Edu-Art

Gábor József: „Nyitottnak kell lenni a világ dolgaira!”

2011.10.28. 08:17
Ajánlom
Hogy lehet valaki egyszemélyben Liszt-díjas zongoraművész és futballbíró, és hogy bírja az állandó ingázást Budapest és Győr között? A Figaro INTERJÚjából kiderül.

- Mikor kezdett el zenével foglalkozni?

- Az általános iskola második osztályában kezdtem előképzőbe járni, harmadiktól pedig hat éven keresztül tanultam zongorázni a kőbányai zeneiskolában. Ezután kerültem a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolába Zempléni Kornélhoz, később a Zeneakadémián is nála tanultam.

- Volt muzsikus a családban? Mégis hogy jött a zene iránti érdeklődés?

- Édesanyám még a két világháború között tanult hegedülni, egészen a főiskolai szintig eljutott. Édesapám ugyan később gyógypedagógus lett, de a második világháború előtti időszakban színpadi szerzőként működött. Operetteket, daljátékokat komponált, kiváló tenor hanggal rendelkezett, de nem volt hivatásos muzsikus.

- Ők szorgalmazták a zenetanulást?

- Kezdetben kellett egy szelíd erőszak, de aztán ez viszonylag hamar belsőmmé vált. Sosem volt kérdés például, hogy milyen hangszert válasszak. Igaz, hegedültem pár hónapig, de az nem vált be. Kezdettől fogva vonzott a zongorában rejlő improvizációs lehetőség, a blattolás izgalma, a sokszólamúság.

- Ha már a sokszólamúságnál tartunk: az orgona nem jött szóba?

- Nagy szégyen, de az orgona sajnos nem áll hozzám olyan közel. Nem azért, amiért sokszor vádolják, hogy mechanikus gépkezelés lenne. Számomra egyszerűen fontos a zongora érzete. Nem tudnám a két hangszert váltogatni, persze vannak olyanok, akiknek ez remekül megy. 

- És mikor vált egyértelművé a muzsikus pálya?

- Gyermekkoromban állatorvos szerettem volna lenni, de jobban sajnáltam az állatokat, mintsem hogy a kezeim közé kerüljenek, és a gyógyítás által fájdalmat okozzak nekik. Azt hiszem, nagyjából hatodikos koromtól kezdve biztos volt a zenei pálya.

- Mindig is kamarazenész szeretett volna lenni, vagy a szólista karrier is vonzotta?

- A szólista pálya igazából sohasem vonzott. A kamaramuzsika, a kíséret, az együtt zenélés szenvedélye már konzis koromban kialakult. Ahogy az imént említettem, a zongorának is a többszólamúsága fogott meg, ami a kamarazenében még inkább jelen van, hiszen még több hangszer társul az amúgy is sokszólamú instrumentumhoz.

- Tanítani vagy koncertezni szeret jobban?

- Tulajdonképpen én is azt vallom több kollégámmal együtt, hogy ez a két tevékenység kiegészíti egymást. Például, ha az ember zongora mellől tanít, rájöhet olyan megoldásokra, amelyek segítik az előadóművészi oldalt.

- Elsősorban fuvolistákkal és hegedűsökkel dolgozik együtt. Miért épp ezek a hangszerek? Illetve hogyan jött az énekesekkel való munkakapcsolat?

- Kicsit a véletlen is hozta ezt, na meg az ismeretség. Annak idején a konziban csellistákat kísértem, manapság viszont ez szinte egyáltalán nem jellemző. Azután, amikor 1970 őszén a győri szakközépiskolába kerültem, eleinte minden tanszakról kellett kísérnem növendékeket, ami nagyon megterhelő, ugyanakkor nagyszerű iskola volt a blattolás fejlesztésére és a repertoár megismerésére. Később a fuvola, a klarinét, a hegedű és az ének maradt meg.

-Van ezek között kedvence?

- A fuvolát és az emberi hangot emelném ki talán, de repertoár tekintetében a hegedű bír a leggazdagabb, legnemesebb irodalommal.

- Szabadidejében mivel foglalkozik szívesen?

- Harmincöt éven át, az aranysípig bezárólag voltam futballbíró, persze csak magyarországi meccseket vezettem. Azt hiszem, ez kiegészítő mozgásnak is jó volt. Gyerekkoromban mindig is inkább a bírót figyeltem szenvedélyesen és nem a meccset. Ez nem szokásos dolog, hisz a játékvezetőt vagy szidni szokták, vagy figyelemre sem méltatják. A pályák tartozékai vagyunk, érdekes módon veszünk részt a játékban. Szoktam azon gondolkodni, hogy a kísérés és a játékvezetői tevékenység valahol rokonok. Mindkettőnek érezni kell a ritmusát, a játékosokkal egyfajta kommunikációban kell lennünk, noha nem szabad beszélnünk, hiszen azt az ellenőr sem nézi jó szemmel, és muzsikálás közben sem szavakkal tesszük ezt.

