Edu-Art

Felhívás zeneszerzői pályázatra

2016.02.24. 14:56
Ajánlom
Az Open Society (OSA Archivum) zeneszerzői pályázatot hirdet olyan fiatal zeneszerzők részére, akik közép- vagy felsőfokú zeneszerzésképzésben részesülnek vagy részesültek, és még nem töltötték be 30. életévüket.

Jelentkezési határidő: 2016. február 28.

Pályázni kizárólag eddig be nem mutatott zeneművel lehet, amely

  • vonós vagy fúvós szólóhangszerre
  • vonós vagy fúvós szólóhangszerre + énekhangra
  • vonós vagy fúvós szólóhangszerre + elektronikára
  • kamaraegyüttesre (vonósok, fúvósok – max. kvintett)
  • elektroakusztikus hangszerelésre épül

A zenemű időtartama min. 5, max. 10 perc

A pályázat díjazása:

Háromtagú szakmai zsűri (Csemiczky Miklós, Fekete Gyula, Madaras Gergely) választja ki a legjobb pályaműveket, melyek 2016. április 28-án kerülnek bemutatásra az OSA Centrális Galériában (Bp. V. Arany János utca 32.).

A legjobb három mű alkotója 50, 30 és 10 ezer Ft jelképes pénzjutalomban részesül.

A pályázat ütemezése és lebonyolítása:

A pályázatra február 28-ig az alábbi e-mail címre kell jelentkezni: SzekelyK@ceu.edu.

Erről az e-mail címről kapja meg minden jelentkező azokat az inspirációs forrásanyagokat, melyek gondolatébresztő impulzusként ill. konkrét hivatkozásként egyaránt felhasználhatók a komponálás során.

A jelentkezéshez csatolni kell egy max. 10 mondatos szakmai önéletrajzot.

A pályázat benyújtásának módja: a számítógéppel írt kottát PDF formátumban, jeligével ellátva kell a regisztráció visszaigazolásakor megjelölt tárhelyre feltölteni. A feltöltött pályázati anyag a jeligén kívül semmilyen, a szerzőre vonatkozó információt nem tartalmazhat.

A pályázat benyújtásának határideje: 2016. március 31.

A pályázat elbírálásának határideje: 2016. április 5.

A pályázat eredményének kihirdetése e-mailen keresztül történik. A pályázók e-mailen kapják meg a díjazott művek jeligéinek listáját.

A díjazott ill. az előadásra kiválasztott művek szerzőinek 2016. április 10-ig kell felvenni a kapcsolatot az OSA-val (SzekelyK@ceu.edu). Ezután az OSA képviseletében Madaras Géza fogja egyeztetni a zeneszerzőkkel a bemutató részleteit.

A műveket 2016. április 28-án a Zeneakadémia hallgatói fogják bemutatni.

A pályázat elfogadásának feltételei a következők:

A pályaművek elbírálását ill. bemutatását követően a művek feletti rendelkezési jog a zeneszerzőt illeti meg. A zsűri döntéshozatala ill. a kiválasztott művek bemutatása előtti időszakban a benyújtott művek máshol nem előadhatók.

A pályázat témája:

A pályázat Axel Braun „Valamilyen ellenzék....“ című kiállításához kapcsolódik, amely a Centrális Galériában 2016. március 10. és május 1. között kerül megrendezésre.

Axel Braun Valamilyen ellenzék c. művészeti kutatási projektje a bős-nagymarosi vízlépcső ellentmondásokkal teli történetét vizsgálja. Az összetett történet számos aspektusa közül a kiállítás a Közép- és Kelet-Európa egyik első környezetvédő kezdeményezéseként létrejött Duna Kör tevékenységét követi nyomon. A multimédiás installáció Csillag Ádám és a Fekete Doboz 1980-as és '90-es években készült dokumentumfilmjeire épül, valamint archívumokban és magángyűjteményekben talált videó- és fotó-felvételek ill. dokumentumok alapján mutatja be a hatóságokkal sikeresen szembenálló civil mozgalom történetét, mint a magyar rendszerváltás egyik fontos momentumát. A kiállítás ugyanakkor rámutat arra is, hogy milyen bonyolult viták és folyamatok jellemzik környezetünk fejlődését az antropocén korszakban (azaz az emberi tevékenység uralta földtörténeti korszakunkban).

Aktivisták és szemtanúk bevonásával feldolgozott történelmi dokumentumok és a művész saját táj-reprezentációi segítségével térképezhetjük fel a nagy technológiai és infrastrukturális projektek körüli ellentmondásokat. A kiállítás egyben a reflexió és a véleménycsere terepeként is szolgál: előadásokkal, filmvetítésekkel és beszélgetésekkel járul hozzá a globális fenntartható fejlődésről, az európai integrációról valamint a közép-kelet-európai antidemokratikus tendenciákról folyó vitákhoz.

Az OSA által biztosított inspirációs forrásanyagot a jelentkezés után SzekelyK@ceu.edu e-mail címről kapják meg a pályázó.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.
Fidelio Tours

Művészcsaládok évszázados búvóhelye – Partitúra az Áprily-völgyben

„Megérkezik a busz Visegrádra, néhány jellemző, az autóból is értelmezhető tájkép, plusz drónfelvétel, utána átérünk Tahiba, a Péreli-Tolcsvay művészpár házához…” – így kezdődik a Partitúra Visegrád-környéki kalandozásának forgatási terve. Most szombaton, szeptember 19-én pedig már láthatjuk is a Duna tévén – a szokásos időben, 14.30-kor –, hogyan vendégeskedett Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós műsorvezető páros először Péreli Zsuzsa textilművész és Tolcsvay László zeneszerző otthonában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.