Edu-Art

Gloviczki Zoltán: "Az iskolák hétköznapjaiban semmi sem változik"

2012.10.23. 12:03
Ajánlom
A helyettes államtitkár a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége, valamint a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete közös tanévnyitó konferenciáján azt is elmondta, mivel váltható ki a mindennapi tornaóra, bent kell-e tölteniük több órát az intézményben a zenepedagógusoknak, és hogy mi lesz a délutáni művészeti órákkal, az egységes iskolákkal.

Fenntartásaink - ezt a címet viselte dr. Gloviczki Zoltán helyettes államtitkár (a szakpolitikus október 18-án benyújtotta lemondását, ám a kormányzat azt nem fogadta el - a szerk.) nyitó előadása a művészetpedagógusok tanévnyitó konferenciáján. Köszöntve a résztvevőket, s azzal kezdte előadását, hogy feltűnően hasonló dolgokról beszél majd, mint tavaly, és megtiszteltetésnek tartja, hogy a jelenlévők még hisznek abban, amit elmond. Hatalmas struktúrát mozgatunk - mondta - s nagyon sok problémával járó átalakítási folyamatokról van szó. De hozzátette azt is, hogy az előző közoktatási törvény 15-20 évig működött, és csak most vettek észre benne elképesztő hibákat...

Arról is beszélt, hogy bár 2012. szeptember 1-jén hatályba lépett a Nemzeti köznevelési törvény, ennek a legvitatottabb elemei ebben a tanévben még nem jelennek meg. Ami lényeges lehet a pedagógusok szempontjából, hogy fontos a helyi pedagógiai program felülvizsgálata, a helyi tanterv. Szintén lényeges, hogy ősztől a mindennapi testnevelés is része a tanmenetnek. A helyettes államtitkár azt is hozzáfűzte, ez nem csupán két plusz tornaórát jelent, hanem az akut helyzetre válaszoló, az oktatás világán túlmutató jelenségről van szó, és fontos, hogy mindezzel egy kialakult problémára kívántak válaszolni. Viszont a művészeti oktatás szempontjából érdekes lehet, hogy a 3+2 kötelező testnevelésóra kiváltható a tánc minden ágával, hiszen mozgásról van szó. S ez nem szakkör, hanem rendes tanóra.

Nem lépnek még életbe szeptemberben a munkaidővel, bérrel, kapcsolatos rendelkezések, csak 2013. szeptember 1-jétől (2012. szeptember 5-i állapot szerint - mint a Fidelio is megírta, a bevezetés időpontját azóta lebegteti a kormány - a szerk.) , ahogy mindenféle csoportlétszámot is a következő tanévtől számítanak. A tartalmi szabályozás, a NAT is 2013-tól él. Szintén lényeges, hogy a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetű meghatározás is ettől kezdve változik, azért, mert eddig ennek a kritériumai más-más jogszabályban három különböző módon voltak megadva, jövő őszre azonban megszületik az új definíció. De tartalmi változások is várhatóak, mert át kell gondolni a hátrányos helyzet pontos jelentését.

A művészetpedagógusok számára is lényeges, hogy jövő szeptembertől kis településeken 8 szülő kérésére iskola indul. Tanév közben is akadnak lényeges változások, hiszen 2013. januárjától lép életbe az állami feladatvállalás megjelenése. A törvényben változik az intézményvezetők kinevezésnek a módja is, ez azonban nem új igazgatókat jelent. Az átalakuló szakszolgálati ellátást január 1-től szabályozza az átalakítás. Dr. Gloviczki Zoltán azonban hangsúlyozta, hogy nem az utolsó ítéletre készülnek. Nem akarnak mindent az utolsó részletig megszabni a művészetpedagógusoknak, a szakmai szervezeteké a javaslattételi lehetőség.

A helyettes államtitkár ismét elmondta, a törvényben vannak olyan hibák, amelyeket nem vettek észre, de az MZMSZ elnöke, Ember Csaba számos apróságot jelzett már náluk. Hozzátette azt is, hogy az előző törvény összes elírásának, tévedésének az előző húsz év alatt sem értek a végére, s együtt is éltek számos tévedéssel. Fontos kérdésként említette még azt is, hogy a művészeti iskolák esetében nincs megszabva a konkrét térítési díj. Az új törvény nem szájbarágós, nő az iskolák felelőssége, hiszen csak a keretet határozzák meg. Hangsúlyozta, nagyon jó a kapcsolat, az együttműködés a zenepedagógusokat képviselő szervezetekkel, és közös hadjáratot folytattak azért, hogy a művészeti szakképzés az országos szakképzési jegyzékbe külön kategóriába kerüljön, s nagyon örülnek annak, hogy ezt sikerült elérniük.

