Edu-Art

Felszabadulni a mozgásban

2017.04.27. 10:15
Ajánlom
Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.
A TérTáncKoncert próbáján Cserdiben

A TérTáncKoncert próbáján Cserdiben

Cserdibe megyünk, amely egyike a TérTáncban résztvevő településeknek. Galambos Rita, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány ügyvezető igazgatója visz autóval, rögtön beszélgetni kezdünk. Azt már tudom, hogy a TérTánc 2015-ben indult projekt, célja, hogy hátrányos helyzetű és jobb sorsú – roma és nem roma – gyermekek számára biztosítson foglalkozásokat: táncot klasszikus zenével. Az érdekel, hogyan lehetséges félezer gyereknek megtanítani úgy egy koreográfiát, hogy aztán ez egy összpróbával kerek és kész produkcióvá álljon össze.

Huszonnégy tértáncos csapatunk van,

akikkel tánctanárok foglalkoznak, egy tanár pedig az egymáshoz közel álló iskolák között osztja meg az idejét” – mondja Rita. Hamar kiderül, hogy a folyamat nem zökkenőmentes. A TérTánc több egy koreográfiánál, amit egy nyilvános szereplés és – sok gyerek számára különleges élményt jelentő – budapesti kirándulás követ. A foglalkozások célja, hogy kreatív, együttműködő, csapatmunkában gondolkodó, és a mozgásban felszabadult gyermekeket neveljenek. És ez akármennyire is jól hangzik, nem egyszerű.

„Nem zavarodik össze egy gyerek, ha napi hat-hét-nyolc órán keresztül, frontális oktatás keretében tölcsérrel töltik a fejébe az információt, és arra nevelik, hogy csöndben kell lenni, aztán délután részt vesz egy foglalkozáson, ahol azt várjuk tőle, hogy legyen kreatív, bátor és nyitott?” – teszem fel a kérdést.

A számos nehézség ellenére a TérTánc foglalkozások eredménnyel járnak. És ez többnyire nem számokban kifejezhető. De vannak gyerekek, akik számára életük legfontosabb örömforrásává vált a tértáncolás, sokaknak pedig ablak a világra. Galambos Rita elmondja, hogy nyáron négynapos tábort szerveztek a gyerekeknek Hollókőn.

A tanárok azt kérdezték tőlem: mi ez a csoda?

Azok a gyerekek, akikkel gond van az iskolában, gond nélkül alkalmazkodtak a tábor egyszerű, jól megjegyezhető és logikus szabályaihoz. „A legnagyobb gondot a bolt jelentette. Sok családban természetes, hogy energiaitalt és chipseket fogyasztanak a gyerekek az egészséges főtt ételek helyett, de a TérTáncTáborban erre nem volt lehetőségük." A szigor persze nem drákói, a tábor kapuja tárva nyitva állt. „Mégsem ment ki senki – meséli Rita. – Még akkor se, ha a labda kirepült a kerítésen. Odajöttek hozzám, és megkérdezték, kiszaladhatnak-e érte.”

Bogdán László, Cserdi polgármestere az egyik helyi asszonnyal

Bogdán László, Cserdi polgármestere az egyik helyi asszonnyal (Fotó/Forrás: Benkő M. Fanni)

Cserdi Baranya megyében fekszik, alig négyszázan lakják, polgármestere révén mégis ismeri az egész ország. Bogdán László néhány éve működő közösséget szervezett a hanyatlásra ítélt faluból, oktatást indított a háztáji gazdaságok fellendítéséért, a falu tulajdonában lévő földeken gazdaságilag sikeres termelésbe kezdett a falu lakosaival. Híresen hírhedtté vált, amikor a cigánygyerekekkel ellátogatott a fiatalkorúak börtönébe.

Bogdán László az irodájába invitál minket, ami inkább úgy néz ki, mint egy workshop helyszíne. A plafonról hatalmas papírlapok lógnak alá, rajta a falu által feljegyzett dolgokkal, melyek a közösségi életre, a cigányságra, a munkára, a családra vonatkoznak. Cserdi már évek óta fogadja a Fesztiválzenekart: Kakaókoncertet adtak és az interaktív, játékos Zenevár című közösségi programjukat is elvitték a faluba – mindezt ajándékba. Kérdésemre, hogy miért van szükség ezekre az eseményekre, Bogdán így felel:

„Feltételezzük, hogy az embereknek nincs igényességük. És amint megmutatod nekik, felmerül bennük az igény az igényességre. Itt Cserdiben még soha nem játszott a Jolly meg a Kis Grófo. És amíg hatással tudok lenni erre, én inkább a Fesztiválzenekart választom. Nem azért, mert Fischer annyira gizda” – mondja. Nem a Fesztiválzenekar ismertsége és elismertsége fontos számára. –

Hanem azért, mert szabadok és tehetségesek ezek a művészek.

