Edu-Art

Crescendo Nyári Akadémia - immár kilencedszer

2012.03.22. 23:40
Ajánlom
Több mint 200 diákot és közel 50 fős tanári gárdát várnak a szervezők a világ minden tájáról. Jelentkezni 2012. május 30-ig lehet.

A diákok a következő mesterkurzusokra jelentkezhetnek: ének, opera, szólóhangszer (hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő, fuvola, oboa, klarinét, fagott, trombita, zongora, orgona), kamarazene, zenekar, karvezetés, ifjúsági kamarazene és szí­nészet. A Crescendo Nyári Akadémián a magas színvonalú művészi képzés mellett a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy fiatal diákjaiknak lehetőséget adjanak a művész életét érintő kérdések megvitatására, valamint arra, hogy a diákok és tanárok között jó kapcsolat alakuljon ki. Ennek érdekében a számos interaktív program mellett olyan oktatókat hívnak meg, akik a szakmai igényességen túl a tanítványokra teljes emberként tekintenek, és az akadémián nem pusztán tanárként, hanem magánemberként, családjukkal együtt vannak jelen. 

A 2012-es Crescendo Nyári Akadémia vendégtanára lesz a Julliard híres hegedűprofesszora, korábbi rektora, Stephen Clapp. Négy évtizedes tanári pályafutása mellett az Aspeni Fesztivál Kamara Zenekarának koncertmestere volt, és olyan előadókkal játszott együtt mint Itzhak Perlman, Pinchas Zukerman, Yo-Yo Ma, Brooks Smith és Jacqueline DuPré.  A vonósok tanári karában találjuk Judit Ermert német származású csellistát, a Ghenti Királyi Konzervatórium vezető vonósát, a Prima Junior díjas Rohman Ditta csellistát, és David Danelt, a Prágai Filharmonikusok hegedűművészét.

Körmendi Klára zongora mesterkurzusán 2012-ben kiemelt szerepet kapnak Debussy művei, születésének 150. évfordulója alkalmából. Körmendi Klára kurzusán a magyar és külföldi hallgatók megismerkedhetnek a klasszikus repertoár mellett a XX. és XXI. századi kortárs magyar zeneszerzők (Bozay Attila, Durkó Zsolt, Farkas Ferenc, Hollós Máté, Kocsár Miklós, Lendvay Kamilló, Sári László, Szokolay Sándor) legkiemelkedőbb zongoraműveivel, s a legkiválóbb fiatal előadók hangversenyen is kapnak fellépési lehetőséget.

A Crescendo Nyári Akadémia ének és opera tanszaka Európa egyik legrangosabb és legteljesebb nyári ének-kurzusát biztosítja diákjainak. Kiváló tanárok (Rosemary Hardy, Szabóki Tünde, Meláth Andrea, Timothy Bentch stb.) tartanak mesterkurzust, egyéni énekórákat, korrepetálást valamint német, olasz és francia dikciófejlesztő leckéket. Az Opera műhelymunka keretén belül, teljes jelenetek színpadra állítása révén a diákok a karakterformálás és jelenetépítés alapszabályait sajátíthatják el. Az opera tanszakos diákok, Paolo Paroni olasz karmester vezetésével, Purcell: Dido és Aeneas operáját állítják félig szcenírozott változatban, színpadra. A produkció a Zempléni Fesztivál részeként kerül bemutatásra.

A kamarazene tanszak résztvevői számára versenyt rendezünk, a legeredményesebb kamaracsoportok tagjai oklevelet kapnak, tárgyi jutalomban részesülnek, illetve fellépési lehetőséget kapnak a Crescendo Nyári Akadémia kiemelt hangversenyein, melyeken Martin Helmchen zongoraművész és Elisabeth Marie Hecker csellista mint vendégművészek vesznek majd részt.

Az akadémia második hetén kerül sor a Crescendo Fesztiválra, mely a diákoknak számos fellépési lehetőséget biztosít nyilvános hangversenyeken, opera- és dalesteken, valamint a záró gálahangversenyen. A gálahangverseny legkiválóbb előadója a Fesztivál-díjat veheti át, mely európai hangversenymeghívást tartalmaz.

A Crescendo Nyári Akadémia az idén is számos tandíjkedvezményekkel kívánja segíteni a diákok részvételét, melyről bővebb tájékoztatást a honlapján ad az érdeklődőknek. A jelentkezési határidő: 2012. május 30.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.