Edu-Art

Fiatal magyar zenészek európai sikerei

2012.05.09. 18:50
Ajánlom
A Gustav Mahler Jugendorchesternek, az EU Ifjúsági Zenekarának és az Ifjúsági Világkórusnak is vannak magyar tagjai 2012-ben.

A Magyarországon is rendszeresen tagfelvételt hirdető nemzetközi ifjúsági együttesek közül a bécsi székhelyű Gustav Mahler Jugendorchester (GMJO) már húsvéti turnéján is túl van. A csapatban Rózsa Gerda (oboa), Schütt Szabolcs (trombita), Major Bence (ütő) vettek részt magyar színekben. Az 1986-ban Claudio Abbado által alapított, 2000 óta Vladimir Ashkenazy vezetette együttes élete a nyári koncertekig sem telik eseménytelenül, hiszen az elmúlt hetekben az UNICEF nagykövetévé nevezték ki a zenekart.

Bár az Európai Unió Ifjúsági Zenekarát (EUYO) már 1976-ban megalapították, de csak a 2003/04-es szezontól csatlakozhattak az együtteshez az akkor csatlakozó új tagállamok, köztük Magyarország 24 évnél fiatalabb zenészei. A zenekar - amely legutóbb 2011 áprilisában adott koncertet Budapesten - 2012-es évadára négy magyar fiatal (Standi Hajnalka - hegedű, Mohai Bálint - fagott, Kett Péter - trombita, valamint a GMJO-ba is meghívást kapott ütős, Major Bence) nyert felvételt, és további 13 muzsikus tartalékosként várja a beugrási lehetőséget.

A hangszeresek mellett az énekesek számára is nyitva áll az össz-európai színtér, hiszen néhány éve az Ifjúsági Világkórus (WYCH) is tart meghallgatásokat Magyarországon. Az együttest 1989-ben a Jeunesses Musicales International a Nemzetközi Kórusszövetséggel közösen hívta életre, ma az Europa Cantat Szövetség is támogatja működését. Az évről évre más országokban megrendezésre kerülő kéthetes intenzív próbafolyamatok, és az azt követő turnék célja a  XX. századi kórusmuzsika ápolása, másrészt a mediterrán országok korális zenéjének bemutatása. 2012-ben Ciprusra, Görögországba és Törökországba jut el a kórus, és velük a két magyar szoprán, Horti Lilla és Kuzder Veronika.

Sikeres, fiatalokból álló nemzetközi együttesek működnek természetesen Magyarországon is: a Vásáry Tamás vezette Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar 2012-ben Horvátországba és Olaszországba készül, a 2011-ben Kocsis Zoltán vezetésével megalakított Eufónia Közép-Európai Ifjúsági Zenekar pedig Pécsett koncertezik majd.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.