Tértáncpróba

Tértáncpróba (Fotó/Forrás: Benkő M. Fanni)

A helyi sportpályán kislányok gyakorolják a koreográfiát, öröm nézni őket. „Ezek a gyerekek olyan fegyelmezettek, mint a királyi balettművészek” – jegyzem meg a polgármesternek. Ő szenvedélyesen felel:

Mert ez a királyi balettművészet!

Semmi különbség nincs a kettő között. Ott nagyobb a sztárgázsi. El kell felejteni – nincs olyan, hogy valaki zseni. Munka van, és ember. Az ember ki tud teljesedni a munkájában.”

BFZ Cserdi-8716-20170421

BFZ Cserdi-8716-20170421 (Fotó/Forrás: Benkő M. Fanni)

Három iskola tanulói vesznek részt a tértáncpróbán, a bükkösdi és a pécsi Bártfa utcai iskolából, illetve az Élménytár Tanodából érkeznek a gyerekek. A projekt vezető koreográfusa Vári Bertalan, ő lesz az, aki a Hősök terén szervezett fellépésre összefogja a huszonégy táncos csoportot. Leonard Bernstein musicaljéből, a West Side Storyból készült Szimfonikus táncokból szól két tétel, a gyerekek hangosan kiáltják: MAMBO!

Uzsonnaszünet, a Bártfa utcai iskolások képeslapot írnak alá a polgármesternek: „Nem mindennap lehet része a megtiszteltetésben, hogy itt vagyunk” – „szemtelenkedik” az egyik lány. Egy cserdi fiúval is beszélgetek, aki csendes büszkeséggel elmondja, hogy nagyon jól tanul az iskolában, és egyébként cukrász vagy rendőr akar lenni.

Herboly László Attila bemutatja a dobot

Herboly László Attila bemutatja a dobot (Fotó/Forrás: Benkő M. Fanni)

Közben megérkezik a Fesztiválzenekar néhány művésze, Horváth Bence a trombitát, Herboly László Attila pedig a dobot mutatja be a gyerekeknek. Miközben a gyerekek – a legbátrabbak a lányok! – egy standard beatet próbálgatnak a doboknál, még három rézfúvós művész érkezik: Bazsinka József (tuba), Tóth Zoltán (trombita) és Szőke Zoltán (kürt).

A Fesztiválzenekar művészei

A Fesztiválzenekar művészei (Fotó/Forrás: Benkő M. Fanni)

„Ami nem kötelező, az egyszerűen nem megy” – mondta Galambos Rita még az autóút alatt, és most ezt tapasztalom én is. A tanárok ugyanis – hiába épp most érkezett öt zenész kétszáz kilométerről – szó nélkül hazaviszik a gyerekeket, és sietségükben még szabadkozni is elfelejtenek. Nincs idejük, nincs kedvük – mindegy is, miért. Pedig péntek kora délután van, verőfényes napsütés és Fesztiválzenekar. A megmaradt cserdi gyerekeknek zenél a dobokkal kiegészült rézfúvóskvartett. Mielőtt visszaindulnánk Budapestre, Bogdán László és a helyiek megvendégelik a zenészeket és a szervezőket a polgármesteri hivatalban.

Pedig micsoda élményeket jelenthetnek ezek a koncertek és ezek a találkozások!

Csak meg kell becsülni őket. Tossenberger Adél, a zenekar PR-menedzsere mutat egy fotót, amely egy másik helyszínen, Tégláson készült. Íme:

TérTánc és koncert Tégláson

TérTánc és koncert Tégláson (Fotó/Forrás: Stiller Ákos)

Mosolygós arcok, zene, öröm – erről szól az egész. Nem érdemes sietni. "Salgótarjánban egy kislány elmondta nekem, hogy a TérTánc az élete" – meséli Adél. Ezek a gyerekek – illetve az elhivatott tanárok teszik a TérTáncot élménnyé, és ez az élmény sugározik minden nyáron a Hősök terén tartott előadáson is.

A hazaúton a fülemben cseng a cserdi polgármestere felkiáltása: „De hol vannak a gyerekek?” Nos, a gyerekek ott lesznek június 10-én a Hősök terén, és táncolni fognak, ez biztos. Csak el ne veszítsük őket valahol útközben. Hagyjuk őket táncolni, énekelni, zenét hallgatni!

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.