Edu-Art

Harmincéves a Szentegyházi Gyermekfilharmónia

2012.05.13. 14:04
Ajánlom
Négynapos rendezvénysorozattal ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját a székelyföldi ifjúsági zenekar és kórus, a "Fili".

A gyermekzenekar 800. koncertjét 2007-ben éve tartották, mostanra pedig már az ezret is meghaladta a fellépéseik száma. Évente 30-40 koncertet adnak, főleg Szentegyházán és a környező székelyföldi településeken. A kilencvenes évek eleje óta rendszeresen lépnek fel a filisek Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta területein. A 2003-ban Magyar Örökség-díjjal kitüntetett együttes 2005-ben Törökországban járt, tavaly ősszel pedig "meghódította" Nyugat-Európát is. Szeptemberben a 140 tagú, székely gyermekekből álló ének- és zenekar a magyar nemzeti kisebbségek Brüsszelben működő európai érdekképviseleti irodája (HUNINEU) és a belga szenátus közös szervezésében vendégszerepelt Brüsszelben Gyermekhangok Európáért című műsorával.

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia elmúlt három évtizedéről Haáz Sándor zenetanár, az együttes karnagyaelmondta, hogy a Fili 30 éves névsorába pontosan 1196 név került be. Az összeírás azért is volt fontos, mert május 4-én hajnalra minden egykori zenekari tag házának kapujára vagy lakása ajtajára kis zászlót tűztek azzal az évszámmal, amikor az illető tagja volt a gyermekfilharmóniának. Több helyre két-három vagy akár hat-nyolc zászló is került. Sok egykori "filis" gyermeke ma játszik a zenekarban, ezért aztán nagy családi találkozó is minden Filinapok - mesélte Haáz Sándor.

Az első "Filinapokat" 1992-ben rendezte meg az akkor 10 éves Szentegyházi Gyermekfilharmónia, így már a rendezvénysorozat is 20 éves múltra tekint vissza. Az általában 2-3 napos zenei napokat az idei kettős évforduló miatt négynaposra bővítették. A május 6-án zárult programsorozat zenei eseményei mellett 55-en a Filinapok alatt tették le magyar állampolgári esküjüket.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Jazz/World

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.