Edu-Art

Felhívás zeneszerzői pályázatra

2016.02.24. 14:56
Ajánlom
Az Open Society (OSA Archivum) zeneszerzői pályázatot hirdet olyan fiatal zeneszerzők részére, akik közép- vagy felsőfokú zeneszerzésképzésben részesülnek vagy részesültek, és még nem töltötték be 30. életévüket.

Jelentkezési határidő: 2016. február 28.

Pályázni kizárólag eddig be nem mutatott zeneművel lehet, amely

  • vonós vagy fúvós szólóhangszerre
  • vonós vagy fúvós szólóhangszerre + énekhangra
  • vonós vagy fúvós szólóhangszerre + elektronikára
  • kamaraegyüttesre (vonósok, fúvósok – max. kvintett)
  • elektroakusztikus hangszerelésre épül

A zenemű időtartama min. 5, max. 10 perc

A pályázat díjazása:

Háromtagú szakmai zsűri (Csemiczky Miklós, Fekete Gyula, Madaras Gergely) választja ki a legjobb pályaműveket, melyek 2016. április 28-án kerülnek bemutatásra az OSA Centrális Galériában (Bp. V. Arany János utca 32.).

A legjobb három mű alkotója 50, 30 és 10 ezer Ft jelképes pénzjutalomban részesül.

A pályázat ütemezése és lebonyolítása:

A pályázatra február 28-ig az alábbi e-mail címre kell jelentkezni: SzekelyK@ceu.edu.

Erről az e-mail címről kapja meg minden jelentkező azokat az inspirációs forrásanyagokat, melyek gondolatébresztő impulzusként ill. konkrét hivatkozásként egyaránt felhasználhatók a komponálás során.

A jelentkezéshez csatolni kell egy max. 10 mondatos szakmai önéletrajzot.

A pályázat benyújtásának módja: a számítógéppel írt kottát PDF formátumban, jeligével ellátva kell a regisztráció visszaigazolásakor megjelölt tárhelyre feltölteni. A feltöltött pályázati anyag a jeligén kívül semmilyen, a szerzőre vonatkozó információt nem tartalmazhat.

A pályázat benyújtásának határideje: 2016. március 31.

A pályázat elbírálásának határideje: 2016. április 5.

A pályázat eredményének kihirdetése e-mailen keresztül történik. A pályázók e-mailen kapják meg a díjazott művek jeligéinek listáját.

A díjazott ill. az előadásra kiválasztott művek szerzőinek 2016. április 10-ig kell felvenni a kapcsolatot az OSA-val (SzekelyK@ceu.edu). Ezután az OSA képviseletében Madaras Géza fogja egyeztetni a zeneszerzőkkel a bemutató részleteit.

A műveket 2016. április 28-án a Zeneakadémia hallgatói fogják bemutatni.

A pályázat elfogadásának feltételei a következők:

A pályaművek elbírálását ill. bemutatását követően a művek feletti rendelkezési jog a zeneszerzőt illeti meg. A zsűri döntéshozatala ill. a kiválasztott művek bemutatása előtti időszakban a benyújtott művek máshol nem előadhatók.

A pályázat témája:

A pályázat Axel Braun „Valamilyen ellenzék....“ című kiállításához kapcsolódik, amely a Centrális Galériában 2016. március 10. és május 1. között kerül megrendezésre.

Axel Braun Valamilyen ellenzék c. művészeti kutatási projektje a bős-nagymarosi vízlépcső ellentmondásokkal teli történetét vizsgálja. Az összetett történet számos aspektusa közül a kiállítás a Közép- és Kelet-Európa egyik első környezetvédő kezdeményezéseként létrejött Duna Kör tevékenységét követi nyomon. A multimédiás installáció Csillag Ádám és a Fekete Doboz 1980-as és '90-es években készült dokumentumfilmjeire épül, valamint archívumokban és magángyűjteményekben talált videó- és fotó-felvételek ill. dokumentumok alapján mutatja be a hatóságokkal sikeresen szembenálló civil mozgalom történetét, mint a magyar rendszerváltás egyik fontos momentumát. A kiállítás ugyanakkor rámutat arra is, hogy milyen bonyolult viták és folyamatok jellemzik környezetünk fejlődését az antropocén korszakban (azaz az emberi tevékenység uralta földtörténeti korszakunkban).

Aktivisták és szemtanúk bevonásával feldolgozott történelmi dokumentumok és a művész saját táj-reprezentációi segítségével térképezhetjük fel a nagy technológiai és infrastrukturális projektek körüli ellentmondásokat. A kiállítás egyben a reflexió és a véleménycsere terepeként is szolgál: előadásokkal, filmvetítésekkel és beszélgetésekkel járul hozzá a globális fenntartható fejlődésről, az európai integrációról valamint a közép-kelet-európai antidemokratikus tendenciákról folyó vitákhoz.

Az OSA által biztosított inspirációs forrásanyagot a jelentkezés után SzekelyK@ceu.edu e-mail címről kapják meg a pályázó.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Klasszikus

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Színház

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Vizuál

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.