Edu-Art

Ha a műfaj nem is, a zenélés biztos

2013.03.18. 13:03
Ajánlom
Janca Dániel ütőhangszeres muzsikussal eddigi eredményeiről és jövőbeni terveiről beszélgettünk.

Az Erste Bank Hungary Zrt. két éve alapította meg az Erste az elsőkért tehetségtámogató programot. A Zeneakadémia hallgatói számára kiírt ösztöndíjprogram keretében az egyetem legtehetségesebb növendékei a bank támogatásával havi ösztöndíjat szerezhetnek, valamint a művészi karrier felépítésében elengedhetetlen ismeretekkel vértezhetik fel magukat. A fiatal ösztöndíjasokat egy rövid interjú során bemutató sorozatunk negyedik részében Janca Dánielről olvashatnak. 


Dániel tízéves kora óta zenél, rendszeresen közreműködik szóló-, kamara- és szimfonikus zenekari koncerteken. Magyarország legrangosabb koncerthelyszínein és stúdióiban játszik.

- Azt gondolnám, ha egy fiatal fiú elhatározza, hogy zenész lesz, inkább egy rock bandában képzeli el magát. Miért épp a klasszikus irány vonzott?

- Ez alól én sem vagyok kivétel, nem vonzott a klasszikus zene, apukámnak köszönhetően kezdtem el klasszikus ütőhangszereket tanulni. A későbbiekben már saját elhatározásom alapján folytattam zenei tanulmányaimat. Ma nem tudnám megmondani, hogy esetleg a jazz vagy a klasszikus irányzat vonz jobban, nem is hiszem, hogy feltétlenül el kell kötelezni magunkat egy műfaj mellett, de ha tévedek is, annyi biztos, hogy számomra ennek még nem jött el az ideje.

- Sikereid alapján úgy látom, eddig ez valóban jó választás volt. Melyik díjadra vagy a legbüszkébb?

- 2012 szeptemberében első helyezést értem el a fermói (Olaszország) 10. Nemzetközi Ütőhangszeres Verseny timpani kategóriájában. Először fordult elő, hogy túlnyomó részt egyedül készültem fel, így különösen örülök a jó eredménynek.

- Legutóbb az ifjúsági szimfonikus turnén léptél fel, melyet komoly munka előzött meg. Hogyan sikerült a turné?

- Március 2. és 5. között Grazban, Zágrábban, Budapesten és Ljubljanában léptünk fel az EUfónia közép-európai ifjúsági zenekarral. A turnét valóban intenzív próbaidőszak előzte meg Grazban - öt nap alatt három darabot kellett elsajátítania a zenekarnak, többek között Brahms IV. szimfóniáját és Alban Berg hegedűversenyét, két szólistával. Jól sikerült, új tapasztalatokkal lettem gazdagabb, izgalmas volt együtt dolgozni hasonló korú, részben más gondolkodású zenészekkel.

- Mindemellett számos zenekarban játszol. Kiemelnél ezek közül néhányat?

- Januárban abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy közreműködhettem a Nemzeti Filharmonikus Zenekar két koncertjén is Budapesten a Müpában, illetve a pécsi Kodály Központban. Tavaly júliusban Vukán Györggyel és a Concerto Budapest Rézfúvós Kvintettjével léptem fel a Concerto Budapest zeneházban. (l). Legközelebb március végén a Budafoki Dohnányi Zenekar lemezfelvételén játszom.

- Gondolom, ez nagyon sok időt igényel. Mennyi szabadidőd marad emellett?

- Az elmúlt bő félévben már szinte egyáltalán nem volt szabadidőm, pedig rengeteg egyéb dolog is érdekel a zenén kívül. Szeretem és nagyon fontosnak tartom a rendszeres zenekarozást, de első helyen egyelőre az egyetem van.

- Jelenleg II. éves klasszikus ütőhangszer és I. éves jazzdob szakos hallgató vagy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Hogyan tovább? Merre tervezed a master képzést?

- Rengeteg dolog befolyásolja a döntést, még nem tudom, hogy itthon vagy külföldön szerzek-e master diplomát. Itthon a Zeneakadémia, külföldön esetleg München, Amszterdam vagy az USA jöhet szóba. Tanulni szívesen elmennék, de valószínűleg nem maradnék kint hosszabb távra, szeretnék itthon elhelyezkedni.

- Hol látnád magad szívesen tíz év múlva?

- Tíz év múlva az egyik legjobb zenekarban fogok játszani, filozófiát tanulok és kedvenc könyveimet fordítom magyar nyelvre - amikor nem a családommal vagyok.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rácz Ödön nagybőgős rekordot döntött A dongóval

Rimszkij-Korszakov eredetileg hegedűre és zongorára írt darabját már majd' minden hangszercsoport képviselői eljátszották, most egy extra gyors nagybőgő verziót mutatunk. Videó!
Vizuál

Sikerfilmek unalmas leírásai

Kitalálod, melyik filmet foglalták össze a netezők egyetlen mondatban? A jellemzésekben csak valós információk szerepelnek - abból viszont a lehető legérdektelenebbek.
Zenés színház

Élő közvetítések sorozata New York-i Metropolitan Operából

Tizenkét élő közvetítésből álló sorozatot indít a New York-i Metropolitan Opera (MET) festői európai és amerikai helyszínekről olyan világsztárok szereplésével, mint Anna Netrebko, Diana Damrau vagy Jonas Kaufmann.
Jazz/World

Az augusztus végi tömegrendezvények is elmaradhatnak

Elsodorhatja a járvány második hulláma a nyár végére halasztott rendezvényeket és az augusztus 20-i ünnepségeket - mondta Palkovics László.
Klasszikus

Koncertek erdőben és tavon

A hétvégén több szabadtéri koncertet is adtak. Gyönyörű képeket mutatunk az eseményekről készült galériánkban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.