Edu-Art

Devich Gergő újabb sikere

2011.11.29. 17:55
Ajánlom
A Fidelio.hu olvasói számára jól ismert fiatal csellista tehetség a zeneiskolások számára megrendezett XIII. Országos Friss Antal gordonkaverseny kiemelt első díját és különdíját nyerte el.

A november 25-27. között Szolnokon megrendezett XIII. Friss Antal Országos Gordonkaverseny döntőjén persze nemcsak Gergő kapott díjat, hiszen négy korcsoportban zajlottak a versenyek. A legfontosabb zeneiskolás csellóversenyt 3 évente rendezik meg, a zsűri elnöki tisztségét - mint az előző alkalommal is - Mező László gordonkaművész látta el, tagja volt továbbá Agócs Márta és Bánfali Katalin, a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI tanára. Az országszerte több helyen lebonyolított válogatókat és területi elődöntőket követően került sor a szolnoki Bartók Béla AMI szervezésében a döntőre, melyen összesen csaknem 60 zeneiskolás növendék mérte össze tudását.

A díjazottak:  

I. korcsoport
I.: Dolfin Benedek   II.: Baranyi Szabolcs,  Radva László,  Regenhart Anna Blanka   III.: Hazafi Manna,  Rátkay Áron  Különdíj: Borka Ráhel, Fóti Csilla Sára, Sivadó Domonkos  
II. korcsoport 
I.: Stuller Damján  II.: Császma Júlia, Jász Ábel, Károly Barna Zsolt   Különdíj: Dominkó Liliána, Kökény János    
III. korcsoport 
I.: Devich Gergely   II.: Domján Katalin,  Papp Henrik Ernő   III.:  Petruska Emma, Temesvári Bence, Tóth Barnabás Különdíj: Andrejcsik Kézia
IV. korcsoport  I.: Kovács Anna   II.: Márkus Ágnes, Máté Gergely  III.: Aranyos János, Lakatos Laura  Különdíj: Kutas Mária Anna 

A III. korcsoportban első díjas Devich Gergely (tanára: Antók Zsuzsanna, zongorán édesanyja, Kovalszki Mária kísérte) kimagasló teljesítményéért egyedüliként a verseny kiemelt I. díjában részesült, s számára Kokas Katalin - a nyitókoncert szólistája, a 2002-es Friss Antal csellóversenyen győztes Kokas Dóra nővére -, a  Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője különdíjat ajánlott fel, melyben meghívja a 2012 augusztusában megrendezésre kerülő fesztivál egy koncertjére, amelyen az ott fellépő művészekkel együtt muzsikálhat. 

Devich Gergely 1998-ban született, csellózni nyolcévesen kezdett. 2010 novemberében a Fesztiválzenekar  a Zeneiskolásokért elnevezésű országos verseny egyik nyerteseként szólót játszott a zenekar élén, Fischer Iván vezényletével. 2011-ben zeneiskolás társaival alakított kamaraegyüttesükkel a ZENE.ON Liszt-év alkalmából kiírt pályázatán nyertek. A Zuglói Szent István Király Zeneiskola - a XIII. Friss Antal gordonkaversenyen 5 díjjal és 4 tanári elismeréssel a mezőnyt valósággal letaroló - csellista műhelyének növendékének muzikalitásához és rátermettségéhez nem fér kétség, és erről nemcsak a Kaposvári Kamrazenei Fesztivál, de hamarosan a Müpa közönsége is meggyőződhet. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben 2012. február 12-én mutatkozik be, a nemrégiben Nemzeti Ifjúsági Zenekarrá választott Szent István Király Szimfonikus Zenekar szólistájaként, Záborszky Kálmán vezényletével Dohnányi Csellóversenyét adja elő.

Gratulálunk!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.