Edu-Art

Green-Go Rövidfilm Verseny 2013

2013.06.20. 16:00
Ajánlom
Szeretnél David Attenborough nyomdokaiba lépni? Téged is zavar, hogy a Földön közel 1 milliárdan nem jutnak tiszta ivóvízhez? Van egy jó ötleted, ami akár a mozivászonra is felkerülhet? Ha igen, akkor forgass filmet és nyerj vele! Jelentkezési határidő: 2013. szeptember 30.

A Green-Go Rövidfilm Verseny idén is várja a kreatív, sokkoló, vices, de mindenképp különleges és szemléletformáló kisfilmeket az alábbi három kategóriában:

1) Nem bántja a szemét?
A szárazföldek és vizek területéből az általunk termelt hulladék egyre nagyobb területeket harap ki. Ahol burjánzó növényzetnek és változatos élővilágnak lenne helye, ott ma a mi szemetünk ver tanyát és egyre több és több területet akar.

Tény:
A Csendes-óceánon egy közel két németországnyi méretű műanyag szemétből álló sziget úszik. A Maldív-szigetek egyik-másik kisebb szigetét szinte teljes egészében szemét borítja. Európa minden egyes polgára fél tonna szemetet termel évente, ami elégetésre, hulladéklerakókba, vagy esetleg a természetbe kerül.

Ha te is egy szemét nélküli bolygót szeretnél, akkor mutasd meg:
- a hulladék és szemét által okozott problémákat helyben, vagy a világban,
- hogyan oldjuk meg a hulladék által okozott problémákat - hogyan csökkentsük, javítsuk, használjuk és hasznosítsuk újra,
- milyen lehet egy képzeletbeli világ, ahol nincs hulladék és szemét.

2) Víz - egy csöpp élet
Él egy férfi Etiópiában. Aribeth a neve. Ő, a felesége és három gyermeke egy olyan helyre születtek, ahol nem ritka, hogy a hőmérséklet 50 fok fölé kúszik. Természetes vízforrások ezen a vidéken aligha léteznek. Aribeth és családjának túlélése azon múlik, hogy időben megkapják-e heti pár literes vízadagjukat, amit teherautóval, palackozva szállítanak részükre minden héten. Ezt a csöppnyi adagot használja a család tisztálkodásra, főzésre és ivásra. Ők tudják, hogy az életük ennek a csöpp vízadagnak az okos és felelős felhasználásán múlik.

Tény:
Egy átlagos európai ember mindennapi szükségleteinek kielégítéséhez napi 2000-5000 liter vízre van szükség. A megvásárolt élelmiszerek (húsok, tej, gabona, zöldségek), a tisztálkodás, a mosás napi szinten ennyi vizet igényel.

Ha úgy érzed, hogy ezen lehetne változtatni és fontos lenne, hogy felelősen bánjunk a vizeinkkel, akkor ne habozz és mutasd meg:
- hogyan spóroljunk a vízzel anélkül, hogy feladjuk kényelmünket,
- hogyan pocsékolja és szennyezi a világ alapvető szükségletünket és,
- hogyan védhetjük meg természetes vizeinket,
- mit jelentenek nekünk és hogyan védjük meg vizes élőhelyeinket,
- mekkora tévedés, hogy a tiszta ivóvíz korlátlanul és örökké a rendelkezésünkre áll.

3) Életben maradtak
Valahol a világ tengereinek és óceánjainak vizeiben él egy öreg kék bálna. Ez a bálna még emlékszik azokra az időkre, amikor az emberi mohóság és a kíméletlen halászat nem veszélyeztette sem az ő életét, sem a társai, vagy utódai életét. Miközben ezt a felhívást olvasod, erre a bálnára komoly veszély leselkedik.  Ahogy arra a hirola antilopra is a kenyai szavannákon, akire valószínűleg ebben a pillanatban egy orvvadász szegezi a puskacsövét.

Tény:
Az 1930-as években elkezdődött ipari méretű bálnavadászat miatt a kék bálnák száma vészesen lecsökkent. Az elmúlt nyolcvan évben a faj 90%-át kiirtották. Az orvvadászok kapzsisága miatt ugyanekkora pusztításra a hirola antilopok esetében 40 év is elég volt. Mára kevesebb, mint 1000 példányuk él a kenyai szavannákon.

Ha szerinted is fontos, hogy megállítsuk a fajok eltűnését, akkor mutasd meg:
- mit jelent az emberiségnek, ha végleg elveszítjük ezeket a fajokat,
- milyen károkat okoz az orvvadászat, a fajok illegális csempészete és kereskedelme,
- milyen kezdeményezések léteznek a fajok megmentésére,
- mit tehetünk mi, hogy megállítsuk a kihalásukat.

A tavalyi győztes rövidfilm:

Követelmények:
A kisfilm legyen:
- egy maximum 60 másodperces kampányfilm,

VAGY

- egy 60 másodperc és 4 perc közötti hosszúságú kisfilm.

A filmek bármilyen műfajban készülhetnek (rajzfilm, animációs film, bábfilm, dokumentumfilm, riportfilm, stb.). A filmek értékelésénél a témához való illeszkedésen túl előny, ha sokkolóan, meghökkentően, vagy épp pimasz, esetleg vicces, de mindenképp hatásos és szem-felnyitó módon mutatja be a témát.

