Edu-Art

Drámaíró és adaptációs pályázat

2010.12.02. 15:09
Ajánlom
Beadási határidő: 2010. december 31.

A Füredi Játékszín Közhasznú Alapítvány - társszervezőivel együtt - "Amatőr Színjátszók tapasztalatcseréje és találkozói" című projektje keretében A kisebbségi együttélés nehézségei és lehetőségei címmel drámaírói és adaptációs pályázatot hirdet.

A pályázatra olyan eredeti drámákat várunk, illetve olyan lírai és epikus művek adaptációit kérjük - terjedelmi és műfaji megkötöttségek nélkül -, amelyek korunk égető problémáját, a kisebbségben élést mai élethelyzeteken, a mindennapok konfliktusain keresztül világítják meg. Bízunk abban, hogy a színpadi művek a kisebbségi létnek nemcsak a gondjait, hanem értékőrző és teremtő erejét, pozitív megoldásait is fel tudják majd mutatni. Arra biztatjuk leendő alkotóinkat, hogy a "kisebbség" fogalmát értelmezzék a lehető legtágabban, s fordítsák figyelmüket és energiájukat a téma emberi oldalának minél plasztikusabb kimunkálására. Középiskolás pályázóinkat arra ösztönözzük, hogy a téma kidolgozásakor éljenek bátran a diákszínjátszó hagyományok eszköztárával, kínáljanak minél jobb játéklehetőséget diákszínjátszós társaiknak.

A pályázat nyilvános, azon bárki részt vehet. Pályázni eddig ki nem adott, magyar nyelven íródott (magyarra fordított) művekkel lehet.

A pályázatok beadási határideje: 2010. december 31.

A pályaműveket 2 nyomtatott példányban (12-es betűméret, 1,5-es sortáv, Times New Roman betűtípus), számozott oldalakkal, irattartóba lefűzve, valamint digitális formában (CD-n) is kérjük eljuttatni az alábbi címre: Városi Könyvtár, 8230 Balatonfüred, Kossuth u. 35.

A pályázat jeligés. Kérjük, hogy a jeligét a pályázat borítólapján és a CD-n is tüntessék fel. A szerző nevét, életkorát, címét, telefonszámát és e-mail címét lezárt, jeligével ellátott borítékban csatolják a pályázathoz.

A pályázatra beérkező munkákat a zsűri két kategóriában (mindkét kategóriában korosztályonként megbontva) bírálja el:

I. kategória: eredeti drámák (diák/20 éves korig és felnőtt korosztály/20 évtől)
II. kategória: adaptációk (diák/20 éves korig és felnőtt korosztály/20 évtől)

Díjazás:
A zsűri mindkét kategóriában (korosztályonként megbontva) I-III. díjat ad ki.
A pályázatok összdíjazására fordítható keret: 3000 euró

Eredményhirdetés:
2011. július 1-7. között a Játékszíni Napok keretében, Balatonfüreden.

A díjnyertes pályázókat levélben értesítjük.

Az eredményt közzétesszük a http://www.furedijatekszin.hu honlapon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Zenés színház

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.
Vizuál

Menekülés az arisztokráciába

Végre ismét megpillanthatjuk a Downton Abbey ismerős sziluettjét, kószálhatunk a tökéletes angol gyepen, és már szélesvásznon csodálhatjuk a tökéletes szereplők tökéletes jelmezeit. Kérdés, hogy ez elég-e? Kérdés, hogy akarunk-e egyáltalán többet?
Zenés színház

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.