Edu-Art

Februárban indul Földes Imre zenetörténeti sorozata

2013.01.29. 09:00
Ajánlom
A TIT József Attila Szabadegyetemen Johann Sebastian Bach variációs művészete című előadássorozatára február 4. és 15. között lehet jelentkezni.

Az utóbbi négy-ötszáz évben aligha született olyan zeneszerző, aki ne írt volna több-kevesebb variációs művet. Johann Sebastian Bach művészetében azonban nyomon követhetjük ezt az "eljárást" szinte valamennyi darabjában, miniatűr méretekben épp úgy, mint hatalmas terjedelmű ciklusaiban.

A TIT József Attila Szabadegyetem tavaszi félévének új sorozatában Földes Imre, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott egyetemi tanárának előadásain szóba kerülnek Bach kapcsán a kantáták, a h-moll mise, a c-moll passacaglia és fúga, a korálvariációk, a h-moll és d-moll partita (Chaconne), a Máté-passió, a "Goldberg-variációk", a Die Kunst der Fuge, a Kánonvariációk, a Musikalisches Opfer és a kánonok.

Az öt előadásból álló sorozatban kimagasló előadóművészek DVD-, illetve videofelvételeinek segítségével mutatják be az európai zene csúcsteljesítményeinek számító kompozíciókat az érdeklődőknek.

Az előadások időpontjai:
Február 20. 18:00 - Johann Sebastian Bach variációs művészete I.
Március 6. 18:00 - Johann Sebastian Bach variációs művészete II.
Március 20. 18:00 - Johann Sebastian Bach variációs művészete III.
Április 3. 18:00 - Johann Sebastian Bach variációs művészete IV.
Április 17. 18:00 - Johann Sebastian Bach variációs művészete V.

Részvételi díj: 6000 Ft

Az előadások egyenként is látogathatóak.

Beiratkozás: 2013. február 4-15. 13:00 és 19:00 között a Kossuth Klubban (1088 Bp. Múzeum utca 7.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Domingo fia írta a Virtuózok új évadának főcímzenéjét

A spanyol zeneszerző egy hollywoodi stílusú, erőteljes és nemes, klasszikus dallamot komponált a műsorhoz.
Klasszikus

„Rondo alla Mambo!” – Mi lett volna, ha Mozart Kubában születik?

A Mozart y Mambo című lemez egy berlini kürtművész és egy kubai ifjúsági zenekar szerelemprojektje, amelyben a zenélés öröme köt össze két világot.
Vizuál

Gyűjteményes kiállítás nyújt bepillantást a 20. századi magyar fotótörténetbe

A Mai Manó Ház július 14-től látogatható tárlata a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből öt kiemelkedő magyar fotográfus életművének egy-egy szeletét mutatja be öt eltérő kurátori koncepció alapján.
Klasszikus

Csáth és a 100 évvel ezelőtti Magyarország zenei világa - VIDEÓ

Egyszerre készült zeneszerzőnek, festőművésznek és orvosnak, az utókor mégis elsősorban íróként tartja számon Csáth Gézát. Most egy félórás dokumentumfilm idézi meg alakját.
Klasszikus

Ismét lesz OrgonaPont koncertsorozat és Orgonák éjszakája

Augusztusban tizenkét városban rendezi meg a Filharmónia Magyarország az OrgonaPont koncertsorozatot, augusztus 8-án pedig második alkalommal tartják meg az Orgonák éjszakáját.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.