Edu-Art

"Ez a világ legizgalmasabb munkája"

2015.09.24. 09:51
Ajánlom
Október 3-án indítja útjára a Budapesti Metropolitan Főiskola legújabb képzését, a Kreatív Event Menedzser szakot. Mit csinál egy rendezvényszervező? Miért kóstol egyik pillanatban libamájat és pakol ruhafogasokat a következőben? Duca Andrea, a HD Promotion&Event ügyvezetője, egyben a szak egyik oktatója erről is mesélt.

- Hogyan lesz egy közgazdász-szociológusból rendezvényszervező?

- Egy nehéz egyetemi nap után elmentem egyedül a Corvin moziba, ahol tévedésből nem arra a filmre adtak jegyet amire kértem. A film egy rendezvényszervező lányról szólt, és bár egészen addig a pontig azt sem tudtam, hogy ez a szakma létezik, onnantól kezdve ezt akartam csinálni. Elkezdtem körbekérdezni az ismerőseimet, hogy tudnak-e valaki, aki ezzel foglalkozik, végül kisebb kerülőkkel, de egy állami rendezvényeket szervező cégnél kötöttem ki. Szó szerint a ranglétra legaljáról indultam.

- Mennyit változott azzal a szakma, hogy ma már hivatalos képzéseken keresztül is el lehet sajátítani a rendezvényszervezéshez szükséges ismereteket?

- Az első hazai rendezvényszervező cégek a kilencvenes évek második felében alakultak. Az elmúlt közel két évtizedben rengeteg változáson ment keresztül a szakma: akkoriban sem a rendelkezésre álló eszközök, sem az igények nem voltak ilyen sokszínűek, egyáltalán nem kezelték a rendezvényt a marketing stratégia egyik fontos elemeként. Örülök, hogy van lehetőség megtanítani a szakma iránt érdeklődöknek, hogy a rendezvények milyen tág spektrumon tudnak kiszolgálni kommunikációs célokat.

Duca Andrea

Duca Andrea (Fotó/Forrás: Soos Bertalan)

- Ősztől oktatóként fog közreműködni a Budapesti Metropolitan Főiskola Kreatív Event Menedzser képzésén. Mit tart a legfontosabb feladatának oktatóként?

- Nagyon erősen hiszek az élményalapú oktatásban, és azt látom, hogy alapvetően a hallgatók is elsősorban az életszagú példákon keresztül szeretnek tanulni. Rengeteg esettanulmánnyal és képes anyaggal készülök, igyekszem gyakorlatközpontúsággal izgalmassá tenni az óráimat.

- Megkerülhető az elméleti képzés egy ilyen szakon?

- Pár jól sikerült szakkönyv elérhető magyar nyelven, például a képzés egyik alapítójának Dér Csaba Dezsőnek a Kreatív eseménymenedzsment című könyve, ezt érdemes elolvasni a téma iránt érdeklődőknek és persze amerikai szerzőktől nagyon sok angol nyelvű szakkönyv van. Az elméleti háttértudás – a vendéglátási ismeretektől kezdve, a technikai ismeretekig – nagyon sokban segítheti egy szakember munkáját, és nagyon sok kínos pillanatot lehet ezeknek az ismereteknek a birtokában megspórolni.

- Hogyan tudják kreativitásra tanítani a hallgatókat?

- A legfontosabb az alaposság, ha egy rendezvényszervező kap egy megbízást egy cégtől, feltétlenül meg kell ismernie a vállalatot, a márkát, pontosan ismernie kell az ügyfél céljait és igényeit, csak ezen pillérek mentén engedheti szabadjára a fantáziáját. A mi feladatunk a képzésen elsősorban az lesz, hogy megfelelő szakmai alapokat biztosítsunk, amire építve aztán teret kaphatnak az egyéni kreatív megoldások is.

- A rendezvényszervező munkát rengeteg romantikus elképzelés lengi körbe. Mi ezek közül az igaz, és mik a legnagyobb tévhitek?

- Én a mai napig azt gondolom, hogy ez a világ legizgalmasabb munkája. Hihetetlenűl sokféle emberrel, szakterülettel és márkával találkozunk, ajándéknak tekintem, hogy olyan munkám van, ahol ennyi cég céljait és stratégiáját megismerhetem. A könnyedséget, ami egy jól sikerült rendezvényen az elegáns szervezőkön látszik, nagyon sok előkészítés és fáradtságos munka előzik meg, némely 1 napos komplex rendezvényt 5-6 hónapig készítünk elő, ezt nem mindig tudják a pályakezdők. Az egyik vezető kollégám kedvenc példája a szakmánkban létező kettőségre, hogy egy délutánra bezárattuk az ügyfelünknek szervezett próbaétkezés miatt az egyik legelegánsabb budapesti éttermet, ott egy hosszúra nyúlt ebéden pazar libamájat és lazacot kóstoltunk, majd átmentünk egy aznapi rendezvényhelyszínre, ahol be kellett állni a ruhatárfogasokat felcímkézni, mert számok nélkül hozta ki a beszállító és azonnal meg kellett a helyszínen oldanunk.

- Gyakran dolgozik pályakezdőkkel? Elképzelhető például, hogy a képzésről meghívnak hallgatókat?

- Én nagyon szeretek gyakornokokkal dolgozni, mert egy egészen más szemléletet hoznak be, más információs forrásokból tájékozódnak, máshogy közelítik meg a problémákat, mint az idősebb kollégáik. Mi a HD Event & Promotionnél évente átlagosan 6-8 gyakornokot foglalkoztatunk és ha épp kolléga hiány van 1-2 főt tudunk felvenni. Nálunk a gyakornokok egyből a mélyvízbe kerülnek, szakmai feladatokban segítenek az accountoknak, egyiküknek sem kell kávét főznie. partnerként, és leendő kollégaként tekintünk rájuk.

- Milyen háttérrel érdemes érkezni a képzésre 

- Egy pályakezdőnek nagyon sokat segíthet ez a képzés, a szakra a rendezvényszervezés legkülönbözőbb területeiről érkeznek majd az oktató szakemberek, és ezen a területen elengedhetetlenül fontosak a kapcsolatok. A rendezvényszervezéssel még csak most ismerkedők közül pedig leginkább azoknak javasolnám a képzést, akiket érdekel a marketing, a művészetek, a gasztronómia, nagy stressztűrő képeséggel és rugalmassággal rendelkeznek – és legfőképp tele vannak energiával.

Felkeltettük az érdeklődését? A képzésről bővebb információt ide kattintva találhat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.