Edu-Art

Februárban indul Földes Imre zenetörténeti sorozata

2013.01.29. 09:00
Ajánlom
A TIT József Attila Szabadegyetemen Johann Sebastian Bach variációs művészete című előadássorozatára február 4. és 15. között lehet jelentkezni.

Az utóbbi négy-ötszáz évben aligha született olyan zeneszerző, aki ne írt volna több-kevesebb variációs művet. Johann Sebastian Bach művészetében azonban nyomon követhetjük ezt az "eljárást" szinte valamennyi darabjában, miniatűr méretekben épp úgy, mint hatalmas terjedelmű ciklusaiban.

A TIT József Attila Szabadegyetem tavaszi félévének új sorozatában Földes Imre, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott egyetemi tanárának előadásain szóba kerülnek Bach kapcsán a kantáták, a h-moll mise, a c-moll passacaglia és fúga, a korálvariációk, a h-moll és d-moll partita (Chaconne), a Máté-passió, a "Goldberg-variációk", a Die Kunst der Fuge, a Kánonvariációk, a Musikalisches Opfer és a kánonok.

Az öt előadásból álló sorozatban kimagasló előadóművészek DVD-, illetve videofelvételeinek segítségével mutatják be az európai zene csúcsteljesítményeinek számító kompozíciókat az érdeklődőknek.

Az előadások időpontjai:
Február 20. 18:00 - Johann Sebastian Bach variációs művészete I.
Március 6. 18:00 - Johann Sebastian Bach variációs művészete II.
Március 20. 18:00 - Johann Sebastian Bach variációs művészete III.
Április 3. 18:00 - Johann Sebastian Bach variációs művészete IV.
Április 17. 18:00 - Johann Sebastian Bach variációs művészete V.

Részvételi díj: 6000 Ft

Az előadások egyenként is látogathatóak.

Beiratkozás: 2013. február 4-15. 13:00 és 19:00 között a Kossuth Klubban (1088 Bp. Múzeum utca 7.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.