Jelentkezés:
- hiánytalanul kitöltött online jelentkezési lappal,

Az alábbi fájlküldő weblapok segítségével (2 GB-ig WeTransfer vagy 5 GB-ig My Air Bridge) a contest@greengofest.eu címre eljuttatott nagyfelbontású (minimum 720 pixel széles) eredeti filmfájlal (bármilyen lejátszható formátumban),

A filmmel együtt kérik beküldeni:
- Időkódolt feliratot angolul, .srt formátumban. Akkor is csatolni kell angol feliratot, amennyiben beszéd nem, de feliratok vannak a filmben! Kizárólag angol feliratot tudnak elfogadni.
- 3 állóképet a filmből (.jpg formátumban)

Határidő: 2013. szeptember 30. 18:00

Egy pályázó maximum három filmmel pályázhat. Minden egyes filmhez külön jelentkezési lapot kell kitölteni és külön kell elküldeni a filmeket és a csatolmányokat.

Amennyiben a fent említett követelmények nem teljesülnek, úgy a kiírónak nem áll módjában elfogadni a pályázatot!

A beküldött pályaműveket az alábbi szempontok szerint értékelik:
- kreativitás,
- eredetiség,
- a környezeti- és természetvédelmi üzenet erőssége,
- szakmaiság.

Minden kategóriában zsűri értékeli majd a pályaműveket a fenti szempontok alapján. A zsűri tagjai között egy újságíró, egy filmes szakértő és a témafelelős civil szervezet képviselője lesz. A zsűri minden kategóriában három jelöltet hirdet 2013. október 1-jén, amelyből kategóriánként egy nyertes kerül kiválasztásra a Green-Go Fesztivál során 2013. október 12-én.

Ezenfelül a beérkezett videókra online is lehet szavazni 2013. október 13. 18 órától 2013. október 25. 18 óráig. A legtöbb szavazatot kapott videó lesz a Green-Go közönségdíjasa.

Amennyiben a szervezők a közönségszavazás során bármilyen szabálytalanságot észlelnek, fenntartják a jogot, hogy a versenyzőt a versenyből kizárják. A pályaművekkel szemben támasztott, tehát érvényesnek tekintett alkotásokból választják ki a 3. Nemzetközi Green-Go Fesztivál keretében Budapesten levetítésre kerülő kisfilmeket.

A nyerteseket a 3. Green-Go Fesztivál keretén belül hirdetik ki 2013. október 12-én, Budapesten. A pontos helyszínről minden versenyzőt legalább egy hónappal a vetítés előtt értesítenek.

Díjak
Kategórianyertesek díjai fejenként: 350 euró.
Egy közönségdíj az online szavazás alapján: 200 euró.

Feltételek és kikötések
A rövidfilmverseny nevezői jelentkezésükkel hozzájárulnak, hogy a szervezők (ELTE EKSZ, CEEweb a Biológiai Sokféleségért, Diverziti Egyesület) és nemzetközi partnerszervezeteik a pályázók által beküldött filmeket szabadon használhassák. Ezáltal a pályázók a szervezőket minden joggal felruházzák, korlátozás nélkül, pályaművük egyéni és a világon bárhol történő levetítésére, tartalmának használatára bármilyen nyelven és média csatornán, továbbá arra, hogy a pályamű hozzáférését harmadik fél számára lehetővé tegyék a Green-Go honlapon, saját webfelületeiken, illetve egyéb médiumokban és webfelületeken. A pályázók hozzájárulnak, hogy a szervezők a filmeket és annak részleteit szabadon, korlátozás, és anyagi ellenszolgáltatás nélkül, bármilyen megkötés nélkül szabadon használhassák. A jelentkezők nem támaszthatnak igényt díjra vagy egyéb anyagi javakra a szervezőktől a szerzői jogokkal kapcsolatban. A szervezők és partnereik a filmeket nyereségszerzés céljából nem használhatják fel. A szervezők a filmekben semmilyen lényeges változtatást nem tehetnek a film készítőjének engedélye nélkül. Amennyiben a filmeket a szervező, partnerei, vagy valamely tagszervezete levetíti, a vetítés során a vetítő félnek (szervező vagy tagszervezete) kötelessége megjelölni a film címét, illetve a producer és a filmkészítők neveit. A jelentkezők a beadott pályaműveiket korlátozás nélkül vetíthetik, más versenyekre benevezhetik jelen verseny mellett. A szervezők a filmkészítők által elkövetett esetleges szerzői jogsértésért nem tehetők felelőssé, a szervezők a szerzői jogok tekintetében a beérkezett pályaműveket nem vizsgálják. A szervezők fenntartják a jogot, hogy amennyiben etikai vagy jogi aggályok merülnek fel a szerzői jogokat illetően, illetve a honlapon leadott szavazások során, a versenyzőt a versenyből kizárhatják.

A kisfilm versenyt és fesztivált az Európai Bizottság támogatja. A beérkezett művek és üzeneteik nem feltétlen tükrözik az Európai Bizottság véleményét és nézőpontjait.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.