Edu-Art

Együttgondolkodás és integráció

2014.02.27. 12:00
Ajánlom
A MUS-E Magyarország február 28-án művész-pedagógus felkészítő napot tart, amely egyben az ART4ROM (Európai roma integrációs program) nemzetközi project tréningnapja is. A tréningen a MUS-E Program pedagógusai vesznek részt.

A nap célja az együttgondolkodás a MUS-E program művészei és pedagógusai között, valamint a MUS-E művészeti foglalkozások roma kultúrával, roma tartalommal való megtöltés lehetőségeinek kutatása.

A MUS-E Magyarország évről-évre nagy hangsúlyt fektet a művészek és a pedagógusok továbbképzésére, fejlesztésére, hiszen a program a pedagógusokat új feladat, kihívás elé állítja. Egy ilyen alkalommal a pedagógusok megtapasztalhatják mindazt, amit a gyerekek élhetnek át egy-egy MUS-E foglalkozás alkalmával, a művészeknek pedig lehetőségük nyílik bemutatni, megmutatni eszközrendszerüket, amellyel a MUS-E foglalkozások alakalmával dolgoznak, valamint rámutathatnak azokra az összefüggésekre, amelyek a tanítóknak új felfedezésként szolgálhatnak.

Az Art4ROM az Európai Tanács által támogatott nemzetközi, integrációs program. A projekt a művészeti gyakorlatra épülő innovatív oktatási módszer alkalmazásával erősíti a kultúrák közti párbeszédet, a kölcsönös megértést és a társadalmi elfogadást az 5-10 éves (roma és nem roma) gyerekek körében. Mindezen tevékenység az iskolai keretek között és az iskolán kívül is történhet. Az Art4ROM pilóta fázisa 3 európai országban indult el: Magyarországon, Olaszországban és Szlovákiában. A kísérleti projekt célja a személyes fejlődés elősegítése, az integráció támogatása, az iskolai lógások megszűntetése valamint a roma kultúra népszerűsítése az iskolás gyermekek körében. A kísérleti projekt különböző környezetben: általános iskolákban, valamint roma és nem roma gyerekek számára fenntartott közösségi és rekreációs pontokon valósul meg.

Az Európai Uniós nyertes pályázat 2013 januárjától a roma integráció elősegítését tűzte ki fő céljaként. A projekt módszertant szándékozik kifejleszteni a művészet integráló hatásairól, lehetőségeiről napjainkban, Európában. Magyarországon az Art4ROM program a MUS-E program keretein belül valósulhat meg. A MUS-E Magyarország immáron 20 éves szakmai tapasztalatait adja a projekthez, amelyet a roma gyerekek művészeti neveléséről, illetve a roma gyerekekkel foglalkozó szakemberek képzésében gyűjtött.


A Musique Europe (MUS-E) program egyik megálmodójával, Werner Schmitt-tel készült interjúnkat ide kattintva olvashatják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Könyv

A város legolcsóbb könyvesboltjának árait a vásárlók sem hiszik el

Egy-egy kötet árcéduláját meglátva sokan azt hiszik, antikváriumban járnak, esetleg hogy a könyvek biztos "leestek" a teherautóról, vagy hasonló homályos úton kerültek a polcokra. Pedig nem így van. De akkor hogy kerülhetnek sztárszerzők és Nobel-díjas alkotók művei pár száz forintba? Cikkünkből ez is kiderül.
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.