Edu-Art

Drámaíró és adaptációs pályázat

2010.12.02. 15:09
Ajánlom
Beadási határidő: 2010. december 31.

A Füredi Játékszín Közhasznú Alapítvány - társszervezőivel együtt - "Amatőr Színjátszók tapasztalatcseréje és találkozói" című projektje keretében A kisebbségi együttélés nehézségei és lehetőségei címmel drámaírói és adaptációs pályázatot hirdet.

A pályázatra olyan eredeti drámákat várunk, illetve olyan lírai és epikus művek adaptációit kérjük - terjedelmi és műfaji megkötöttségek nélkül -, amelyek korunk égető problémáját, a kisebbségben élést mai élethelyzeteken, a mindennapok konfliktusain keresztül világítják meg. Bízunk abban, hogy a színpadi művek a kisebbségi létnek nemcsak a gondjait, hanem értékőrző és teremtő erejét, pozitív megoldásait is fel tudják majd mutatni. Arra biztatjuk leendő alkotóinkat, hogy a "kisebbség" fogalmát értelmezzék a lehető legtágabban, s fordítsák figyelmüket és energiájukat a téma emberi oldalának minél plasztikusabb kimunkálására. Középiskolás pályázóinkat arra ösztönözzük, hogy a téma kidolgozásakor éljenek bátran a diákszínjátszó hagyományok eszköztárával, kínáljanak minél jobb játéklehetőséget diákszínjátszós társaiknak.

A pályázat nyilvános, azon bárki részt vehet. Pályázni eddig ki nem adott, magyar nyelven íródott (magyarra fordított) művekkel lehet.

A pályázatok beadási határideje: 2010. december 31.

A pályaműveket 2 nyomtatott példányban (12-es betűméret, 1,5-es sortáv, Times New Roman betűtípus), számozott oldalakkal, irattartóba lefűzve, valamint digitális formában (CD-n) is kérjük eljuttatni az alábbi címre: Városi Könyvtár, 8230 Balatonfüred, Kossuth u. 35.

A pályázat jeligés. Kérjük, hogy a jeligét a pályázat borítólapján és a CD-n is tüntessék fel. A szerző nevét, életkorát, címét, telefonszámát és e-mail címét lezárt, jeligével ellátott borítékban csatolják a pályázathoz.

A pályázatra beérkező munkákat a zsűri két kategóriában (mindkét kategóriában korosztályonként megbontva) bírálja el:

I. kategória: eredeti drámák (diák/20 éves korig és felnőtt korosztály/20 évtől)
II. kategória: adaptációk (diák/20 éves korig és felnőtt korosztály/20 évtől)

Díjazás:
A zsűri mindkét kategóriában (korosztályonként megbontva) I-III. díjat ad ki.
A pályázatok összdíjazására fordítható keret: 3000 euró

Eredményhirdetés:
2011. július 1-7. között a Játékszíni Napok keretében, Balatonfüreden.

A díjnyertes pályázókat levélben értesítjük.

Az eredményt közzétesszük a http://www.furedijatekszin.hu honlapon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.
Plusz

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?
Színház

Összeállt a kisvárdai színházi fesztivál programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.