Edu-Art

Énekelt történelem a Magyar Nemzeti Múzeumban

2011.02.01. 18:14
Ajánlom
Az eMeNeM Szabadegyetem Ahogy volt... úgy volt? című előadássorozatának február 3-i előadásán a törökkori Magyarország zenélő hétköznapjaival ismerkedhetnek meg a látogatók.

A szabadegyetemen - Bálint naphoz közeledvén - Balassi Bálint életén és művészetén keresztül mutatják be a 16. századi magyar világot, háborút és kultúrát egyaránt. A "Reneszánsz Hallványtár" - Zenélő hétköznapok a törökkori Magyarországon című előadást Várkonyi Gábor és Csörsz Rumen István tartják. A 16-17. századi mindennapok világa forrásszövegek és képek segítségével elevenedik meg, a résztvevők az előadás során korabeli dalokat is hallgathatnak majd.
Balassi Bálint a magyar nyelvű reneszánsz szerelmi líra megteremtője, a magyar irodalom első európai rangú költője. Sorsa rendkívül zaklatott volt, csakúgy, mint a 16. század végi Magyarországé. Apja ellen hűtlenségi vád, birtokain törökdúlás és várfoglalás, érvénytelenített házasság, szerelmi kudarc, végvári katonáskodás, majd Esztergom ostrománál a tragikus vég - egy humanista műveltségű, nyolc nyelven beszélő költő életélményei, melyeket vitézi, szerelmi és istenes verseiben örökített meg.

Az Ahogy volt... úgy volt? a Magyar Nemzeti Múzeum eMeNeM Szabadegyetemének tízalkalmas ingyenes előadássorozata. A szigorúan értelmezett történeti és régészeti témák mellett elismert szakemberek segítségével más, a témához kapcsolódó tudományterületek kérdésköreit és új eredményeit is tárgyalják. A kérdezésben, gondolkodásban, újraértelmezésben neves kutatók, egyetemi tanárok vannak a látogatók segítségére.

A szabadegyetem teljes programja a Múzeum honlapján olvasható.

Az előadás időpontja: 2011. február 3., csütörtök 16 óra, találkozó a múzeum előcsarnokában.
Helyszín: földszint, Római Lapidárium
A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges a muzeumpedagogia@hnm.hu email-címen. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Fődíjat nyert Szajki Péter filmje New Yorkban

Összesen öt díjat, köztük a fődíjat hozhatta el Szajki Péter Most van most című alkotása a New York Film Awards-on.
Zöldhullám

Környezettudatosság klímaszorongás nélkül a Gárdonyi téren

A városlakókkal együtt, a hiánypótLÁSS! című köztéri installáció keretében „építette vissza” a Gárdonyi tér hiányzó fáját Kele Juci képzőművész. A kivágott fa helyén borostyánból készült zöld üzenőfalra bárki elhelyezhette a szebb jövő érdekében elgondolt vállalását.
Színház

Kortárs magyar szerzők a Gyulai Várszínházban

A világirodalmi (Csehov, Donizetti, Ibsen, Shakespeare, Goldoni) és magyar klasszikusok (Madách Imre, Móricz Zsigmond, Örkény István, Wass Albert) mellett a kortárs magyar szerzők művei az idei évadban is hangsúlyos szerepet kapnak Gyulán.
Könyv

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

Június 10-én átadták a tavaly odaítélt Franz Kafka-díjat Prágában. A 20. alkalommal odaítélt kitüntetést Milan Kundera képviselője vette át.
Vizuál

KÉP-regény: Favella, fakanál, fatányér…

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Rocinha favellában megélt tapasztalatairól mesélt.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.