Edu-Art

Hármas együttműködés a gyermekkarért

2014.06.02. 11:17
Ajánlom
Az Opera, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a VI. kerületi Erkel Ferenc Általános Iskola együttműködése az Opera gyermekkari utánpótlása mellett a tehetséggondozást szolgálja.

Az Erkel hivatalos gyermeknapi rendezvénye előtt, június 1-jén, ünnepélyes keretek között erősítette meg háromoldalú megállapodását az Opera, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a VI. kerületi Erkel Ferenc Általános Iskola képviseletében Ókovács Szilveszter, Debnár László és Fehér Adrienne.

A Magyar Állami Operaház Gyermekkara jelenlegi formájában 1970 óta működik. Botka Valéria kezdeményezésére az akkori Szív utcai ének-zene és franciatagozatos általános iskola fogadta tanulói közé az Operaházban éneklő gyerekeket. Az iskola ma már Erkel Ferenc Általános Iskola néven ismert. Minden évfolyamban egy osztály kiemelt szinten tanulja az ének-zene tantárgyat - közülük kerülnek ki az Operaházban és Erkel Színházban műsoron lévő darabok gyermekénekesei. 1987 szeptemberétől a Gyermekkar vezetője Gupcsó Gyöngyvér, aki Szebellédi Valéria (az Erkel Ferenc Általános Iskola tanára) és Gupcsó Ágnes (a MTA Zenetudományi Intézet munkatársa) korrepetitorok segítségével látja el feladatát. A Gyermekkórus tagjai nemcsak az operák gyermekkarra írt szólamait éneklik el, de számos gyermekszóló-szerepet is alakítanak.

A gyermekkar folyamatos utánpótlásának segítése így nemcsak az Erkel Iskola elsődleges szempontja. Az Opera a legmagasabb műfaji színvonalat kívánja nyújtani felnőtt művészeinek közreműködésével, így a gyermekkórust igénylő operaelőadások esetében, a homogén minőség fenntartásáért kötelessége a tehetséggondozás elősegítése. Az Opera és a Klebelsberg Központ, mint az Erkel Ferenc Általános Iskola fenntartója azonos célokat tart szem előtt, így kiemelt feladatának tekinti a tehetséggondozást, a tehetségek felismerésében való kölcsönös segítségnyújtást; ennek érdekében pedig tovább erősítik együttműködésüket. Megállapodásukkal az Erkel Ferenc Általános Iskola az Operaház Gyermekkarának dedikált bázisiskolájaként a dalszínház kiemelt szakmai támogatását élvezheti.

Az Opera az utolsó két évadban professzionális szintre emelte ifjúságnevelő tevékenységét. A középiskolás korosztály számára kifejlesztett Erkel színházi OperaKaland eddigi három sorozata több mint 62 000 diákot fogadott, az óvodások és kisiskolások számára az Opera nyújt több típusú interaktív, ismeretterjesztő programot. A számos, gyermek- és ifjúsági lehetőség mellett, a megállapodás aláírásával, ugyancsak gyermekek számára, immár azonban az operaműfaj műveléséhez szükséges felkészítés támogatásában is nagyobb szerepet vállal az Opera.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.