Edu-Art

Hangszerek napja

2011.05.15. 15:32
Ajánlom
A 20 éves Hangszerészképző Iskola jubileumi rendezvénysorozatot szervez az Iparművészeti Múzeumban május 20-22. között.

Az eseményen nagyszabású hangszerkiállítással, előadásokkal, pódiumbeszélgetésekkel és záróhangversennyel ünnepel a magyar hangszerésztársadalom, de persze gyerekprogram is lesz: a legifjabb látogatók készíthetnek kisebb hangszereket. Lendvai Tamást, a Zeneakadémia Hangszerészképző Iskolájának igazgatóját idézve: "A Zene Világnapja mellett megjelölünk egy napot, a Hangszerek Napját, hagyományteremtő kezdeményezésként. A zenei élet három fő tartóoszlopa a zeneszerző, az előadó és a háttérbe szorult hangszer illetve készítője. Ezzel az ünnepel változtatni kívánunk a helyzeten." Az esemény célja, hogy reflektorfénybe helyezze a hangszerészetet, a hangszereket és a szűkebb szakmai és a szélesebb közvélemény számára ismertté tegye a magyar hangszerészet értékeit. Bartók, Kodály és Liszt országában hozzájuk méltó hangszerész mesterek alkottak, többek között Beregszászy, Nemessányi, Schunda és Stowasser nemzetközi szinten is maradandó és korszakalkotó eredményeket mutattak fel. Ezen eredményekhez szükség volt a közegre, az elismerésre és az elfogadásra, ennek a hagyományait kívánja az ünnep lefektetni.

A programon "Hangszerekkel a zene szolgálatában" címmel kerekasztal beszélgetésen ismert zenészek, hangszerészek keresik a hangszerészet helyét a zenei életben. A hangszerészettel kapcsolatos elméleti és történeti jellegű kérdésekről a szélesebb közvélemény számára is érthető és izgalmas előadásokat tartanak neves előadók. A mára már híressé vált sorozat, a Hangszercsodák egyik előadását hallhatja meg a közönség Mandel Róberttől, a theorba- és lantcsembalóról beszél Romanek Tihamér, hangszerakusztikai kutatásokról tart előadást Dr. Pap János, Szerényi Béla és Istvánfi Balázs a népi hangszerekről tartanak ismertetőt, az eseményen világhírű cremonai hangszerkészítő vendéget is várnak. Az ünnepi hangversenyen elhangzó gondolatokon keresztül középpontba kerül a 20 éves Hangszerészképző Iskola, a Hangszerek Napja, a kiállításon a közönségszavazatok alapján "A legszebb hangszer" oklevél átadására is sor kerül. A záró koncerten megszólal a legendás theorbacsembaló egy viola de gambával, szöghegedű, jazz együttes, hárfa, tekerő és más hangszerek kívétel nélkül neves művészek előadásában.2011. május 20-21-22.

Iparművészeti Múzeum díszterme

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.