nyilvános hangversenyeken, opera- és dalesteken, valamint a záró gálahangversenyen. A gálahangverseny legkiválóbb előadója a Fesztivál-díjat veheti át, mely európai hangversenymeghívást tartalmaz.

A Crescendo Nyári Akadémia az idén is számos tandíjkedvezményekkel kívánja segíteni a diákok részvételét, melyről bővebb tájékoztatást a honlapján ad az érdeklődőknek. A jelentkezési határidő: 2012. május 30.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.