Edu-Art

Fiatal magyar zenészek európai sikerei

2012.05.09. 18:50
Ajánlom
A Gustav Mahler Jugendorchesternek, az EU Ifjúsági Zenekarának és az Ifjúsági Világkórusnak is vannak magyar tagjai 2012-ben.

A Magyarországon is rendszeresen tagfelvételt hirdető nemzetközi ifjúsági együttesek közül a bécsi székhelyű Gustav Mahler Jugendorchester (GMJO) már húsvéti turnéján is túl van. A csapatban Rózsa Gerda (oboa), Schütt Szabolcs (trombita), Major Bence (ütő) vettek részt magyar színekben. Az 1986-ban Claudio Abbado által alapított, 2000 óta Vladimir Ashkenazy vezetette együttes élete a nyári koncertekig sem telik eseménytelenül, hiszen az elmúlt hetekben az UNICEF nagykövetévé nevezték ki a zenekart.

Bár az Európai Unió Ifjúsági Zenekarát (EUYO) már 1976-ban megalapították, de csak a 2003/04-es szezontól csatlakozhattak az együtteshez az akkor csatlakozó új tagállamok, köztük Magyarország 24 évnél fiatalabb zenészei. A zenekar - amely legutóbb 2011 áprilisában adott koncertet Budapesten - 2012-es évadára négy magyar fiatal (Standi Hajnalka - hegedű, Mohai Bálint - fagott, Kett Péter - trombita, valamint a GMJO-ba is meghívást kapott ütős, Major Bence) nyert felvételt, és további 13 muzsikus tartalékosként várja a beugrási lehetőséget.

A hangszeresek mellett az énekesek számára is nyitva áll az össz-európai színtér, hiszen néhány éve az Ifjúsági Világkórus (WYCH) is tart meghallgatásokat Magyarországon. Az együttest 1989-ben a Jeunesses Musicales International a Nemzetközi Kórusszövetséggel közösen hívta életre, ma az Europa Cantat Szövetség is támogatja működését. Az évről évre más országokban megrendezésre kerülő kéthetes intenzív próbafolyamatok, és az azt követő turnék célja a  XX. századi kórusmuzsika ápolása, másrészt a mediterrán országok korális zenéjének bemutatása. 2012-ben Ciprusra, Görögországba és Törökországba jut el a kórus, és velük a két magyar szoprán, Horti Lilla és Kuzder Veronika.

Sikeres, fiatalokból álló nemzetközi együttesek működnek természetesen Magyarországon is: a Vásáry Tamás vezette Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar 2012-ben Horvátországba és Olaszországba készül, a 2011-ben Kocsis Zoltán vezetésével megalakított Eufónia Közép-Európai Ifjúsági Zenekar pedig Pécsett koncertezik majd.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.