Edu-Art

Elkezdődött a Simády-énekverseny

2011.04.27. 18:49
Ajánlom
A versenyzők sorrendjének kisorsolásával szerdán elkezdődött Magyarország legnagyobb, Simándy Józsefről elnevezett énekversenye a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán.

A versenyen fiatal énekesnövendékek vagy ifjú előadóművészek indulhatnak, akik klasszikus - komolyzenei hangképzésen alapuló - magánének tanulmányokat folytattak vagy folytatnak. Az énekversenyt három korcsoportban rendezik meg: az alap- és középfokú oktatásban résztvevők között csak magyar diákok indulhatnak, a főiskolai vagy az egyetemi képzés első három évfolyamában tanulók, illetve a felsőbb évesek és friss diplomások számára meghirdetett kategóriák viszont mindenki számára nyitottak.

A versenyt 1998-ban, egy esztendővel a Kossuth-díjas tenor, Simándy József halála után alapította Temesi Mária Liszt-díjas operaénekes, az SZTE ZMK professzora és a művésznő egykori énektanára, Sinkó György. Az immár hetedik alkalommal megszervezett és 2008-ban nemzetközivé vált megmérettetésen olyan ma már híres énekesek tűntek föl, mint Gál Erika, Rálik Szilvia, Geszthy Veronika, Wierdl Eszter, Fekete Attila, Kiss B. Atilla, Kovácsházi István, Kóbor Tamás, Nyári Zoltán vagy Wendler Attila.

A legrangosabb és legnagyobb létszámú hazai énekverseny idei döntőjén tizenkét ország összesen 117 fiatal énekese mutatkozik be - mondta Kerek Ferenc, az SZTE ZMK dékánja. A péntek estig tartó meghallgatásokon az énekeseknek három produkciót kell előadniuk. A legjobbakat a Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes vezette nemzetközi zsűri választja ki, jutalmuk a pénzdíjak mellett számos koncertmeghívás lesz a 2011/2012-es évadban. A verseny eredményhirdetését szombat este tartják a Szegedi Nemzeti Színházban, az ezt követő gálaesten pedig az idei megmérettetés legjobbjai mellett többen fellépnek a korábbi győztesei közül is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.