Edu-Art

Elkezdődött a Simády-énekverseny

2011.04.27. 18:49
Ajánlom
A versenyzők sorrendjének kisorsolásával szerdán elkezdődött Magyarország legnagyobb, Simándy Józsefről elnevezett énekversenye a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán.

A versenyen fiatal énekesnövendékek vagy ifjú előadóművészek indulhatnak, akik klasszikus - komolyzenei hangképzésen alapuló - magánének tanulmányokat folytattak vagy folytatnak. Az énekversenyt három korcsoportban rendezik meg: az alap- és középfokú oktatásban résztvevők között csak magyar diákok indulhatnak, a főiskolai vagy az egyetemi képzés első három évfolyamában tanulók, illetve a felsőbb évesek és friss diplomások számára meghirdetett kategóriák viszont mindenki számára nyitottak.

A versenyt 1998-ban, egy esztendővel a Kossuth-díjas tenor, Simándy József halála után alapította Temesi Mária Liszt-díjas operaénekes, az SZTE ZMK professzora és a művésznő egykori énektanára, Sinkó György. Az immár hetedik alkalommal megszervezett és 2008-ban nemzetközivé vált megmérettetésen olyan ma már híres énekesek tűntek föl, mint Gál Erika, Rálik Szilvia, Geszthy Veronika, Wierdl Eszter, Fekete Attila, Kiss B. Atilla, Kovácsházi István, Kóbor Tamás, Nyári Zoltán vagy Wendler Attila.

A legrangosabb és legnagyobb létszámú hazai énekverseny idei döntőjén tizenkét ország összesen 117 fiatal énekese mutatkozik be - mondta Kerek Ferenc, az SZTE ZMK dékánja. A péntek estig tartó meghallgatásokon az énekeseknek három produkciót kell előadniuk. A legjobbakat a Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes vezette nemzetközi zsűri választja ki, jutalmuk a pénzdíjak mellett számos koncertmeghívás lesz a 2011/2012-es évadban. A verseny eredményhirdetését szombat este tartják a Szegedi Nemzeti Színházban, az ezt követő gálaesten pedig az idei megmérettetés legjobbjai mellett többen fellépnek a korábbi győztesei közül is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Vizuál

Hét kedvenc Walter Matthau vígjátékunk

Ezt a hét filmet bármikor újranéznénk. Szubjektív lista szigorúan időrendben és nem rangsorolva – hisz utóbbi gyakorlatilag lehetetlen. Az apropó pedig: húsz éve, 2000. július 1-jén hunyt el az Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század népszerű filmkomikusa, Walter Matthau.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.