Edu-Art

Egyszerre két helyen a Cantemus Kórus

2016.03.17. 11:58
Ajánlom
Március 19-én és 20-án a Nyíregyházi Cantemus Kórus két együttese is színpadra áll Budapesten.

A Szabó Dénes vezette Pro Musica Leánykar mindkét napon 19:30-kor a Zeneakadémia nagytermében ad koncertet a Keller-kvartett, Ránki Fülöp zongoraművész és Bruno Perrault közreműködésével. Mindkét koncerten Messiaen: Az isteni jelenlét három kis liturgiája és Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán (zenekari változat) hangzik fel. A hangversenyen a Messiaen műben énekel majd a Pro Musica Leánykar, aminek egyik különlegessége a hangszerelésben rejlik, hiszen a hagyományos billentyűs, ütős és vonós hangszerek mellett – egy, az 1920-as évek végén feltalált elektroakusztikus hangszer – az „ondes martenot” is megszólal Bruno Perrault játéka által.

Cantemus Gyermekkórus

Cantemus Gyermekkórus

Igen izgalmasnak ígérkezik március 20-án 19:30-kor a Müpában felcsendülő remekmű is, Johann Sebastian Bach János-passiója, amelyet a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekar, a Szabó Soma vezette Cantemus Vegyeskar, az Akadémia Kórustársaság és szólisták adnak elő. A bemutató bizonyára a Cantemus Vegyeskar eddigi legnagyobb szakmai kihívása, hiszen a zenei anyagot, amiben a kórusnak kiemelt szerepe van, ezúttal kotta nélkül, színpadi mozgással kell előadni. Az előadás érdekessége ugyanis, hogy a műben rejlő operai dramaturgia mentén szcenikusan kelti életre a passió történéseit.

BEN1472

BEN1472

"Hagynunk kell áramlani a zenét"

Ránki Fülöpöt március 19-én és 20-án újra Messiaen-művel hallhatja a közönség: Az isteni jelenlét három kis liturgiáját Keller Andrással és a Concerto Budapesttel adja elő a Zeneakadémián. A fiatal zongoraművésszel Messiaen zenéje mellett Bachról, Lisztről, Dukayról és a zene örökkévalósághoz való viszonyáról is beszélgettünk.

Az áriákban megszemélyesülnek a cselekmény szereplői, és a színpadon a tömeget képviselő Nyíregyházi Cantemus Kórus mellett a Budapesti Akadémiai Kórustársaság a közönség soraiban szólaltatja meg a történetet az időtlenségbe emelő korálokat. A produkció egy operaelőadás izgalmával, Bach drámai kifejezőerejének határtalan dimenzióival és a legmagasztosabb humanizmusélménnyel igyekszik megajándékozni hallgatóit, amiben a darab kiváló szólistái is segítenek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.