Edu-Art

Fent vagyunk a térképen

2014.02.04. 15:06
Ajánlom
A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola és a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége 2014 márciusában új, prémium rendezvényszervező szakot indít útjára. A képzés részleteiről Vass Lászlót, a főiskola rektorát, és Ganczer Gábort, a MaReSz elnökét kérdeztük.

- Rövid, ám annál fogósabb kérdés: mitől lesz jó egy rendezvény?

- Ganczer Gábor: A kérdés valóban nem egyszerű, de lényeg minden esetben az, hogy az adott ügyfél igényeit felmérve, a saját kreativitásunkat maximálisan beleadva egy professzionális szolgáltatást nyújtsunk. Természetesen ez minden esetben típusfüggő is, hiszen egészen más szempontok szerint kell megszervezni egy kiállítást, mint egy nagyszabású nemzetközi kongresszust - tehát minden esetben specifikus megoldást kell találnunk, specifikus kihívásokra.

- A most beinduló prémium rendezvényszervező képzés a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola és a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége együttműködéséből jött létre.  Hogyan találtak egymásra?

- Vass László: Egy rendezvénynek mindig számtalan dimenziója van, ezeknek az összefogása, koordinálása minden esetben egy sokoldalú, gyakorlatban és elméletben is felkészült szakembert kíván meg.  Itt jön be a képbe a mi együttműködésünk a Magyar Rendezvényszervezők és Szolgáltatók Szövetségével (MaReSz), hiszen ők fogják össze mindazokat szervezeteket, amelyek számára fontos, hogy jó rendezvények szülessenek, és ebben gyakorlati tapasztalattal is rendelkeznek.  Mi a Budapest Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (BKF) a hallgatóknak olyan, a rendezvényszervezéshez elengedhetetlen alapkompetenciákat tudunk megtanítani, mint a kommunikáció, a menedzsment, a projekt alapú szemlélet, a gazdasági ismeretek - hiszen ennek a szakmának komoly pénzügyi oldala is van.  Ezek nélkül az ismeretek nélkül egész egyszerűen nem lehet minőségi rendezvényt létrehozni.

- GG: A szakmán belül egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy nagyon nagy szükség van a profi utánpótlásra, egy olyan új generációra, amely válaszokat tud adni majd az újabb kor újabb kihívásaira. Valakinek ugyanis előbb vagy utóbb tovább kell adnunk a stafétát. Ennek a fajta utánpótlásnak a kinevelése, szakmai felkészítése idén az egyik legfontosabb programunk.

- A honlapjukon azt írják, hogy bár az országban számtalan hasonló jellegű képzés működik, ezeknek jelentős része mögött semmilyen szakmai garancia nem áll. Miben lesz más az Önök képzése?

- VL: Abban, hogy nagyon fontos kompetenciákat összpontosítottunk a képzésbe. Egyrészt a MaReSz elhozza ide az évek során összegyűjtött tapasztalatát, ami egyértelmű garancia arra, hogy gyakorlatorientált, problémaközpontú képzést tudunk nyújtani, profi hazai szakemberek közreműködésével. Másrészt elég csak a BKF elmúlt évtizedekben a szakirányú továbbképzések területén elért sikereire gondolnunk - így például a hazai színtéren úttörő és egyedülálló Arts&Business képzésünkre, ahol a művészet, az üzlet és a menedzsment közös területén mozogtunk. Ennek és az ehhez hasonló képzéseinknek köszönhetően van már jól kialakult tanári karunk, van szervezési kapacitásunk, infrastruktúránk és gyakorlatunk, amivel hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy valóban professzionális szakembereket neveljünk ki. Ami pedig a konkrét végzettséget illeti: felsőfokú szakképzettséget igazoló oklevelet állít ki a BKF, a MaReSz pedig egy szakmai tanúsítványt is fog adni arról, hogy a képzést elvégezték a hallgatók.

- GG: Számunkra a MareSz részről kezdettől fogva egyértelmű volt,  hogy azzal a főiskolával fogunk partneri viszonyba lépni, amely már eleve biztos alapokkal és rengeteg tapasztalattal rendelkezik a szakirányú továbbképzések területén. A BKF-en olyan szakembereket találtunk magunk mellé, akik a gyakorlat mellett a megfelelő ismereti hátteret is tudják biztosítani a hallgatók számára. Ez mindenképp garancia egy hiteles képzésre.

