Edu-Art

Együttgondolkodás és integráció

2014.02.27. 12:00
Ajánlom
A MUS-E Magyarország február 28-án művész-pedagógus felkészítő napot tart, amely egyben az ART4ROM (Európai roma integrációs program) nemzetközi project tréningnapja is. A tréningen a MUS-E Program pedagógusai vesznek részt.

A nap célja az együttgondolkodás a MUS-E program művészei és pedagógusai között, valamint a MUS-E művészeti foglalkozások roma kultúrával, roma tartalommal való megtöltés lehetőségeinek kutatása.

A MUS-E Magyarország évről-évre nagy hangsúlyt fektet a művészek és a pedagógusok továbbképzésére, fejlesztésére, hiszen a program a pedagógusokat új feladat, kihívás elé állítja. Egy ilyen alkalommal a pedagógusok megtapasztalhatják mindazt, amit a gyerekek élhetnek át egy-egy MUS-E foglalkozás alkalmával, a művészeknek pedig lehetőségük nyílik bemutatni, megmutatni eszközrendszerüket, amellyel a MUS-E foglalkozások alakalmával dolgoznak, valamint rámutathatnak azokra az összefüggésekre, amelyek a tanítóknak új felfedezésként szolgálhatnak.

Az Art4ROM az Európai Tanács által támogatott nemzetközi, integrációs program. A projekt a művészeti gyakorlatra épülő innovatív oktatási módszer alkalmazásával erősíti a kultúrák közti párbeszédet, a kölcsönös megértést és a társadalmi elfogadást az 5-10 éves (roma és nem roma) gyerekek körében. Mindezen tevékenység az iskolai keretek között és az iskolán kívül is történhet. Az Art4ROM pilóta fázisa 3 európai országban indult el: Magyarországon, Olaszországban és Szlovákiában. A kísérleti projekt célja a személyes fejlődés elősegítése, az integráció támogatása, az iskolai lógások megszűntetése valamint a roma kultúra népszerűsítése az iskolás gyermekek körében. A kísérleti projekt különböző környezetben: általános iskolákban, valamint roma és nem roma gyerekek számára fenntartott közösségi és rekreációs pontokon valósul meg.

Az Európai Uniós nyertes pályázat 2013 januárjától a roma integráció elősegítését tűzte ki fő céljaként. A projekt módszertant szándékozik kifejleszteni a művészet integráló hatásairól, lehetőségeiről napjainkban, Európában. Magyarországon az Art4ROM program a MUS-E program keretein belül valósulhat meg. A MUS-E Magyarország immáron 20 éves szakmai tapasztalatait adja a projekthez, amelyet a roma gyerekek művészeti neveléséről, illetve a roma gyerekekkel foglalkozó szakemberek képzésében gyűjtött.


A Musique Europe (MUS-E) program egyik megálmodójával, Werner Schmitt-tel készült interjúnkat ide kattintva olvashatják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Fidelio Tours

Több mint félszáz program a Zempléni Fesztiválon

Komolyzenei és jazzkoncertek, színházi és irodalmi estek, kiállítások mellett családi és gasztronómiai kínálat várja az érdeklődőket augusztus 14. és 23. között.
Jazz/World

A boglári közönséget táncoltatja meg pénteken a Budapest Bár

Azt már egyértelműen láthatjuk, hogy 2020 nem a nagykoncertek és a többezres fesztiválok éve, de a Budapest Bár legénysége ebben a nehéz helyzetben sem maradt tétlen. Az utóbbi hónapokban tökéletesítették friss lemezük dalait és előkészítettek egy koncertszínházi darabot, amit augusztusban és szeptemberben több ízben is meghallgathatunk. Legközelebb 7-én, pénteken lépnek fel Balatonbogláron, a Kultkikötő 15. születésnapján. A zenekar vezetőjével, Farkas Robival beszélgettünk.
Jazz/World

Tizenhét ember szíve egy akkordban - Beszélgetés Bacsó Kristóffal

Elvégezte a Liszt Ferenc Zeneakadémiát és a Berklee College of Music-ot, bizonyított a francia és az amerikai komolyzenei színtéren, londoni, barcelonai és pescarai jazz fesztiválokon nyűgözte le a szakmát, Orszáczky- és Artisjus-díjban részesült, és különböző formációival eddig négy saját lemezt jelentetett meg. Bacsó Kristóf szaxofonista és zeneszerző jelenleg a Modern Art Orchestra művésze – zenei pályafutásáról, a MAO-val közös munkájáról, jövőbeni terveiről beszélgettünk.
Klasszikus

Különleges koncertpárral indítja új évadát a Zeneakadémia

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Kossuth-díjas Balázs János szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én a Nagyteremben. A vendégkarmester a kanadai Charles Olivieri-Munroe lesz.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.