Edu-Art

Fesztivállal ünnepel a debreceni Zeneművészeti

2014.11.12. 10:16
Ajánlom
A Zeneművészeti Kar épületének negyvenéves jubileuma alkalmából szervez négynapos ünnepségsorozatot a kar 40FESZT címmel.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának épületét 1974-ben adták át. A létesítmény több emeletes kollégiumával, hangszigetelt tantermeivel és új hangszerparkjával az akkori zenetanárképzés legmodernebb helyszíne volt. Kialakításánál jól nyomon követhető Gulyás György alapító igazgató koncepciója, miszerint a zeneművészetet tanuló fiatalok hétköznapi élete és oktatása egy légtérben folyik.

A Mikolás Tibor által tervezett épület története összefonódik a képzés fejlődésével is: a kis főiskolai tagozat hetven fős diáklétszáma mára kétszáz negyven főre duzzadt. Az új épületben kezdhette meg munkáját Szesztay Zsolt irányításával a Zeneelmélet Szolfézs Tanszék, és így vált Debrecen a hazai karvezető- és szolfézs-zeneelmélet, általános iskolai ének-zenetanárképzés jelentős hazai bázisává. Az oktatói kar létszáma is folyamatosan emelkedett, biztosítva ezzel az intézmény fejlődését és a nemzetközi kapcsolatok kiterjesztését. Ma a karon számos hangszeres szakon képeznek tanárokat, valamint tizennégy szakterületen művészeket is.

"A Debreceni Egyetemnek köszönhetően 2000 óta két felújítási hullámban sikerült megóvni az épület állapotát, néhány belső fejlesztéssel pedig lehetővé tenni jobb használatát" - tájékoztatott Duffek Mihály dékán. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára régiónkon túl Budapestről és az ország más megyéiből is érkeznek fiatal tehetségek, emellett a kar Európában és Ázsiában is ismert a külföldi hallgatók körében, nemzetközi kurzusaira a világ számos országából érkeznek fiatal tehetségek.

 A kar a negyven éves évforduló alkalmából színes rendezvénysorozattal és több ingyenes koncerttel várja az érdeklődőket. "A fesztivál nyitányaként november 13-án, csütörtökön az egyetem különböző épületeiben tartunk meglepetés mini-hangversenyeket. A rendezvények többségének a kar épületében a Liszt terem ad otthont, ahol koncertet adnak a zongora tanszék tanárai, lesznek kórus hangversenyek és kiállítás megnyitó, valamint itt rendezzük meg a Zeneművészeti Kar tehetséggondozó programját és a Gulyás György Szakkollégium napját is. A Kölcsey Központban tartott Vasárnapi muzsikán az ének tanszék mutatkozik be a Tehetségek gáláján november 16-án 17 órakor. A fesztivál zárásaként a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekarának hangversenye hangzik fel a Liszt teremben 16-án 19 órakor" - sorolta a különleges ünnepi eseményeket Váradi Judit dékán helyettes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.