Edu-Art

Hároméves múlt a Berka Együttes

2012.05.01. 15:41
Ajánlom
A moldvai csángó népzene egyik legenergikusabb és legfiatalabb formációja a Berka Együttes. 2010-ben jelent meg első lemezük, Szűnjék meg bánattól címmel.

A Berka Együttes 2008-ban alakult a Berszán és a Kavalkád formációkból, ebből az összevonásból született a név is, mely hamar rajtaragadt a zenekaron. Táncházak, folkkocsmák és fesztiválok állandó szereplői, nemrég a Citadellán már harmadik születésnapjukat ünnepelhették. 2011-ben a Folkbeats Népzenei Tehetségkutató Versenyen a mintegy 30 induló együttes között a 2. díjat nyerték el. A klasszikus moldvai repertoár mellett távoli falvak már-már feledésbe merült dallamait is megszólaltatják, készülő második lemezükön pedig csángó költők meg­zenésített versei is helyet kapnak majd.

Tagjait tekintve kivételesen sokszínű zenekarról van szó: van, aki a Zeneakadémián tanul népi éneket, de találkozhatunk köztük német-történelem szakos tanárral, néprajzot és szerbet, valamint történelmet hallgató bölcsésszel, alkalmazott matematikussal és tanító-hitoktatóval, aki nem utolsósorban néptánc­pedagógus is. Névsoruk: Manninger Ágota (ének), Endrődi Szabolcs (furulya, kaval), Komáromi Márton (hegedű), Máté Móric (dob, doromb), Szalai-Gindl János (furulya, kaval, tilinkó), Szengyel István (koboz); tánctanáruk pedig a Magyarfaluból származó Gyurka Fábián.

Legtöbbjük gyerekkora óta közeli kapcsolatban áll a népzenével (van, akinek ez irányú nevelése már születése előtt kilenc hónappal elkezdődött), akad azonban olyan is, akit egyetemista korában ért az élmény, melynek hatására muzsikálni kezdett. A Berkába mindannyian beleadnak valamit, próbáikon közös ötletelés során születnek a dalok. A legnagyobb lehetőséget a folyamatos fejlődésre számukra a táncházas esték nyújtják, ahol megállás nélküli örömzenélésben hangolódhatnak egymásra. Zenéjüknek az izgalmas moldvai dallamvilág mellett az együttes szólóhangszerekben gazdag összeállítása is szüntelen változatosságot biztosít.

Külön érdekesség, hogy a csángó népzenét nem csak Magyarországon művelik. Évente Moldvába utaznak, ahol napról napra különböző falvak gyerekeit és időseit varázsolják el zenélésükkel. A "Berkák" szemé­ben ez azt is jelenti, hogy megpróbálnak visszaadni valamit abból, amit a csángó zenének köszönhetnek. Egy pusztinai fellépésükről való ez a leírás, amelynél azt hiszem, nehéz lenne jobban megragadni azt, mit is adnak ők az ottaniaknak: "A Berka Együttes következett, feszülten figyelt minden hallgató és nem bírták ki, hogy ne hujjogtassanak, énekeljenek, táncoljanak a muzsika alatt, nem is vettük észre, hogy már táncház kerekedett. Pihenés nem volt, mert közben a közönség elkezdte énekelni a szép régi énekeket, melyeket még gyerekkorukban hallot­tak a szüleiktől. A gyerekek se hagyták magukat, ők is nagyon szépen énekelték: »Szeretőm a táncba«, »Hej, de ma van péntek«, »Kérnek lányom, kérnek«, »Hej-haj, libabőr«, »Komámasszony«, »Egy szem búza két szem rozs«... Nagyon szépen zengett a pusztinai Magyar Ház a szép tánccal, énekkel, hujjogtatással."

Magyarországon is évente 50-60 táncházat tar­tanak, legyen szó a legapróbbak szórakoztatásáról, bálokról vagy lagzikról, vagy a min­den második pénteken a Fonó Budai Zeneházban tartott tánctanítással egybekötött fergeteges fellépésükről.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Edu-Art gyerek

Kányádi Sándor mesét mond a krumpliról

A televízió hőskorában, amikor a látványláda értéket közvetített, Kányádi Sándor elmondta a Krumplis mesét a Cimbora című tévéműsorban. A műsor nevét azóta alapítvány őrzi, és a Balatonon rendeznek foglalkozásokat a gyerekeknek.
Edu-Art bohóc

Csinálj magadból hivatásos bohócot!

40 év után először indul nappali tagozatos bohócképzés a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskolában érettségizett fiatalok számára. Emellett más, a cirkuszművészettel kapcsolatos felnőtt szakképzésekre is lehet jelentkezni augusztus 21-ig.
Edu-Art interjú

„Nem biztos, hogy csak a szép hangban lehet gyönyörködni”

Fekete Mari zenei vezető, művésztanár, 55 éve tanít zenés színpadi gyakorlatot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A pályán eltöltött évtizedekről, régről és a máról, énektanításról és tizenkét németül tátogó törpéről beszélgettünk vele.
Edu-Art tünet együttes

Menedzsert és táncosokat keres a Tünet Együttes!

A független hazai kortárs tánc és színházi élet meghatározó társulata keresi legújabb csapattagjait.
Edu-Art müpa

Tehetségkutatót rendez a Müpa

"A föld alól is előkeresi a tehetségeket a Müpa" - avagy ismét megrendezik a rendhagyó, underground tehetségkutatót a Müpa mélygarázsában. A május 10-ig pályázó zenekarok közül a Müpában idén fellépő zenészekből álló szakmai zsűri választja ki az öt nyertest, akik május 26-án önálló koncertet adhatnak a Garázsband Fesztiválon.