Edu-Art

Elkezdődött az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája

2012.07.15. 11:55
Ajánlom
Tizennégy hangszer, köztük rendhagyó módon népi hegedű mesterkurzuson is részt vehetnek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára érkezett fiatalok.

Július 15-től 24-ig immár 12. alkalommal rendezik meg a kurzusokat, amelyekre hazai tanárok mellett Japánból, Nagy-Britanniából, Ausztriából, Németországból és Spanyolországból is érkeznek oktatók Debrecenbe. A kurzusokra kilenc ország százötven hallgatója érkezik. Az idén alapításának 100. évfordulóját ünneplő Debreceni Egyetem és az alföldi város életében is rangos pozíciót vívott ki magának a rendezvény, amely egyben a kar szakmai munkáját is dicséri. Duffek Mihály, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja szerint ezt tükrözik a felvételi számaik is, hiszen 337-en jelentkeztek idén az intézménybe, és közülük 160-an első helyen jelölték meg a kart.

Idén negyedik alkalommal is Debrecenben, az akadémia idején készül fel a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, amelyet hagyományosan Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész-karmester vezet. A zenekar munkájában idén mintegy nyolcvanan vesznek részt és a tavalyi párizsi hangversenyük után idén Milánóban is fellépnek. A hazai közönség július 24-én Kecskeméten, majd az azt követő napokban Debrecenben és Budapesten hallhatja őket. A nyári akadémia alatt Debrecenben összesen hét koncertet hallhat a közönség: a fuvola, oboa, hegedű, rezes, mélyvonós, fafúvós és ütőhangszeres gálákon mások mellett Mozart, Bach, Verdi, Vivaldi és Lajtha László munkássága elevenedik meg. A programok mindegyike ingyenesen látogatható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.