Edu-Art

Februárban indul Földes Imre zenetörténeti sorozata

2013.01.29. 09:00
Ajánlom
A TIT József Attila Szabadegyetemen Johann Sebastian Bach variációs művészete című előadássorozatára február 4. és 15. között lehet jelentkezni.

Az utóbbi négy-ötszáz évben aligha született olyan zeneszerző, aki ne írt volna több-kevesebb variációs művet. Johann Sebastian Bach művészetében azonban nyomon követhetjük ezt az "eljárást" szinte valamennyi darabjában, miniatűr méretekben épp úgy, mint hatalmas terjedelmű ciklusaiban.

A TIT József Attila Szabadegyetem tavaszi félévének új sorozatában Földes Imre, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott egyetemi tanárának előadásain szóba kerülnek Bach kapcsán a kantáták, a h-moll mise, a c-moll passacaglia és fúga, a korálvariációk, a h-moll és d-moll partita (Chaconne), a Máté-passió, a "Goldberg-variációk", a Die Kunst der Fuge, a Kánonvariációk, a Musikalisches Opfer és a kánonok.

Az öt előadásból álló sorozatban kimagasló előadóművészek DVD-, illetve videofelvételeinek segítségével mutatják be az európai zene csúcsteljesítményeinek számító kompozíciókat az érdeklődőknek.

Az előadások időpontjai:
Február 20. 18:00 - Johann Sebastian Bach variációs művészete I.
Március 6. 18:00 - Johann Sebastian Bach variációs művészete II.
Március 20. 18:00 - Johann Sebastian Bach variációs művészete III.
Április 3. 18:00 - Johann Sebastian Bach variációs művészete IV.
Április 17. 18:00 - Johann Sebastian Bach variációs művészete V.

Részvételi díj: 6000 Ft

Az előadások egyenként is látogathatóak.

Beiratkozás: 2013. február 4-15. 13:00 és 19:00 között a Kossuth Klubban (1088 Bp. Múzeum utca 7.)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.