Edu-Art

Európai bemutató a Budapesti Nyári Zenei Fesztiválon

2016.08.11. 09:48
Ajánlom
Augusztus 11-én kezdetét veszi a több mint egy héten át tartó VII. Budapesti Nyári Zenei Fesztivál, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. A fesztivál igazgatója a jelenleg a dél-koreai Pusan-i Nemzeti Egyetemen tanító zongoraművész, Fehér Ernő, aki szerint a fesztivál nagyszerű alkalom arra, hogy megerősödjön a kapcsolat a különböző országok zenekultúrái és muzsikusai között.

„Hét évvel ezelőtt a koreai növendékeim jelezték, hogy szeretnék megismerni a magyarországi zenekultúrát és –oktatást. Dél-Koreában erős amerikai befolyás volt akkor, az egész ország amerikai stílusú volt. Ezen szerettem volna változtatni, arra törekedtem, hogy ott minél többen megismerhessék és hirdessék a mi kultúránkat. A fesztivál elmúlt évei alatt nagyon jó kapcsolatok alakultak ki – nem csak koreai, hanem japán, kanadai, vagy más nemzetiségű zenészekkel is, – voltak növendékek, akik már a következő évben a Zeneakadémiára felvételiztek. Erre nagyon büszke vagyok. Ahogyan arra is, hogy a fesztivál résztvevőinek lehetősége van zenekarral játszani, ami nagyon ritka a hasonló rendezvényeken.” – mondta Fehér Ernő.

zeneif

zeneif

A Budapesti Nyári Zenei Fesztivál a nagyközönség számára nyitott, ingyenesen látogatható mesterkurzusokból (hegedű, zongora) és hangversenyekből áll. A professzorok és tanítványaik egész nap várják az érdeklődőket a Bartók Béla Konzervatórium hangversenytermébe. A közel két hét során olyan tanároktól vehetnek órákat az ifjú muzsikusok, mint Jandó Jenő, Szokolay Balázs, Némethy Attila, Noel McRobbie, Heesook Ahn, Hartmut Sauer és Fehér Ernő, valamint Kapás Géza, Szabadi Vilmos, Hojin Jeong és Shinkyung Kim. A kurzusok résztvevői többségében dél-koreai fiatal zenészek lesznek.

„Eleinte csak zongora-mesterkurzusként indult a fesztivál. Szerettem volna kifejezni hálámat a volt tanáraimnak, Szokolay Balázsnak, Némethy Attilának és Jandó Jenőnek, ezért őket hívtam meg tanítani. Néhány éve elindult a hegedűkurzus is, és végül nagyon jó társaság kovácsolódott belőlünk. Minden évben hívunk vendégtanárokat is – az idén például Heesook Ahn-t – akik néha növendékeket is hoznak. Minden résztvevő hét órát kap a fesztivál folyamán, és minden tanárral dolgozhat.” – árulta el a fesztiváligazgató.

Idén egy európai bemutató szem- és fültanúja is lehet a fesztivál közönsége, hiszen augusztus 16-án, a nagykőrösi Weiner Leó Zeneiskolában Bach Goldberg-variációinak hegedű-zongora átirata hangzik majd el, Fehér Ernő és Jeong Hojin előadásában. „Ezt az átiratot Jeong Hojin-nal közösen készítettük, Dmitrij Szitkoveckij vonószenekari átdolgozása alapján, a lehető legalaposabban igazodva az eredeti anyaghoz. A mű – ebben a formájában – eddig csak Koreában került koncertműsorra, ezért nagy öröm számomra, hogy az európai bemutatóra itt, Magyarországon kerül sor. Bár a hangverseny Nagykőrösön lesz, a budapesti közönségnek sem kell lemondania az élményről, hiszen a fesztivál ideje alatt közkívánatra bármikor szívesen eljátsszuk a darabot, illetve részleteit a Bartók Koziban is” – nyilatkozta Fehér Ernő.

zeneifg

zeneifg

A budapesti fesztivált – immár hagyományként – a Szöulban tanító, de szerte a világban koncertező kanadai zongoraművész, Noel McRobbie szólóestje nyitja augusztus 12-én, amelyen Sosztakovics, Schubert és Beethoven művei mellett Bartók Béla Improvizációk című zongoradarabja is elhangzik majd.

Augusztus 15-én Szabadi Vilmos és Fehér Ernő várja a közönséget, koncertjükön Debussy és Richard Strauss-művek csendülnek fel, másnap pedig – a délutáni nagykőrösi bemutató után – egy koreai növendék, Ji Eun Lee zongoraestjét hallgathatják meg. A világszerte méltán elismert zongoraprofesszor, Heesok Ahn augusztus 17-én ad szólóestet a Konzervatóriumban, Chopin és Schumann műveivel. A záróhangversenyen, augusztus 18-án a növendékek lépnek majd színpadra egy-egy darabbal, hogy megmutassák, mit tanultak a professzoroktól a Budapesten töltött idő alatt. A legkiemelkedőbb, versenygyőztes fiatalok pedig másnap, a Duna Kamarazenekarral közösen adnak koncertet Mozart, Bach, Chopin és Sarasate népszerű versenymű-tételeiből.

„A résztvevők számára elég feszített a program, de azért jut idő a pihenésre is. Minden évben szervezünk egy kirándulást a környéken, rendszeresen ellátogatunk a Liszt Ferenc Emlékmúzeumba, megnézzük Budapest fő nevezetességeit, illetve egy napos látogatást teszünk Bécsben.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Színház

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.