Edu-Art

Együttgondolkodás és integráció

2014.02.27. 12:00
Ajánlom
A MUS-E Magyarország február 28-án művész-pedagógus felkészítő napot tart, amely egyben az ART4ROM (Európai roma integrációs program) nemzetközi project tréningnapja is. A tréningen a MUS-E Program pedagógusai vesznek részt.

A nap célja az együttgondolkodás a MUS-E program művészei és pedagógusai között, valamint a MUS-E művészeti foglalkozások roma kultúrával, roma tartalommal való megtöltés lehetőségeinek kutatása.

A MUS-E Magyarország évről-évre nagy hangsúlyt fektet a művészek és a pedagógusok továbbképzésére, fejlesztésére, hiszen a program a pedagógusokat új feladat, kihívás elé állítja. Egy ilyen alkalommal a pedagógusok megtapasztalhatják mindazt, amit a gyerekek élhetnek át egy-egy MUS-E foglalkozás alkalmával, a művészeknek pedig lehetőségük nyílik bemutatni, megmutatni eszközrendszerüket, amellyel a MUS-E foglalkozások alakalmával dolgoznak, valamint rámutathatnak azokra az összefüggésekre, amelyek a tanítóknak új felfedezésként szolgálhatnak.

Az Art4ROM az Európai Tanács által támogatott nemzetközi, integrációs program. A projekt a művészeti gyakorlatra épülő innovatív oktatási módszer alkalmazásával erősíti a kultúrák közti párbeszédet, a kölcsönös megértést és a társadalmi elfogadást az 5-10 éves (roma és nem roma) gyerekek körében. Mindezen tevékenység az iskolai keretek között és az iskolán kívül is történhet. Az Art4ROM pilóta fázisa 3 európai országban indult el: Magyarországon, Olaszországban és Szlovákiában. A kísérleti projekt célja a személyes fejlődés elősegítése, az integráció támogatása, az iskolai lógások megszűntetése valamint a roma kultúra népszerűsítése az iskolás gyermekek körében. A kísérleti projekt különböző környezetben: általános iskolákban, valamint roma és nem roma gyerekek számára fenntartott közösségi és rekreációs pontokon valósul meg.

Az Európai Uniós nyertes pályázat 2013 januárjától a roma integráció elősegítését tűzte ki fő céljaként. A projekt módszertant szándékozik kifejleszteni a művészet integráló hatásairól, lehetőségeiről napjainkban, Európában. Magyarországon az Art4ROM program a MUS-E program keretein belül valósulhat meg. A MUS-E Magyarország immáron 20 éves szakmai tapasztalatait adja a projekthez, amelyet a roma gyerekek művészeti neveléséről, illetve a roma gyerekekkel foglalkozó szakemberek képzésében gyűjtött.


A Musique Europe (MUS-E) program egyik megálmodójával, Werner Schmitt-tel készült interjúnkat ide kattintva olvashatják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Zenés színház

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.
Vizuál

A kikiáltási ár kétszereséért kelt el Czóbel Béla remekműve

Czóbel Béla Kertben című remekműve érte el a legmagasabb leütési árat, de jól szerepelt Hantai Simon és Vörös Géza egy-egy alkotása is a Kieselbach Galéria péntek esti árverésén a Budapest Marriott Hotelben.
Plusz

Letartóztatták a 81 éves Jane Fondát, amikor a klímaválság ellen tüntetett

A békésen tiltakozó színésznőt Washingtonban, az amerikai törvényhozásnak otthont adó Capitolium lépcsőjén vették őrizetbe.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.