Edu-Art

Eufórikus EUfónia

2011.03.06. 15:36
Ajánlom
Liszt születésének 200. évfordulója mellett idén – legalábbis az első félévben – ünneplésre ad okot a magyar EU-elnökség is. Ebből az alkalomból jött létre a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Dr. Batta András és a Zágrábi Zeneművészeti Egyetem dékánja, Mladen Janjanin által megálmodott EUfónia Közép-Európai Ifjúsági Zenekar. Az együttes a budapesti, a grazi, a bécsi, a zágrábi, a ljubljanai és a belgrádi zeneakadémiák diákjaiból verbuválódott, az öt koncertből álló turné karmesterének Kocsis Zoltánt kérték fel, szólistája pedig Lajkó István volt.

Az első hangverseny természetesen Budapesten zajlott február 26-án a Művészetek Palotájában, és mivel a magyar EU-elnökség előtti tisztelgés volt a projekt apropója, így a szólistán és a karmesteren kívül a felcsendülő művek is magyar alkotások voltak, amolyan Best of Hungary válogatás, ám mégis olyan kompozíciókból, amelyek nincsenek annyira középpontban manapság a hangversenyek kínálatában.

Elsőként a bicentenáriuma miatt is kihagyhatatlan Liszt Ferenc híres darabja, a Zarándokévek sorozat egyik leggyakrabban játszott opusza, az Obermann völgye hangzott el Kocsis Zoltán hangszerelésében. Kocsis ezen átirata már többször is hallható volt Budapest nagyobb hangversenytermeiben, jómagam is hallottam korábban, bevallom, már jobb előadásban is. Szép hangszíneket lehetett hallani, az összjáték is túlnyomórészt kielégítő volt, Kocsis a már tőle megszokott gondossággal és muzikalitással irányította a zenekart, csak néhol volt érezhető egy kis intonációs probléma vagy ritmikai pontatlanság.

Kattintson a fotóra a koncerten készült további képek megtekintéséhez!

Dohnányi Ernő talán leghíresebb, világszerte leggyakrabban játszott kompozíciója, a Változatok egy gyermekdalra hangzott el másodikként. A mű a „Hull a pelyhes fehér hó..." kezdetű télapóváró gyerekslágert dolgozza fel (többek között a franciáknál és az angoloknál is ismert dallam ez: Ah, vous dirai je Maman és Twinkle, twinkle little star). A variációs formában megírt zongoraverseny szólistája az ifjú pianista tehetség, a Junior Prima-díjas magyar zongoraművész, Lajkó István volt, akit személyesen Kocsis Zoltán választott ki a feladatra. Lajkó játékában különösen magával ragadó volt a nemes egyszerűség, amely mentes volt mindenféle allűröktől. A nobilis magatartáshoz, gesztusokhoz érzelemgazdag kifejezés párosult, s érdekes módon mindettől még inkább előtérbe került a darab humora. Zongorahangja, billentése telt és egészséges volt, sohasem hatott sem túl durvának, sem erőtlennek. Megkapónak bizonyult mindjárt a téma interpretációja, a keringő szárnyalt, a futamok briliáns módon szólaltak meg. Néhol a zenekarral való összhang nem volt érzékelhető, de már sokkal összeszedettebben játszottak az ifjú muzsikusok, mint a Liszt-Kocsis-műben.

Az első félidőben tapasztalt pontatlanságok miatt kicsit szkeptikusan ültem vissza a második részre, de szerencsére pozitívan csalódtam. Mintha a szünetben kicserélték volna a tagokat: precíz összjáték, fiatalos svung jellemezte zenélésüket. Mind Bartók Béla Táncszvitjének, mind Kodály Zoltán Galántai táncok című kompozíciójának előadása alatt koncentrált, de mégis önfeledt muzsikálás mutatkozott meg. Kocsis Zoltán remekül egységbe fogta az együttest, és még a Galántai táncok utolsó perceinek hihetetlenül gyors tempóit is jól bírták tartani. A Bartók-darab ízesen-magyarosan deklamált dallamai igényesen szólaltak meg, az akcentusok is kiválóan érvényre jutottak. A Kodály-művel pedig sikerült megkoronázni a minőség tekintetében felfelé ívelő estet. A vastapsot Kocsis Zoltán és az EUfónia Közép-Európai Ifjúsági Zenekar Johannes Brahms I. Magyar táncának lendületes előadásával hálálta meg. Összességében örömteli érzés volt hallani és látni az európai összhangzást, vagyis röviden szólva: eufórikusnak bizonyult az EUfónia.         

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.