Edu-Art

„Ha leülhetnénk, és hallgathatnánk a koncerteket...”

2016.06.23. 08:18
Ajánlom
A második Klassz a pARTon! koncertsorozat kapcsán a régi Cimbora táborokról és zenészbarátokról is beszélgettünk Érdi Szabó Mártával. A fesztivál szervezőinek célja, hogy a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Duna-parton a klasszikus zene jelenlétét biztosítsák idén nyáron is.

- Kétszeresére nőtt a fesztivál a tavalyi évhez képest. Mi ennek az oka?

- Bennünket is meglepett a tavalyi koncertek sikere, számos városban rengeteg érdeklődőre találtunk. Az első év után eljutott a hírünk ide is, oda is, végül nem is tudtunk minden igényt kielégíteni. De az is igaz, hogy nem tudtam ellenállni a zenészek kéréseinek sem, akik részt akarnak venni ebben a sorozatban. A programfüzet Érdi Tamás művészbarátait nevezi meg a koncertek fellépőiként, akikkel zömében a 15-20 évvel ezelőtti Cimbora táborokban ismerkedtünk meg. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy évekig válogathatnánk azok közül a neves előadók közül, akik muzsikussá válásában részt vállalt a Cimbora.

- Kiknek a fellépését várod leginkább a programban szereplők közül?

- Nem tudnék választani, és nem is akarok. Tamással azt mondtuk egymásnak, hogy milyen jó lenne, ha egyszerűen beülhetnénk, és hallgathatnánk a koncerteket, és nem kéne törődnünk a szervezés fáradalmaival. Rengeteg kvartettet hallhatnak majd idén, hiszen fellép a Kelemen, az Accord, a Corridor, a zenekari muzsikusokból álló Eckhardt és a Grazioso, illetve az Ewald Rézfúvósok. Mindegyik együttesben van legalább egy-két tag, aki annak idején „cimboránk”

Érdi Szabó Márta

Érdi Szabó Márta

volt. Énekelni fog Csordás Klára, fellépnek a Görög testvérek, akik kiskoruk óta négykezeseztek a táborokban, a fiatalok közül Radnóti Róza és Ránki Fülöpöt említem még. Úgy gondoltuk, hogy minden korosztálynak meg kell mutatnia magát. Balatonfüreden egy flashmobbal indítunk, a Gárdonyi Zenekar és a Solti György Zeneiskola együttese lép fel. Demel Eszter irányítja az egyiket, Bolla Milán a másikat. És fellép az Anima Musicae Kamarazenekar is, nem is egyszer, őket az idén fedeztük fel, Baráti Kristóf vezényelte őket. Ők is játszanak a Várkert Bazárban az Óbudai Danubia Zenekarral együtt, Uri Mayer vezénylete alatt. Legszívesebben mindenkit felsorolnék.

- Kis híján fel is soroltál mindenkit...

- És elnézést kérek attól, akit kihagytam... Az imént ismét a Cimborát emlegettem, de nem ok nélkül. A köztévé tehetségkutatójának, a Virtuózoknak a zsűrijében például hárman is ülnek, akik kötődnek a Cimborához: Miklósa Erika, Kesselyák Gergely és Némethy Attila.

- Ha már szóba hoztad a Virtuózokat, hadd kérdezzelek erről, hiszen ti is hasonló céllal készítettétek a Cimbora adásait!

- Bartókkal és Léon Fleischerrel értek inkább egyet, akik valami olyasmit mondtak, hogy a verseny a lovaknak való. Ennek ellenére több okból is örülök a Virtuózoknak, hiszen végre újra szól a klasszikus zene a tévéből, és fantasztikusak a gyerekek is. De érdemesebb lenne belőlük zenekart alapítani, mint egyenként versenyeztetni őket. A többség így kudarcélménnyel távozik. Szerintem kitűnni sem díjakkal érdemes, hanem tehetséggel, az együtt muzsikálás közben nyújtott teljesítménnyel. Más ez a műsor, mint a miénk volt a hetvenes-nyolcvanas években, de nem szabadna elfelejteni, hogy nem a Virtuózok az első komolyzenei műsor, a közszolgálati tévében, amely fiatal tehetségekkel foglalkozik (annak ellenére, hogy így hirdetik). Hiszen ott volt a Ki mit tud, a Karmesterverseny.

Görög Sisters Piano Duo

Görög Sisters Piano Duo (Fotó/Forrás: Harmos Réka)

- A tavalyi interjúhoz hasonlóan szerettünk volna hármasban beszélgetni, de Érdi Tamás sohasem ér rá. Mit csinál most?

- Tamás körül izzik a levegő, rengeteg koncertet vállaltunk. Talán túl sokat is. A Bartók-év jegyében végigjártuk Erdély és Románia nagyvárosait Bukaresttől Marosvásárhelyig. Csak remélni merem, hogy ez kitart a nyár végéig és tovább, hiszen fellép majd a Sziget Fesztiválon Hámori Mátéval és a Danubia Zenekarral. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy vajon, milyen lesz Mozart műveivel beállítani Európa egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiváljára.

Eckhardt-vonósnégyes

Eckhardt-vonósnégyes (Fotó/Forrás: Harmos Réka)

- Több helységben lesz jelen a Klassz a pARTon! sorozat, mint tavaly. Hogy választottatok?

- Vannak olyan helyszínek, ahova személyesen kötődünk. Például Vörösberény, ahol a nagyapám híres orgonista volt. Most Tamás abban a templomban játszik az ő emlékére a Grazioso Quartettel, ahol a dédapja negyven évig dolgozott. Tihany is új helyszín, az apátsági templomban a Fesztiválzenekar kvartettje, az Eckhardt lép majd fel.

És nagy öröm – és még nagyobb kihívás – volt nekünk, hogy Balatonfüred két hétre a rendelkezésünkre bocsátotta a Gyógy téren, a Szívkórházzal szemben lévő színpadot. Esztergomban sem voltunk tavaly, de idén már plakátok hirdetik, hogy megyünk a Várszínházba.

- Mit vársz az idei fesztiváltól?

- Ha csak annyira lesz sikeres, mint tavaly, már boldog leszek. Balatonfüred polgármestere, Bóka István azt mondta nekem, hogy ha ezt évről évre csináljuk, akkor itt ezrek lesznek. Hát én erre nem is gondoltam, de nagyon jó lenne, ha igaza lenne.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.