Edu-Art

Egri csillagok-rajzverseny és konferencia

2010.10.28. 08:30
Ajánlom
A pályázat célja Gárdonyi regényének népszerűsítése, a vizuális képzelőerő fejlesztése a fiatalok körében.

Eger Megyei Jogú Város és az Eventus Üzleti, Művészeti Középiskola, Szakiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium „Egri csillagok" elnevezéssel országos tehetségkutató rajzversenyt hirdet 8. osztályos ifjú alkotók és középiskolások részére. A művészeti szakközépiskola Gárdonyi Géza Egri csillagok című művének illusztrálása révén kívánja népszerűsíteni a regényt, ennek kapcsán pedig fejleszteni a vizuális képzelőerőt, a rajzi kultúrát. Lehetőséget kíván biztosítani az általános iskolák végzős korosztályának és a középiskolásoknak tehetségük bemutatására, megmérettetésére.

A pályázat menete:

Az első forduló feladata: illusztrációk (maximum 3 db) készítése az Egri csillagok című regényből, a regény alapján jellemző helyszínek, helyzetek, ember(ek) megjelenítésével A/4 méretben. A papír anyaga ne legyen félfamentes rajzlap, a pályaművek bármilyen technika alkalmazásával készülhetnek. A pályázatot személyesen vagy postai úton lehet beadni az iskola címére a kitöltött pályázati űrlappal együtt. Beküldési határidő: 2010. november 19.

A második forduló 2010. december 10-én lesz, amikor kulturális, alkotói, szakmai és szabadidős programokkal várják a legeredményesebb 40 pályázót. Itt az általános iskolások helyben készített kreatív munkájukkal, a középiskolások ex libris grafika készítésével versenyeznek, melyet egy Gárdonyi Géza műhöz készítenek. A döntőt december 11-én tartják az egri vár falai között.

A rendezvény fővédnöke Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész. A zsűri tagjai: Mészáros György, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet vezetője, Herczeg István grafikusművész, Nagy Árpád Pika Munkácsy díjas festőművész, az EKF tanára és Antal István, a Kossuth Rádió Munkatársa.)

Kategóriánként az első három helyezett értékes tárgyjutalomban részesül, továbbá a legeredményesebb alkotásokból CD készül. A legeredményesebb 20 alkotó a középiskolai felvételi eljárás során Eventus Üzleti, Művészeti Középiskola, Szakiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégiumba az otthonról hozott rajzra és a szóbeli elbeszélgetésre megkapja a maximális 40 pontot.

Az Egri csillagok rajzverseny keretében konferenciát is tartanak a művészetoktatás jövőjéről az érdeklődő rajztanárok, közép- és általános iskolai igazgatók számára. A művészetoktatás jövőjét és helyét kutató konferencián szakpolitikusok és a témában kompetens személyek adnak elő az egri vár konferenciatermében 2010. december 11-én 10 órai kezdettel.

Az Egri csillagok pályázati adatlapja, részletes programja, valamint a konferencia részvételi és jelentkezési feltételei, tervezett programja letölthetők az iskola honlapjáról letölthető: www.eventus.hu.

További információ: Eventus Üzleti, Művészeti Szakképző Iskola, Alapfokú Művészetoktatás Intézmény és Kollégium, 3300 Eger, Cifrakapu tér 24. Tel./fax: 36/517-510; e-mail: [email protected].

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.