Edu-Art

Egyszerre két helyen a Cantemus Kórus

2016.03.17. 11:58
Ajánlom
Március 19-én és 20-án a Nyíregyházi Cantemus Kórus két együttese is színpadra áll Budapesten.

A Szabó Dénes vezette Pro Musica Leánykar mindkét napon 19:30-kor a Zeneakadémia nagytermében ad koncertet a Keller-kvartett, Ránki Fülöp zongoraművész és Bruno Perrault közreműködésével. Mindkét koncerten Messiaen: Az isteni jelenlét három kis liturgiája és Haydn: A Megváltó hét szava a keresztfán (zenekari változat) hangzik fel. A hangversenyen a Messiaen műben énekel majd a Pro Musica Leánykar, aminek egyik különlegessége a hangszerelésben rejlik, hiszen a hagyományos billentyűs, ütős és vonós hangszerek mellett – egy, az 1920-as évek végén feltalált elektroakusztikus hangszer – az „ondes martenot” is megszólal Bruno Perrault játéka által.

Cantemus Gyermekkórus

Cantemus Gyermekkórus

Igen izgalmasnak ígérkezik március 20-án 19:30-kor a Müpában felcsendülő remekmű is, Johann Sebastian Bach János-passiója, amelyet a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekar, a Szabó Soma vezette Cantemus Vegyeskar, az Akadémia Kórustársaság és szólisták adnak elő. A bemutató bizonyára a Cantemus Vegyeskar eddigi legnagyobb szakmai kihívása, hiszen a zenei anyagot, amiben a kórusnak kiemelt szerepe van, ezúttal kotta nélkül, színpadi mozgással kell előadni. Az előadás érdekessége ugyanis, hogy a műben rejlő operai dramaturgia mentén szcenikusan kelti életre a passió történéseit.

BEN1472

BEN1472

"Hagynunk kell áramlani a zenét"

Ránki Fülöpöt március 19-én és 20-án újra Messiaen-művel hallhatja a közönség: Az isteni jelenlét három kis liturgiáját Keller Andrással és a Concerto Budapesttel adja elő a Zeneakadémián. A fiatal zongoraművésszel Messiaen zenéje mellett Bachról, Lisztről, Dukayról és a zene örökkévalósághoz való viszonyáról is beszélgettünk.

Az áriákban megszemélyesülnek a cselekmény szereplői, és a színpadon a tömeget képviselő Nyíregyházi Cantemus Kórus mellett a Budapesti Akadémiai Kórustársaság a közönség soraiban szólaltatja meg a történetet az időtlenségbe emelő korálokat. A produkció egy operaelőadás izgalmával, Bach drámai kifejezőerejének határtalan dimenzióival és a legmagasztosabb humanizmusélménnyel igyekszik megajándékozni hallgatóit, amiben a darab kiváló szólistái is segítenek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.