- Az Arts&Business kapcsán ha érintőlegesen is, de szóba került a kulturális szektor, ahol még mindig érezhetőek a gazdasági válság utórengései. Innen nézve mik az esélyei a rendezvényszervező szakmának?

- VL: Egyáltalán nem reménytelen a helyzet, hiszen azokban az országokban, amelyek már kifelé jönnek a válságból, ismét nagyon erősen fellendült a rendezvényszervezői szakma.  Nálunk ezek a folyamatok még kevésbé észlelhetőek, de már megvannak a jelei. Mindig azt szoktam mondani, hogy ha meg akarjuk tudni, mit kell ma csinálnunk, nézzük meg azokat az országokat, amelyek két-három évvel előttünk járnak. Innen nézve azt is mondhatjuk, hogy a legalkalmasabb időpontban indítjuk be a képzésünket, hiszen épp mire végeznek hallgatók, óriási szükség lesz a tudásukra. A másik, amit fontos megemlítenünk, hogy sokszor nem is gondolnánk, hogy egy művészeti-kulturális rendezvénynek, vagy egy tudományos konferenciának milyen erős multiplikátor hatása van gazdasági, kulturális és turisztikai területekre. A magam részéről pedig azt vallom, hogy éppen ezek az időszakok azok, amikor a szakembereknek tanulniuk kell, és a kesergés helyett kreatív módon kell megpróbálniuk megújítani a saját területüket.

- GG: Én is csak csatlakozni tudok az elhangzottakhoz. Úgy gondolom, hogy ezekben az átmeneti időszakokban lehet megszerezni azokat az ismereteket, amelyek majd normalizálódott körülmények között akár egy nagy ívű karrier alapjait is jelenthetik. Ha ülünk a babérjainkon, nem fog soha semmi történni.

- Mennyire van jelen Magyarország a nemzetközi rendezvénypiacon?

- GG: Budapest egy nemzetközileg is fontos rendezvényhelyszín, és szerencsére a szakembereinkkel is nagyon elégedettek - nem véletlen, hogy hamarosan itt kerül megrendezésre a 62. FIFA Kongresszus. Mindenképp elmondhatjuk magunkról, hogy fent vagyunk a térképen.

- Azt gondolom, hogy az ilyen jellegű képzések egyik legfontosabb eleme, hogy a hallgatók valódi gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek. Milyen lehetőség nyílik majd erre?

- GG: A MaReSz-on belül vállaltuk, hogy  a beiratkozó diákoknak minden esetben gyakorlati helyet is biztosítunk valamelyik rendezvényszervező cégnél - én a magam részéről a HUNGEXPO nevében tudok nyilatkozni. Természetesen szem előtt fogjuk tartani a hallgató igényeit is, és ettől függően szerezhet majd tapasztalatot kulturális, vagy épp kongresszusi területen.

- Milyen szempontok szerint válogatták össze a képzés oktatóit?

- GG: A legfontosabb irányelvünk az volt, hogy csak elvétve legyenek olyan oktatóink, akik nem rendelkeznek gyakorlati háttérrel. Egy alap vagy egy mesterképzés esetében a hallgatók mindig egy nagyon erős akadémiai tudást szereznek meg. Ezzel szemben egy szakirányú továbbképzésnek mindig az a célja, hogy specializált, jól használható gyakorlati tudást adjunk tovább. Ehhez most sikerült a legkiválóbb tanárokat és szakembereket összetoboroznunk.

- Kiknek a jelentkezését várják?

- VL: Ez alapvetően egy nyitott képzés, amit úgy pozícionáltunk, hogy bármilyen végzettséggel be lehessen jönni, ami legalább érintőlegesen kapcsolódik a rendezvényszervezéshez. Ha egy hallgató erős pénzügyi tudással rendelkezik, akkor bizonyos tantárgyak alól mentességet kaphat. Ugyanakkor, ha valaki más elméleti irányból érkezik, annak számára lehetővé tesszük, hogy elsajátítsa az alapvető gazdasági ismereteket, illetve felkészítjük a menedzsmentből és kommunikációból.  Bárkit örömmel várunk, akit érdekel a rendezvényszervezés.  

Felkeltettük az érdeklődését? A képzésről bővebb információkat találhat a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola hivatalos honlapján, továbbá a szak folyamatosan frissülő facebook-oldalán, ahol ahol az érdeklődők számára a képzés szervezője pályázatot hirdet. A sikeres pályázók közül egyvalaki ingyenesen vehet részt a BKF prémium rendezvényszervező képzésén, emellett további értékes ajándékok is gazdára találnak.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.