Edu-Art

Elindult a Táncművészeti Főiskola felvételije

2015.01.22. 11:26
Ajánlom
Megkezdődtek a felvételi vizsgák az idén hatvanöt éves Magyar Táncművészeti Főiskolán, ahol ősszel ismét indult néptáncművész-képzés, illetve a kiemelt státusú néptáncegyüttesek húsz tagjából álló külön osztály kezdi meg tanulmányait a táncos- és próbavezető alapszakon.

Az intézmény arról is tájékozatott, hogy a főiskola a néptáncpedagógus-oktatás számára Nyíregyházán vidéki telephelyet is létesít, amely várhatóan 2016-tól kezdi meg működését. A telephelyet a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolával közösen működteti majd az intézmény, az első évfolyam hallgatói keresztféléves képzés keretében kezdhetik meg tanulmányaikat. A felsőfokú néptáncművész-képzés hároméves kihagyás után indul újra, kétéves előkészítő évfolyamára két felvételi napon tehetnek vizsgát a tizennegyedik életévüket betöltött jelentkezők.

A közlemény szerint a magyar néptáncművész-képzés komplexitása egyedülálló Európában, mivel a tradicionális mozgáskincs elsajátításán kívül a hallgatók megismerkedhetnek a modern tánctechnikákkal, a klasszikus balett alapjaival, valamint speciális ritmusórákon alapozhatják meg a későbbi virtuóz kombinációkat.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a főiskola néptánc szakáról több innovatív alkotó- és előadóművész került ki, köztük Juronics Tamás (a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője), Vincze Balázs (a Pécsi Balett igazgatója), Topolánszky Tamás (az egri GG Tánc igazgatója) és Román Sándor (az ExperiDance alapítója). Európában az is példa nélkülinek számít, hogy felsőfokú képzés keretében oktatják a néptáncosokat - írják. A táncos és próbavezető alapszakon ősszel induló külön osztállyal a főiskola a kiemelt státusú néptáncegyütteseket kívánja segíteni, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően a szükséges hetven százalékig növelhessék diplomás táncosaik arányát. Az intézmény a képzést a Magyar Állami Népi Együttessel, a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel és a Duna Művészegyüttessel közösen valósítja meg. A kurzust kivételesnek és egyszerinek tekintik - áll a közleményben.

Kitérnek arra is, hogy a táncművészeti főiskola továbbra is vár jelentkezőket a klasszikus balett szakra. A tizedik életévüket betöltött jelentkezők közül több forduló keretében válogatják ki a legrátermettebbeket, akik az intézmény nyolcosztályos gimnáziumában kezdik meg tanulmányaikat.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Könyv

71 éves korában elhunyt Kántor Péter

A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító halálhírét a Magvető kiadó közölte.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.