Edu-Art

Ha a műfaj nem is, a zenélés biztos

2013.03.18. 13:03
Ajánlom
Janca Dániel ütőhangszeres muzsikussal eddigi eredményeiről és jövőbeni terveiről beszélgettünk.

Az Erste Bank Hungary Zrt. két éve alapította meg az Erste az elsőkért tehetségtámogató programot. A Zeneakadémia hallgatói számára kiírt ösztöndíjprogram keretében az egyetem legtehetségesebb növendékei a bank támogatásával havi ösztöndíjat szerezhetnek, valamint a művészi karrier felépítésében elengedhetetlen ismeretekkel vértezhetik fel magukat. A fiatal ösztöndíjasokat egy rövid interjú során bemutató sorozatunk negyedik részében Janca Dánielről olvashatnak. 


Dániel tízéves kora óta zenél, rendszeresen közreműködik szóló-, kamara- és szimfonikus zenekari koncerteken. Magyarország legrangosabb koncerthelyszínein és stúdióiban játszik.

- Azt gondolnám, ha egy fiatal fiú elhatározza, hogy zenész lesz, inkább egy rock bandában képzeli el magát. Miért épp a klasszikus irány vonzott?

- Ez alól én sem vagyok kivétel, nem vonzott a klasszikus zene, apukámnak köszönhetően kezdtem el klasszikus ütőhangszereket tanulni. A későbbiekben már saját elhatározásom alapján folytattam zenei tanulmányaimat. Ma nem tudnám megmondani, hogy esetleg a jazz vagy a klasszikus irányzat vonz jobban, nem is hiszem, hogy feltétlenül el kell kötelezni magunkat egy műfaj mellett, de ha tévedek is, annyi biztos, hogy számomra ennek még nem jött el az ideje.

- Sikereid alapján úgy látom, eddig ez valóban jó választás volt. Melyik díjadra vagy a legbüszkébb?

- 2012 szeptemberében első helyezést értem el a fermói (Olaszország) 10. Nemzetközi Ütőhangszeres Verseny timpani kategóriájában. Először fordult elő, hogy túlnyomó részt egyedül készültem fel, így különösen örülök a jó eredménynek.

- Legutóbb az ifjúsági szimfonikus turnén léptél fel, melyet komoly munka előzött meg. Hogyan sikerült a turné?

- Március 2. és 5. között Grazban, Zágrábban, Budapesten és Ljubljanában léptünk fel az EUfónia közép-európai ifjúsági zenekarral. A turnét valóban intenzív próbaidőszak előzte meg Grazban - öt nap alatt három darabot kellett elsajátítania a zenekarnak, többek között Brahms IV. szimfóniáját és Alban Berg hegedűversenyét, két szólistával. Jól sikerült, új tapasztalatokkal lettem gazdagabb, izgalmas volt együtt dolgozni hasonló korú, részben más gondolkodású zenészekkel.

- Mindemellett számos zenekarban játszol. Kiemelnél ezek közül néhányat?

- Januárban abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy közreműködhettem a Nemzeti Filharmonikus Zenekar két koncertjén is Budapesten a Müpában, illetve a pécsi Kodály Központban. Tavaly júliusban Vukán Györggyel és a Concerto Budapest Rézfúvós Kvintettjével léptem fel a Concerto Budapest zeneházban. (l). Legközelebb március végén a Budafoki Dohnányi Zenekar lemezfelvételén játszom.

- Gondolom, ez nagyon sok időt igényel. Mennyi szabadidőd marad emellett?

- Az elmúlt bő félévben már szinte egyáltalán nem volt szabadidőm, pedig rengeteg egyéb dolog is érdekel a zenén kívül. Szeretem és nagyon fontosnak tartom a rendszeres zenekarozást, de első helyen egyelőre az egyetem van.

- Jelenleg II. éves klasszikus ütőhangszer és I. éves jazzdob szakos hallgató vagy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Hogyan tovább? Merre tervezed a master képzést?

- Rengeteg dolog befolyásolja a döntést, még nem tudom, hogy itthon vagy külföldön szerzek-e master diplomát. Itthon a Zeneakadémia, külföldön esetleg München, Amszterdam vagy az USA jöhet szóba. Tanulni szívesen elmennék, de valószínűleg nem maradnék kint hosszabb távra, szeretnék itthon elhelyezkedni.

- Hol látnád magad szívesen tíz év múlva?

- Tíz év múlva az egyik legjobb zenekarban fogok játszani, filozófiát tanulok és kedvenc könyveimet fordítom magyar nyelvre - amikor nem a családommal vagyok.

Programkereső

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Színház

Pihe-puha babaszoba, nyers hús és brutalitás – Interjú Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával

Mennyire határozzák meg az életünket azok a sebek, amelyeket tizenévesként szerzünk? – egyebek mellett erre keresi a választ a Darázs című krimi. Az előadásban látható két színművésszel beszélgettünk a bullying jelenségéről, a karakterekben rejlő sötétség szépségeiről, a független színházak helyzetéről, valamint arról, kedvesnek kell-e lennünk egymással.
Klasszikus

„A fiatal énekeseknek bizonyos szerepekre gondolniuk sem lenne szabad” – Elīna Garanča a pálya buktatóiról

A cseh Opera+ oldalnak nyilatkozott Elīna Garanča opera-énekesnő, a videóban arról mesélt Jan Bubák karmesternek, hogyan építette fel a karrierjét, és milyen veszélyek leselkednek egy pályakezdő művészre.
Vizuál

Párizsi éjszakák, napozó nők – A Vaszary-kiállításon jártunk

„Nem volt soha egyéb szándékom, vágyam: festeni akartam! Ez az autoszuggesztió nekem oly természetes volt, hogy annak ellenkezőjét nem is tudtam volna elgondolni” – írta naplójába Vaszary János, a 20. század egyik legnépszerűbb magyar festője, akinek kiállítása szeptember 14-től látható a Magyar Nemzeti Galériában. 
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.