Edu-Art

Hároméves múlt a Berka Együttes

2012.05.01. 15:41
Ajánlom
A moldvai csángó népzene egyik legenergikusabb és legfiatalabb formációja a Berka Együttes. 2010-ben jelent meg első lemezük, Szűnjék meg bánattól címmel.

A Berka Együttes 2008-ban alakult a Berszán és a Kavalkád formációkból, ebből az összevonásból született a név is, mely hamar rajtaragadt a zenekaron. Táncházak, folkkocsmák és fesztiválok állandó szereplői, nemrég a Citadellán már harmadik születésnapjukat ünnepelhették. 2011-ben a Folkbeats Népzenei Tehetségkutató Versenyen a mintegy 30 induló együttes között a 2. díjat nyerték el. A klasszikus moldvai repertoár mellett távoli falvak már-már feledésbe merült dallamait is megszólaltatják, készülő második lemezükön pedig csángó költők meg­zenésített versei is helyet kapnak majd.

Tagjait tekintve kivételesen sokszínű zenekarról van szó: van, aki a Zeneakadémián tanul népi éneket, de találkozhatunk köztük német-történelem szakos tanárral, néprajzot és szerbet, valamint történelmet hallgató bölcsésszel, alkalmazott matematikussal és tanító-hitoktatóval, aki nem utolsósorban néptánc­pedagógus is. Névsoruk: Manninger Ágota (ének), Endrődi Szabolcs (furulya, kaval), Komáromi Márton (hegedű), Máté Móric (dob, doromb), Szalai-Gindl János (furulya, kaval, tilinkó), Szengyel István (koboz); tánctanáruk pedig a Magyarfaluból származó Gyurka Fábián.

Legtöbbjük gyerekkora óta közeli kapcsolatban áll a népzenével (van, akinek ez irányú nevelése már születése előtt kilenc hónappal elkezdődött), akad azonban olyan is, akit egyetemista korában ért az élmény, melynek hatására muzsikálni kezdett. A Berkába mindannyian beleadnak valamit, próbáikon közös ötletelés során születnek a dalok. A legnagyobb lehetőséget a folyamatos fejlődésre számukra a táncházas esték nyújtják, ahol megállás nélküli örömzenélésben hangolódhatnak egymásra. Zenéjüknek az izgalmas moldvai dallamvilág mellett az együttes szólóhangszerekben gazdag összeállítása is szüntelen változatosságot biztosít.

Külön érdekesség, hogy a csángó népzenét nem csak Magyarországon művelik. Évente Moldvába utaznak, ahol napról napra különböző falvak gyerekeit és időseit varázsolják el zenélésükkel. A "Berkák" szemé­ben ez azt is jelenti, hogy megpróbálnak visszaadni valamit abból, amit a csángó zenének köszönhetnek. Egy pusztinai fellépésükről való ez a leírás, amelynél azt hiszem, nehéz lenne jobban megragadni azt, mit is adnak ők az ottaniaknak: "A Berka Együttes következett, feszülten figyelt minden hallgató és nem bírták ki, hogy ne hujjogtassanak, énekeljenek, táncoljanak a muzsika alatt, nem is vettük észre, hogy már táncház kerekedett. Pihenés nem volt, mert közben a közönség elkezdte énekelni a szép régi énekeket, melyeket még gyerekkorukban hallot­tak a szüleiktől. A gyerekek se hagyták magukat, ők is nagyon szépen énekelték: »Szeretőm a táncba«, »Hej, de ma van péntek«, »Kérnek lányom, kérnek«, »Hej-haj, libabőr«, »Komámasszony«, »Egy szem búza két szem rozs«... Nagyon szépen zengett a pusztinai Magyar Ház a szép tánccal, énekkel, hujjogtatással."

Magyarországon is évente 50-60 táncházat tar­tanak, legyen szó a legapróbbak szórakoztatásáról, bálokról vagy lagzikról, vagy a min­den második pénteken a Fonó Budai Zeneházban tartott tánctanítással egybekötött fergeteges fellépésükről.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Jazz/World

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Vizuál

Elhunyt Sipos László festőművész

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sipos László, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett erdélyi festőművész, grafikus, a kolozsvári iskola képviselője, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja
Színház

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.