Edu-Art

Elkezdődött az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája

2012.07.15. 11:55
Ajánlom
Tizennégy hangszer, köztük rendhagyó módon népi hegedű mesterkurzuson is részt vehetnek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára érkezett fiatalok.

Július 15-től 24-ig immár 12. alkalommal rendezik meg a kurzusokat, amelyekre hazai tanárok mellett Japánból, Nagy-Britanniából, Ausztriából, Németországból és Spanyolországból is érkeznek oktatók Debrecenbe. A kurzusokra kilenc ország százötven hallgatója érkezik. Az idén alapításának 100. évfordulóját ünneplő Debreceni Egyetem és az alföldi város életében is rangos pozíciót vívott ki magának a rendezvény, amely egyben a kar szakmai munkáját is dicséri. Duffek Mihály, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja szerint ezt tükrözik a felvételi számaik is, hiszen 337-en jelentkeztek idén az intézménybe, és közülük 160-an első helyen jelölték meg a kart.

Idén negyedik alkalommal is Debrecenben, az akadémia idején készül fel a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar, amelyet hagyományosan Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész-karmester vezet. A zenekar munkájában idén mintegy nyolcvanan vesznek részt és a tavalyi párizsi hangversenyük után idén Milánóban is fellépnek. A hazai közönség július 24-én Kecskeméten, majd az azt követő napokban Debrecenben és Budapesten hallhatja őket. A nyári akadémia alatt Debrecenben összesen hét koncertet hallhat a közönség: a fuvola, oboa, hegedű, rezes, mélyvonós, fafúvós és ütőhangszeres gálákon mások mellett Mozart, Bach, Verdi, Vivaldi és Lajtha László munkássága elevenedik meg. A programok mindegyike ingyenesen látogatható.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.
Klasszikus

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.