Edu-Art

Élesben a Zeneakadémia tanszékei

2013.06.25. 14:26
Ajánlom
Négy koncerttel indul el 2013 őszén a Zeneakadémia egy-egy tanszékéhez kötődő művésztanárok és fiatal tehetségek bemutatkozó sorozata.

A Zeneakadémia október 22-én újranyitó Liszt Ferenc téri épületébe a koncertélet mellett az egyetemi oktatás is visszaköltözik. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanáraival és hallgatóival elsőként a Zeneakadémia Koncertközpont Élesben-sorozata keretében ismerkedhet meg a hangversenylátogató közönség. Elsőként a Népzene Tanszék, a Zeneakadémia legfiatalabb, hat éve alapított egyetemi műhelye mutatkozik be 2013. november 6-án. Igaz, e rendkívüli népszerűségnek örvendő tanszék bő százéves hagyományt: a magyar népdalkultúra megismertetésének és elismertetésének Bartók és Kodály által útnak indított nemes tradícióját viszi tovább, amely a táncház-mozgalom sikerének és legújabb kori reneszánszának, a kortárs magyar kultúrát ezernyi módon megtermékenyítő elementáris erejének köszönhetően ma is élő gyakorlat. A nagyszabású gálakoncert - melyen közreműködik mások mellett Ökrös Csaba, Sebestyén Márta, Agócs Gergely, Halmos Béla, Balogh Kálmán, Pál István Szalonna, Árendás Péter, valamint a Vujicsics és a Söndörgő együttesek tagjai - egyben frappáns válasz arra a kérdésre is, autentikusan előadható-e a népi muzsika pódiumon, eredeti közegéből kiszakítva.

Három nappal később, 2013. november 9-én a Harsona Tanszak hangversenyével folytatódik az Élesben-sorozat, melynek apropóját a zeneakadémiai harsona-oktatás 115 évvel ezelőtti elindítása adja. Az ünnepi koncert egyaránt kínál hossz- és keresztmetszeti válogatást a harsona irodalmából, amennyiben a klasszikus zenei múlt jelentős művei éppúgy szerepelnek programban, mint kortárs darabok, s persze jazz kompozíciók, hiszen a jazz és a harsona közel száz éve elválaszthatatlanok egymástól. Az előadók között megtaláljuk a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének és Harsona Tanszakának végzett és jelenlegi hallgatói, valamint a magyar harsonás társadalom színe-javát, akikhez Hőna Gusztáv tanszakvezető meghívására nemzetközi sztárok csatlakoznak.

A Zeneakadémia Jazz Tanszéke két koncertet is ad 2013-ban: november 20-án a tanszék volt és jelenlegi növendékei, december 21-én pedig a László Attila által vezetett Big Band lép fel. A Jazz Tanszék a Zeneakadémia progresszivitásának egyik motorja: a rendszerváltás óta működő műhely megmutatta, hogy a jazz is elmélyült szakmai alapokon tanítható és számon kérhető, s mindezek eredményeképp az sem véletlen, hogy Európa-szerte mind többen beszélnek a „magyar jazzről" mint egyfajta sajátos, mással össze nem téveszthető ízről.  A magyar jazz-oktatás színvonalát a november 20-i koncerten közreműködő a régi és friss végzősök parádés listája is bizonyít, akik közül sokan -  Binder Károly, Berki Tamás, Oláh Kálmán, Babos Gyula, Jeszenszky György, Lattmann Béla, hogy csak néhány nevet említsünk a kiválóságok közül - oktatóként lépnek fel a Zeneakadémia Nagytermében.

 A tanszék működésének kezdettől fogva szerves része a folyamatosan változó felállásban működő Big Band, amelyben a legkiválóbb hallgatók mellett olyan big band-specialisták fújnak majd, mint Fekete Kovács Kornél, Bacsó Kristóf, vagy Schreck Ferenc. Az állandóságot a zenekart vezető kitűnő gitáros-zeneszerző László Attila jelenti, aki 1987 óta vezetője a nagyzenekarnak, egyben a tanszék nagyhatású oktatója. Maga a mintegy nyolcvanéves múltra visszatekintő big band-műfaj legalább két ponton közelít a klasszikus zene „logikája", illetve hangzásideálja felé, amennyiben a szólisztikus játék primátusa helyett a műgonddal meghangszerelt kórushangzásra épít, a zsáner alapját adó szabad improvizáció helyett pedig - a szólókat leszámítva - taktusról-taktusra megkomponált darabok jellemzik. Így születik meg a műfaj utánozhatatlan sármja: a fegyelmezett könnyedség, az eltervezett spontaneitás és a harmóniában önmagát megmutató szabadság élménye.

Az Élesben-sorozat 2014-ben az Ének Tanszék, és a Zeneszerzés Tanszék alkalmazott zeneszerzés szakirányának hallgatóinak bemutatkozásával folytatódik majd. Az Élesben-sorozat koncertjeire, és a Zeneakadémia Koncertközpont többi hangversenyére jegyek válthatók a Libri Könyvesboltokban és az Írók Boltjában, valamint a Zeneakadémia honlapján, ahol a koncertek részletes műsora is megtalálható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Klasszikus

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.