Edu-Art

Foki Dániel: "Énekes vagyok"

2011.08.09. 12:11
Ajánlom
Alig tizenkilenc éves, ám orgánumának érettsége, stílusismerete és előadói rutinja a harmincasokat idézi: nem csoda, hogy máris három rangos verseny győztese az ifjú szombathelyi bariton.

- Facebook-profilodon röviden és velősen így jellemzed magad: "énekes vagyok". Pontosan miből áll ez az énekes identitás? Mikor és minek a hatására kerülték közelebb az énekléshez? 

- Az éneklés felé a szakközépiskola első évében fordultam igazán komolyan, ez az érzés azóta csak erősödött. Az énekes identitás szerintem nemes egyszerűséggel abból áll, hogy az ember napi 24 órában ezzel foglalkozik. Ezt persze nem úgy értem, hogy reggeltől estig éneklek, de nekem személy szerint mindig e körül forog az agyam.

- Az éneklés mellett mivel töltöd szívesen a szabadidődet?

- Főleg sportolással. Nagyon szeretek úszni, és ez jól is jön, mert az énekléshez nem árt karbantartani a testet.

- Érettségiző fiúknál különösen ritka a képzett, férfias orgánum, sőt akadnak olyan férfi hangfajok, melyekre hosszú éveket kell várni, mire teljesen beérnek. Mikor fedezték fel kivételes hangi adottságaidat?

- Nem gondolom, hogy kivételes orgánumom lenne, bár való igaz, hogy ilyen korban ritka az érett férfihang. Persze nyilván az enyém sincs még teljesen kifejlődve. Vannak olyan "kollégák", akik az enyémnél sokkal érettebb, szebb színű hanganyaggal vannak megáldva. Én inkább - és ezt ne vegyék szerénytelenségnek - csak tudom, hogy hogyan és mit akarok a hangommal megmutatni, ezért engedelmeskedik.

- Milyen hangképzési iskola szerint edzed a hangod?

- Mindkét szakközépiskolai tanárnőm német énektechnikát tanított nekem, és a továbbiakban is ezt fogom alkalmazni. Ennél az éneklési módnál nagyon fontos a szöveg, míg az olasz bel canto technika inkább a dallamra helyezi a hangsúlyt.

- A zeneiskolákban általában a magánének-tanulást hangszeres tanulmányok előzik meg. Te miért kezdtél azonnal az énekléssel?

- Én is átestem hangszeres képzésen, de nem a zeneiskolán belül és inkább csak hobbi jelleggel. De most is szívesen játszom hangszeren, elsősorban zongorán.

- Miből áll a repertoárod most, és a későbbiekben milyen irányba szeretnél elmozdulni?

- A repertoárom jelenleg elsősorban német dalokból és Mozart operazenéjéből áll. Igazából az élőzene minden fajtáját kedvelem. Éppen olyan szívesen hallgatok Vivaldit, mint John Lee Hooker-t, vagy Ray Charles-t. De úgy gondolom, hogy a klasszikus zene, s azon belül is a dal és az oratórium való leginkább a hangomhoz. De természetesen az opera is érdekel, elsősorban Mozart és Rossini művei.

- Esetleg színpadi tapasztalattal is rendelkezel már?

- Az általános iskolában részt vettem pár házi előadásban, például egy Háry Jánosban. De igazi színpadi tapasztalatot a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban szereztem, ahol a Valahol Európában című darabban kaptam egy énekes mellékszerepet.

- Van-e szerepálmod?

- Természetesen. Például Jago, Don Giovanni, vagy Dandini a Hamupipőkéből. De leginkább Jochanaan, Richard Strauss Salome című zenedrámájából.

- Miért döntöttél úgy, hogy külföldön folytatod a tanulmányaid?

- Azért gondolkodtam külföldi egyetemekben, mert elsősorban tanárt és nem iskolát kerestem. Bécsben és Berlinben is remek tanárokat találtam, így döntöttem prof. Hanser mellett.

- Mikor hallgathat meg téged legközelebb, ha valaki nem hallott a Simándy-versenyen vagy a Jeunesses Ifjúsági Koncerten?

- Májusban volt egy önálló dalestem, szeptemberben ezt szeretném kis programbeli változtatásokkal megismételni. Erről pontosabb információkat még nem tudok mondani, de annyi már biztos, hogy szeptember 17-én Balatongyörökön rendeznek koncertet Simándy József emlékére, melyen a Simándy-verseny több helyezettje, s köztük én is fellépek.

Foki Dániel Szombathelyen született 1992-ben. Énektanulmányait a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskolában Őriné Kamarássy Henriettnél kezdte, ezután vették fel a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolába. Itt tanára először Németh Zsuzsa, majd Czeller Krisztina lett. 2011. októberétől a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen folytatja tanulmányait prof. Karlheinz Hansernél. 2009-ben az Országos Gregor József Énekverseny II., valamint az Országos Szakközépiskolai Énekverseny I. helyezettje lett, 2011-ben pedig megnyerte a Simándy József Énekversenyt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.
Edu-Art oktatás

Felszabadulni a mozgásban

Harmadik éve működik a Budapesti Fesztiválzenekar projektje, a TérTáncKoncert. A Hősök terén látható látványos előadás mögött nehéz, de élményekkel teli munka van. A Fidelio a tértáncosok egyik vidéki regionális találkozóján járt.