Edu-Art

Együttgondolkodás és integráció

2014.02.27. 12:00
Ajánlom
A MUS-E Magyarország február 28-án művész-pedagógus felkészítő napot tart, amely egyben az ART4ROM (Európai roma integrációs program) nemzetközi project tréningnapja is. A tréningen a MUS-E Program pedagógusai vesznek részt.

A nap célja az együttgondolkodás a MUS-E program művészei és pedagógusai között, valamint a MUS-E művészeti foglalkozások roma kultúrával, roma tartalommal való megtöltés lehetőségeinek kutatása.

A MUS-E Magyarország évről-évre nagy hangsúlyt fektet a művészek és a pedagógusok továbbképzésére, fejlesztésére, hiszen a program a pedagógusokat új feladat, kihívás elé állítja. Egy ilyen alkalommal a pedagógusok megtapasztalhatják mindazt, amit a gyerekek élhetnek át egy-egy MUS-E foglalkozás alkalmával, a művészeknek pedig lehetőségük nyílik bemutatni, megmutatni eszközrendszerüket, amellyel a MUS-E foglalkozások alakalmával dolgoznak, valamint rámutathatnak azokra az összefüggésekre, amelyek a tanítóknak új felfedezésként szolgálhatnak.

Az Art4ROM az Európai Tanács által támogatott nemzetközi, integrációs program. A projekt a művészeti gyakorlatra épülő innovatív oktatási módszer alkalmazásával erősíti a kultúrák közti párbeszédet, a kölcsönös megértést és a társadalmi elfogadást az 5-10 éves (roma és nem roma) gyerekek körében. Mindezen tevékenység az iskolai keretek között és az iskolán kívül is történhet. Az Art4ROM pilóta fázisa 3 európai országban indult el: Magyarországon, Olaszországban és Szlovákiában. A kísérleti projekt célja a személyes fejlődés elősegítése, az integráció támogatása, az iskolai lógások megszűntetése valamint a roma kultúra népszerűsítése az iskolás gyermekek körében. A kísérleti projekt különböző környezetben: általános iskolákban, valamint roma és nem roma gyerekek számára fenntartott közösségi és rekreációs pontokon valósul meg.

Az Európai Uniós nyertes pályázat 2013 januárjától a roma integráció elősegítését tűzte ki fő céljaként. A projekt módszertant szándékozik kifejleszteni a művészet integráló hatásairól, lehetőségeiről napjainkban, Európában. Magyarországon az Art4ROM program a MUS-E program keretein belül valósulhat meg. A MUS-E Magyarország immáron 20 éves szakmai tapasztalatait adja a projekthez, amelyet a roma gyerekek művészeti neveléséről, illetve a roma gyerekekkel foglalkozó szakemberek képzésében gyűjtött.


A Musique Europe (MUS-E) program egyik megálmodójával, Werner Schmitt-tel készült interjúnkat ide kattintva olvashatják.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Vizuál

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Tánc

Augusztusban Miskolcon táncol a világ

Augusztus 24. és 28. között rendezik meg a tavaly elhalasztott Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Miskolcon. A hazai és nemzetközi táncvilág legkülönlegesebb produkció érkeznek Miskolci Nemzeti Színház színpadára, de nem maradnak el a hagyományos kísérőprogramok sem.
Klasszikus

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.