Dr. Gloviczki Zoltán kiemelte azt is, hogy két éve beszélt arról, hogy lesz életpálya modell, lesz rá pénz, nem fog szétesni a köznevelés rendszere, és a pedagógusok nem fognak rettegve iskolába járni. Az idő őt igazolja. Elmondta, tudja, hogy a művészeti pedagógusok aggódnak amiatt, hogy a változások miatt folyamatosan bent kell tartózkodniuk majd az iskolában. Nem kell - mondta - gyakorolhatnak otthon az intézményvezetővel történt megállapodás alapján. S miután16 óráig az iskola köteles elfoglaltságot biztosítani a gyerekek számára, így a tanárok attól is tartanak, hogy nem idő a művészeti órákra. A törvény arról szól, hogy a gyerek ne az utcán legyen, viszont jogszabályellenes, ha a művészetoktató tanárokat nem engedi be. Fontos, hogy zenéljenek a gyerekek.

Beszélt arról is, hogy az idei tanévben megjelenik az állami szerepvállalás, s nemcsak állami iskolák lesznek, hanem magániskolák is. Az összes magyar pedagógus bérét az állam fogja finanszírozni. Normatíva helyett pedagógusbéreket biztosítanak 2013. január 1-jétől. Az alap több lesz, mint eddig, ez azonban nem lesz összefüggésben semmiféle tanár létszámmal. A helyettes államtitkár azt mondta, a helyi érdekek érvényben maradnak. S hangsúlyozta, hogy a működtetést helyi erőből is lehet finanszírozni, az önkormányzatok is fizethetik a villanyszámlát, ha akarják. S kiderült, az önkormányzatok nem adják könnyen az iskoláikat, részt kívánnak venni a működtetésben. Mindebből az következik, hogyha ellehetetlenül egy-egy intézmény, akkor az állam vállalja a felelősséget, és az állam felel a szakmai irányításért is. Ha az eszközjegyzék hiányos, akkor a beszerzésével az államnak kell foglalkoznia.

A szakpolitikus arról is beszámolt, hogy 2013-ban a GDP 10 %-át fordítják oktatásra, akárcsak Klebelsberg Kunó idejében. A vallás-és közoktatásügyi miniszterről elnevezett Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ szeptemberben kezdte meg működését, jelenleg a szervezetben ketten dolgoznak, s a központ betöltendő állásaira szakmai pályázatokat írnak majd ki. A helyettes államtitkár elmondta, nem volt könnyű ebben az új struktúrában megoldani az iskola egységét. Hiszen a rendszerben az intézmények nem lesznek önálló költségvetési szervek, azért, mert gazdálkodásuk részben az államhoz, részben az önkormányzathoz tartozik. Az önálló jogi státuszuk azonban megmarad. Viszont az intézményvezető jogkörébe nem tartozik bele a kinevezés, a felmentés, ezt a Klebelsberg Központ intézi, szigorúan az intézményvezető kérésére. Említette azt is, hogy folyik az országos felmérés előkészítése is.

Dr. Gloviczki Zoltánhoz több kérdés is érkezett a pedagógusoktól, ezek között szerepelt az is, hogy mi történik kistérségi társulásokkal, a többcélú intézményekkel. Elmondta, afelé tart a trend, hogy ezeket szétszedjék, erre az ősszel születik törvény. Összegzésként azonban elmondta azt is, a különböző törvényi, jogszabályi változások ellenére az iskolák hétköznapjaiban semmi sem változik.

S hogy mennyire fontosak a művészeti iskolák azt talán az is bizonyítja, hogy dr. Gloviczki Zoltán beszédét követően az MZMSZ elnöke, Ember Csaba még elmondta azt is, európai örökséggé szeretnék nyilváníttatni a magyar zeneoktatás rendszerét.

Az írás eredetileg a Parlando 2012/4-es számában jelent meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.