Edu-Art

Fesztivállal ünnepel a debreceni Zeneművészeti

2014.11.12. 10:16
Ajánlom
A Zeneművészeti Kar épületének negyvenéves jubileuma alkalmából szervez négynapos ünnepségsorozatot a kar 40FESZT címmel.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának épületét 1974-ben adták át. A létesítmény több emeletes kollégiumával, hangszigetelt tantermeivel és új hangszerparkjával az akkori zenetanárképzés legmodernebb helyszíne volt. Kialakításánál jól nyomon követhető Gulyás György alapító igazgató koncepciója, miszerint a zeneművészetet tanuló fiatalok hétköznapi élete és oktatása egy légtérben folyik.

A Mikolás Tibor által tervezett épület története összefonódik a képzés fejlődésével is: a kis főiskolai tagozat hetven fős diáklétszáma mára kétszáz negyven főre duzzadt. Az új épületben kezdhette meg munkáját Szesztay Zsolt irányításával a Zeneelmélet Szolfézs Tanszék, és így vált Debrecen a hazai karvezető- és szolfézs-zeneelmélet, általános iskolai ének-zenetanárképzés jelentős hazai bázisává. Az oktatói kar létszáma is folyamatosan emelkedett, biztosítva ezzel az intézmény fejlődését és a nemzetközi kapcsolatok kiterjesztését. Ma a karon számos hangszeres szakon képeznek tanárokat, valamint tizennégy szakterületen művészeket is.

"A Debreceni Egyetemnek köszönhetően 2000 óta két felújítási hullámban sikerült megóvni az épület állapotát, néhány belső fejlesztéssel pedig lehetővé tenni jobb használatát" - tájékoztatott Duffek Mihály dékán. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára régiónkon túl Budapestről és az ország más megyéiből is érkeznek fiatal tehetségek, emellett a kar Európában és Ázsiában is ismert a külföldi hallgatók körében, nemzetközi kurzusaira a világ számos országából érkeznek fiatal tehetségek.

 A kar a negyven éves évforduló alkalmából színes rendezvénysorozattal és több ingyenes koncerttel várja az érdeklődőket. "A fesztivál nyitányaként november 13-án, csütörtökön az egyetem különböző épületeiben tartunk meglepetés mini-hangversenyeket. A rendezvények többségének a kar épületében a Liszt terem ad otthont, ahol koncertet adnak a zongora tanszék tanárai, lesznek kórus hangversenyek és kiállítás megnyitó, valamint itt rendezzük meg a Zeneművészeti Kar tehetséggondozó programját és a Gulyás György Szakkollégium napját is. A Kölcsey Központban tartott Vasárnapi muzsikán az ének tanszék mutatkozik be a Tehetségek gáláján november 16-án 17 órakor. A fesztivál zárásaként a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekarának hangversenye hangzik fel a Liszt teremben 16-án 19 órakor" - sorolta a különleges ünnepi eseményeket Váradi Judit dékán helyettes.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Könyv

A Nobel-díjas Kazuo Ishiguro is esélyes a Booker-díjra

Július 27-én kihirdették az egyik legjelentősebb irodalmi díj, a Booker jelöltjeit. A 13 döntős művet 158 könyv közül választotta ki a szakmai zsűri.
Könyv

„Messziről jön a vers, és hirtelen töri rád az ajtót” - Megjelent Kántor Péter posztumusz kötete

Elegendő ok címmel, a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg Kántor Péter posztumusz verseskötete. A József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjjal kitüntetett költő, műfordító 71 éves korában, 2021. július 21-én hunyt el. 

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.