- Aktívan is sportolt?

- Fociztam egy azóta már megszűnt egyesület ifjúsági csapatában, hozzáteszem, nem valami jól. De egy zenész számára a sportolás igen veszélyes lehet a sérülések miatt. Így azt lehet mondani, hogy igazán aktívan nem sportoltam. A foci mellett egyébként a másik kedvenc sportágam - és ezen mindenki meglepődik - a salakmotor. Persze ezt nem próbáltam, de valahogy vonz a salak szaga és a családias légkör, hiszen egy ilyen versenyen mindenki ismeri egymást. Sajnálatos, hogy nagyon kevés salakmotor-pálya van Magyarországon.  

- Rengeteg versenyen és koncerten közreműködik korrepetitorként. Mi a titka hatalmas munkabírásának, fiatalos lendületének?

- Egyrészt a fiatalok, másrészt a zene közelsége, gondolom.

- Budapest és Győr között ingázik. Milyen a „kétlaki" élet?

- Mind a két helyen van lakásom, a körülmények jók, ami igen fontos. A vonatozás pedig kifejezetten hasznos időtöltésre „kényszerít": nem nagyon lehet az olvasáson kívül mást csinálni. Persze lehet memorizálgatni, darabokat átismételni, de elsősorban irodalmi ismereteim jelentős részét köszönhetem ezeknek az utazásoknak, valamint a hírekről is ekkor értesülök. Úgy gondolom, amúgy kevesebb időm jutna olvasásra.

- 2010-ben Liszt-díjat kapott. Hogyan fogadta?

- Nagyon nagy meglepetés volt számomra, mivel általában szólisták kapják a díjakat. Egyben kicsit kellemetlenül éreztem magam, hiszen rengeteg olyan idősebb vagy akár fiatalabb kollégát tudnék említeni, aki már rég rászolgált volna egy ilyen elismerésre, de nevük mégsem került még ennyire előtérbe. Pedig a korrepetitorság is egy igen fontos szolgáltatás, a szó legnemesebb értelmében. De természetesen nagy örömmel fogadtam.

- Ha újrakezdhetné, csinálna másképp valamit?

- Én jól érzem magam a bőrömben, valószínűleg nem változtatnék semmin, de ez egy nehéz kérdés. Ha az emberi kapcsolatokat nézzük, soha nem lehetünk biztosak abban, hogy minden megfelelően alakult-e, de ha a szakmára vonatkozik ez a kérdés, akkor határozott nem a válaszom.

- Ha már az emberi kapcsolatokat említette: a szakmai közösségein kívül mesélne szűkebb környezetéről, a családjáról?

- Második házasságomban élek, jelenlegi feleségem, Jászberényi Lilian is muzsikus, zongorakísérő a Bartók konziban. Általában meglepődnek azon, hogy nincs gyermekem. Ezt nem terveztük, egyszerűen így alakult. Valaki meg is fogalmazta azt a gondolatot, hogy nekem a tanítványaim a gyermekeim. Talán ezért nem érzem azt a hiányt, amit kellene.  

- Ha egy mottóval kellene jellemeznie pályáját, életét, mi lenne az?

- Én mindenképpen adni szeretek. Amikor kapok, mindig zavarba jövök. Az már mindegy, hogy a közönségnek adni, vagy a kamarapartnernek, az ifjúságnak vagy a hallgatóknak, a lényeg egy: az adás. Költőibben szeretetnek mondanám.

- Ha minden fiatal muzsikushoz intézhetne pár mondatot, mit mondana, mit tanácsolna nekik?

- Nemrégiben beszélgettem egy mérnököket tanító egyetemi professzorral, aki elpanaszolta, hogy a fiatalok jelentős része manapság csak a diploma, a papír megszerzéséért küzd, azon kívül igénytelenség, kulturálatlanság jellemzi őket. Szerintem nálunk, zenészeknél még nem ilyen súlyos a helyzet, persze nem akarom elkiabálni. Mindenesetre úgy látom, a zenének van egyfajta léleknevelő hatása, nemesítő ereje. Ezért fontos a szint és ennek a szellemiségnek a megtartása, sőt a mérce magasabbra helyezése. Meg kell ismerni a társművészeteket, nyitottnak kell lenni a világ dolgaira!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Színház

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Vizuál

Hétfőtől újra látogatható a Virág Judit Galéria

A virtuális túra mellett április 12-től kezdve már a galéria kiállítóterében személyesen is megnézhetjük az első tematikus grafikai aukció és a tavaszi kortárs aukció ritkaságait - köztük Rippl-Rónai József, Czóbel Béla és Kassák Lajos egy-egy művét is.
Vizuál

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Színház

Stumpf István: Az SZFE ügye bizonyos értelemben baleset volt

A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos is megszólalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzet kapcsán, egyfajta balesetnek titulálva a modellváltás körüli ellenállást. Stumpf István reményét fejezte ki aziránt is, hogy a többi modellváltó egyetemen ilyen nem fog előfordulni.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.