Edu-Art

Grafika-dömping a kultúrkávézóban

2011.04.04. 12:23
Ajánlom
Óriási érdeklődés övezte a Kalicka Bistro napokban lezárult grafikai pályázatát.

A pályázatra több mint 200 pályamű érkezett, a verseny Facebook oldalán pedig több mint 2000 ember követte az eseményeket és szavazott az alkotásokra. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt grafikai tervet Pész Zsófia nyújtotta be.

Pénteken, sajtótájékoztató keretében hirdették ki a februárban indult grafikai pályázat öt díjazottját. A feladat nem kevesebb volt, mint megtervezni a Kalicka Bistro legújabb szolgáltatásának csomagolását: a Kalicka idén tavasztól ugyanis bevezeti a magyarországi kis kávézók tekintetében egyedülálló „coffe to go" rendszert, azaz a tengerentúlon már oly' divatos kávét elvitelre, papírpohárban. A fiatal tehetségek felkarolásában élen járó kávézó így szeretné egyedivé tenni jellegzetesen finom kávéját, és kitörni a szürke hétköznapok egyhangúságába olvadó kávézási rítusból.

A felhívás sokakat megmozgatott, a szakmai grémium végül harmincnyolc művet bocsájtott a nagyközönség elé, amire az érdeklődők a Facebookon szavazhattak. Mi sem mutatja jobban az érdeklődést, mint az, hogy a 38 grafikai tervre kevesebb mint másfél hét alatt közel 2300 szavazat érkezett. A kezdeményezés további sikere, hogy a kávézó alig több mint két hét alatt megnégyszerezte rajongóinak számát az ismert közösségi oldalon.

A zsűrinek nem volt egyszerű dolga, végül a Kalicka az öt legjobb tervet díjazta. Az első helyezett egy iPod shuffle-lel és egy két évre szóló 20% kedvezményre jogosító Kalicka kuponnal lett gazdagabb, valamint a nyertes pályamű a Kalicka „take away" poharain és bögréin lesz látható, ezzel népszerűsítve a győztes alkotót is. A második és harmadik helyezettek szintén kedvezményes Kalicka kupont kaptak, a negyedik és ötödik helyen végzők pedig emlékképként saját munkájukat vihették haza.

A zsűri végül egy különdíjat is odaítélt a legmókásabb szakmai érveléssel alátámasztott pályázat készítőjének, aki egy éven keresztül a Kalicka vendége egy pohár limonádéra bármikor, amikor betér a bisztróba. A díjátadóval egybekötött sajtótájékoztatón a nyertesek ezen felül megkóstolhatták a már-már a Kalicka védjegyének számító híres sajttortát is, amit a bisztró tulajdonosai saját kezűleg készítenek.

Az öt díjazott pályamunka alkotója: 

1. helyezett: Pész Zsófia

2. helyezett: Mentus Hella

3. helyezett: Mészáros Júlia

4. helyezett: Szász Brigitta

5. helyezett: Babán Szilvi

A nyertes pályaműveket három héten keresztül lehet megtekinteni a Kalicka Bistroban, a Rottenbiller utca 32. szám alatt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.