Edu-Art

Együttműködés a Miskolci Nemzeti Színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem között

2011.04.20. 08:12
Ajánlom
Megállapodást kötött a Miskolci Nemzeti Színház a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel: az együttműködés egyelőre két évre szól, célja egyebek mellett a hallgatók szakmai gyakorlata, művészek, valamint előadások cseréje.

A Miskolci Nemzeti Színház jelentős hagyományokkal rendelkezik a nemzetközi kapcsolattartás terén: évtizedes együttműködés jellemzi a Kassai Állami Színházzal, több közös projektet hozott létre a Regensburgi Színházzal, az elmúlt évben pedig tagjai közé választotta az egyik legjelentősebb nemzetközi színházi szervezet, az Európai Színházi Konvenció is. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel való összefogás révén erősödik a hallgatói mobilitás, lehetőség nyílik mesterkurzusok és vendégtanári programok megvalósítására, valamint közös pályázatok elkészítésére is. Mivel augusztusban indulnak az új évad próbái, ekkor érkezhetnek meg az első hallhatók a campusról.

Gáspárik Attila, az egyetem rektora kitért arra, hogy a 65 éves Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem egy színházművészeti és egy zeneművészeti karral működik, háromfokú képzést biztosít a színházművészet szakterületen, és alapképzést a zeneművészet és képzőművészet területein. Az egyetemi autonómia jegyében az oktatás magyar és román nyelven zajlik, a hallgatók több mint tíz százaléka Magyarországról érkezik. Az együttműködés létrejötte közös egyetemi döntés volt;a marosvásárhelyiek hasonló kapcsolatot ápolnak a debreceni színházzal, ott egy darab által jött létre a közös megállapodás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.