Edu-Art

Hamarosan "kinyílik" a miskolci SZEM

2014.01.14. 12:05
Ajánlom
Az idén is megrendezik az európai Színművészeti Egyetemek fesztiválját a Miskolci Nemzeti Színház és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem közös szervezésében február 4. és 9. között.

A miskolci nemzetközi színművészeti fesztivál programján öt külföldi és négy magyar előadás, workshopok, vizsgaelőadások, közönségtalálkozók és szakmai beszélgetések szerepelnek - olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, a Miskolci Nemzeti Színház újra lehetőséget ad a hazai közönség számára arra, hogy megismerkedhessen Európa fiatal művészeinek munkáival és kortárs színházi irányzataival. Az eseményen München, Varsó, Krakkó, Bytom, Vilnius, Prága, Bukarest, Kaposvár és Budapest színművészeti egyeteme vesz részt.

A programban olyan vizsgaelőadások és műhelymunkák szerepelnek, amelyeket a hallgatók az egyetemi művészeti oktatás részeként készítettek. A fesztivál szervezőinek célja betekintést nyújtani azokba az európai színházi trendekbe, amelyek meghatározzák a holnap színházművészetét, hiszen a Miskolcra látogató egyetemi hallgatók közül fognak kikerülni a következő évtizedek jeles művészei is.

A tavalyi fesztiválhoz hasonlóan az idén is közönségtalálkozók és szakmai beszélgetések várják az érdeklődőket, továbbá workshopot tart Horváth Csaba, Gemza Péter koreográfus, rendező, Lőrincz Katalin táncművész, koreográfus, valamint Szabó Mónika karmester, zenei vezető is. A fesztiválon résztvevő több mint száz fiatal alkotónak lehetőséget adnak arra, hogy megismerjék egymás munkáit, a hallgatók együtt vehetnek részt a workshopokon.

A program összeállításakor hangsúlyt fektettek a zenés színházi műfajokra. A prágai egyetem hallgatói E. F. Burian Háború című művét adják elő, Varsóból Benjamin Britten Lukrécia meggyalázása című operája érkezik a fesztiválra és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem The Don Juan Project című előadása is szerepel a programban.

A közönség találkozhat tánc- és mozgásszínházi, valamint hagyományos prózai előadásokkal is. A vilniusi egyetem hallgatói a Mindennek ellenére című produkciót hozzák el Miskolcra, az idén is érkezik német-lengyel koprodukció: az Operculum - A haza keresése című mozgásszínházi előadás látható müncheni és bytomi diákok előadásában a fesztiválon, a bukaresti színház- és filmművészeti egyetem pedig Ionesco A kopasz énekesnő című művével vesz részt a rendezvényen.

A fesztivál társszervezője, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem két produkcióval szerepel a fesztiválon, mindkettő a negyedéves színészosztály munkája: a Zsótér Sándor rendezte Hamletet és a Horváth Csaba által színpadra állított Vérnászt láthatja a közönség. A Kaposvári Egyetem harmadéves színészhallgatói a Rusznyák Gábor által rendezett Rómeó és Júliát mutatják be.

Az eredeti nyelven zajló előadások magyar és angol nyelvű feliratozással láthatók. A részletes program a fesztivál honlapján, a www.miskolciszem.hu-n és Facebook oldalán található meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Könyv

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.