Edu-Art

Csodagyermekek a hűség városában

2011.03.16. 18:26
Ajánlom
Csodagyermekből csodafelnőtté, azaz érett és gazdag személyiségű művésszé felnövekedni – ez Liszt pályafutásának egyik különlegessége. A hűség városában a Liszt-év alkalmából Wunderkind Szimpóziumot szervez a Hungarofest Nonprofit Kft. és Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.

Liszt Ferenc a burgenlandi Raidingban (magyar nevén: Doborjánban) született, itt töltötte gyermekéveit is. A rendkívüli tehetségű gyermek első hangversenye Sopronban volt. Tizenéves zenei talentumok, ámulatot keltő tinédzser virtuózok máig szép számmal akadnak, ám hogy ők teljes életet élő gyermekekből utóbb képzett és kiegyensúlyozott muzsikusokká váljanak, azt szerencsésen elősegítheti a 2011-es soproni szimpózium, s a több tudományterület szakértőit összefogó európai szintű együttműködés.

A program része lesz Bogányi Gergely, az ugyancsak csodagyermekként indult zongoraművész koncertje (március 19. 19 óra). A Budapestről, Bécsből és Moszkvából érkező zenepedagógusok egy-egy különlegesen tehetséges növendéküket is felléptetik majd Sopronban.

„Az európai kultúrtörténet évezredei során mindig is voltak kivételes tehetségű zenészpalánták.  Tudásuk, működésük általában megmaradt az adott kor családi és/vagy iskolai kereteiben. Ezek a tehetségek csak kivételes esetekben, korlátozott mértékben jutottak szélesebb, nemzetközi nyilvánosság elé. Ugyanakkor a kulturális világpiac mindmáig kelendő árucikke a „csodagyerek", akinek ez a státusza súlyos terheket jelent - mind a kibontakozóban lévő kivételes tehetségű művész, kivételes érzékenységű ifjú ember, mind pedig annak környezete, családja, barátai és tanárai számára. A talentum kibontakozásában a környezet felelőssége igen nagy. Komoly erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy a művész sorsra érdemes ifjú ember, a szó minél teljesebb, gazdagabb és boldogabb értelmében gyerek is maradhasson. A csodagyermek jelenség tehát a művészetpedagógusok, művelődéskutatók és szociológusok, pszichológusok, valamint a művészettudományokkal, de különösen az interpretáció és recepció kérdéskörével foglalkozó szakemberek számára, újra meg újra komoly meditáció és kutatás tárgya kell, hogy legyen." - nyilatkozta Klenjánszky Tamás, a Magyar Liszt Társaság társelnöke.

Részletes információ: http://liszt-2011.hu/hu/wunderkind

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.